O właściwościach, skuteczności i badaniach potwierdzających lecznicze działanie kurkuminy można poczytać z publikacji i książek, niestety w większości w języku angielskim.
Z licznych możliwości zastosowania kurkuminy mogę potwierdzić tą, że jest skuteczna w moim przypadku przy cukrzycy typu 2.
Zaznaczam jeszcze raz że jestem cukrzykiem Typu 2 i wspólnie z moim biotereapeutą zdecydowałem sie kurkuminę "wypróbować" na sobie.
Jak już pisałem wyniki są zadziwiąjące.
Jak wiadomo trzustka w typie 1 cukrzycy, albo wcale nie wytwarza insuliny albo wytwarza tylko bardzo małe ilości i zastosowanie kurkuminy nie ma sensu.
W typie 2 trzustka ma mniejsze lub większe zaburzenia w wydzielaniu insuliny i nie wchodząc w opis chemicznych procesów w organiźmie,
zaburzenia te może kurkumina regulować.
Z mojego, a właściwie bioterapeuty doświadczenia wiem, że naturalna i czysta kurkumina pochodzi tylko z pewnych rejonów Indii i Srilanki, a nie n.p. z Chin,
gdzie jest uzyskiwana z kurkumy na skalę masową i z dodatkami chemii.
Przy ewentualnym zakupie trzeba też bardzo uważać z jakimi dodatkami jest proponowana n. p. ile jest pieprzu (piperin, bioperin) i jakie są inne dodatki..
Pieprz wzmacni bardzo właściwości kurkumy, ale może zaszkodzić n.p żołądkowi itd.
Dalej nie mogę znaleśź kogoś kto ma również doświadczenie z kurkuminą.
Może ktoś sie zgłosi.