W diecie bezglutenowej bezwzględnie zabronione jest spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem.

Zatem na diecie bezglutenowej zabronione są:

1.      Napoje - kawa zbożowa, herbatki z dodatkiem słodu, kawy z dodatkami smakowymi, niektóre rodzaje kakao, piwo.

2.      Produkty mleczne — tylko produkty, do których dodano glutenowe dodatki, takie jak skrobia i mąka pszenna. Często zdarza się to w śmietanach, w czekoladzie pitnej instant, niektórych jogurtach.

Uwaga na tzw. wsad owocowy, może być zagęszczany skrobią pszenną.

3.      Mięsa, ryby — większość konserw mięsnych i rybnych, większość wysoko przetworzonych wyrobów typu: parówki, pasztety, mielonki, kiełbasy itp., półprodukty panierowane (paluszki rybne itp.).

Uwaga — w produktach tych oprócz skrobi na etykiecie może pojawić się tzw. białko roślinne (gluten).

4.      Tłuszcze — sosy i majonezy z dodatkiem mąki.

Uwaga — najczęściej mąką są zagęszczane majonezy używane w tzw. gastronomii.

5.      Owoce — niektóre owoce suszone mogą być przesypywane mąką, aby się nie sklejały.

6.      Pieczywo, kasze, płatki — tradycyjne pieczywo, makarony, kasza manna, kasza kus-kus, mąki, musli, otręby, płatki (także ryżowe i kukurydziane, jeśli zawierają słód jęczmienny!), panierki, bułka tarta.

7.      Słodycze — ciasta, ciastka, słodycze z dodatkiem mąki i skrobi, batony, chipsy, niektóre czekolady, zwłaszcza nadziewane, niektóre marcepany i chałwy, lody z waflem i inne zawierające tzw. łom waflowy, słód jęczmienny (in. ekstrakt słodowy).

8.      Inne — sosy sojowe, większość bulionów z kostki, niektóre ketchupy, niektóre musztardy, większość zup w proszku i instant, zupy tradycyjne: barszcz biały, żurek (zakwas).

 

Opublikowano za zgodą Małgorzaty Źródlak

Prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

www.celiakia.pl


 

 

Orzeczenie o niepełnosprawności