Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo i wszystkie ich przetwory, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa
Za bezglutenowe uznaje się również produkty, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Zatem na diecie bezglutenowej dozwolone są:

1.      Napoje — kawa, herbata (uwaga: zdarzają się herbaty oraz kawy rozpuszczalne z dodatkiem glutenu), herbatki ziołowe, kakao naturalne, woda mineralna.

2.      Produkty mleczne — mleko, maślanka, kefir, serwatka, sery białe, feta.

Uwaga — śmietana, jogurty, sery żółte (paczkowane), topione, homogenizowane mogą zawierać skrobię pszenną!

3.      Mięsa, ryby — świeże mięso, podroby, ryby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe (najbezpieczniejsze są wędliny suche — np. kiełbasa krakowska, kabanosy).

4.      Tłuszcze — masło, masło roślinne, margaryny, oleje, oliwa z oliwek, tran.

5.      Warzywa i owoce — bez ograniczeń.

6.      Pieczywo, kasze, płatki — pieczywo i makarony bezglutenowe, makaron ryżowy i sojowy, kasza kukurydziana, jaglana, gryczana, kleik ryżowy, kukurydza prażona, chrupki czyste kukurydziane.

Uwaga — jeśli płatki ryżowe i kukurydziane zawierają słód jęczmienny są zabronione!

Słodycze — cukier, miód, galaretki, budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej, orzechy, migdały, mak, sezam, dżemy i marmolady, czekolada mleczna i gorzka


 

Orzeczenie o niepełnosprawności