Kwasica ketonowa

 

Opracowała: lek.med.Grażyna Deja
Górnośląskie Centrum Zdrowia Matki i Dziecka
Katedra i Klinika Pediatrii, Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej
Śląskiej Akademii Medycznej

 

Dlaczego dochodzi do wystąpienia kwasicy ketonowej?

Gdy istnieje brak insuliny, jako alternatywne źródło energii rozkładane są tłuszcze, a efektem ubocznym tego jest nadmierne gromadzenie ketonów we krwi. Ten nadmiar ketonów we krwi jest przyczyną kwasicy ketonowej. Organizm próbuje pozbyć się ich przez intensywne wydalanie z moczem lub przez płuca - stąd jest wyczuwalny zapach acetonu w oddechu. Aby wydalić jak najwięcej acetonu przez płuca znacznie zwiększa się częstość oddychania.

Jeśli osoba chora nie jest w stanie zrównoważyć traconych z moczem płynów poprzez intensywne picie pojawia się odwodnienie. Gdy te wszystkie objawy nie są odpowiednio leczone, dosyć szybko pojawiają się zaburzenia świadomości, a następnie śpiączka. Kwasica ketonowa jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu i musi być intensywnie leczona przez dożylną podaż płynów i insuliny.

Kwasica ketonowa często rozwija się na początku cukrzycy jako świeże ujawnienie lub już w trakcie choroby, jeśli insulina nie jest w ogóle podawana przez 12-24 godziny. Może jednak także wystąpić, nawet, jeśli insulina jest podawana w zwykłych dawkach, ale zapotrzebowanie na insulinę nagle zwiększyło się np. w trakcie infekcji.

 

 

Opublikowano za zgodą Prof.dr n.med. hab. med. Przemysławy Jarosz-Chobot


 

Orzeczenie o niepełnosprawności