NR 4/2017

FELIETON
2 Gwizdek Pareta
POCZYTALNIA
3 Obturacyjny bezdech senny i cukrzyca ciążowa
Kopnij cukrzycę
Muzyka opóźnia rozwój choroby Alzheimera
4 Przygody Psinki Inki (56)
Cukrzyca u osób z HIV
Ćwiczenia fizyczne poprawiają pamięć
DIABETYK POLECA
5 Trudna para – Wielkanoc i cukrzyca

 

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
10 Powikłania naczyniowe cukrzycy (cz. 2)
12 Najlepszy przyjaciel w insulinoterapii
POD LUPĄ
15 Apteczne mity (cz.1)
18 Gdy swędzi i piecze
20 Choroba refluksowa przełyku
LEKARZ ODPOWIADA
23 Metformina w cukrzycy typu 1?
ABC INSULINOTERAPII
26 Batalia o glikemię w święta
ZDROWO ŻYWIENIOWO
28 Obniżamy cholesterol
32 Oleje mniej znane a zdrowe (cz. 2)
36 Przepisy kulinarne
AKTYWNY STYL
38 W trosce o stawy
WARTO WIEDZIEĆ
42 Dziecko, praca i cukrzyca
45 Prenumerata
46 Apteki
48 Roz(g)rywka

DIABETYK POLECA
Trudna para - Wielkanoc i cukrzyca
Okres świąt - oprócz pięknej tradycji celebrowania - to także czas podejmowania trudnych dietetycznych wyzwań i prób rozwikłania wielu dylematów - co i ile kupić, jakie produkty wybrać, co i jak z tego przygotować? Przyznać trzeba, że połączenie wielkanocnej kuchni, dużego apetytu i prawidłowych glikemii nie jest łatwe, ale też nie jest niemożliwe. Niektórych potraw świątecznych nie da się zastąpić mniej kalorycznymi i mniej tłustymi odpowiednikami. W takiej sytuacji możemy zrobić jedno - skosztować odrobinę takiej potrawy, najlepiej na małym talerzyku, żeby nasz mozg odebrał informację, iż talerz był pełny po brzegi, a więc uczucie sytości powinno być zaspokojone. Musimy trochę oszukać nasze zmysły i ośrodek sytości (niezastąpiony w tym oszustwie jest też dodatek błonnika).

 Pamiętajmy, aby w okresie okołoświątecznym częściej kontrolować glikemię za pomocą glukometru (przypominamy, że na poziom glukozy we krwi wpływają nie tylko węglowodany, ale też białka i tłuszcze - po około 5-8 godzinach od spożycia). Nawet osoby niestosujące insuliny powinny w tym czasie częściej sprawdzać poziom glukozy. To jedyny sposób, aby zareagować, zanim na glukometrze pojawi się 300 mg/dl (lub więcej). Jedynie rozsądek i wstrzemięźliwość w objadaniu się oraz aktywność fizyczna mogą pomoc nam w utrzymaniu glikemii w ryzach (w przypadku cukrzycy leczonej lekami doustnymi to właściwie jedyna metoda). Może to być spacer, nordic walking (chodzenie z kijkami), przejażdżka na rowerze, cokolwiek, co pomoże naszemu organizmowi uporać się z nadwyżką kalorii i podwyższoną glikemią.

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
Powikłania naczyniowe cukrzycy (cz. 2)
Leczenie miażdżycy kończyn dolnych zależy od stopnia zaawansowania zmian miażdżycowych w tętnicach. Bardzo ważnymi elementem terapii jest tzw. trening marszowy. Rehabilitacja ruchowa polegająca na regularnym chodzeniu sprawia, że wydłuża się dystans, który pacjent może pokonać bez bólu w kończynach dolnych. Drugi element terapii to stosowanie leków poprawiających ukrwienie kończyn. Najbardziej rozpowszechnionym w użyciu preparatem jest pentoksyfilina, która poprawia ukrwienie kończyn, zmniejsza lepkość krwi i hamuje agregację (gromadzenie się w skupiska) krwinek czerwonych. Trzecim elementem terapii jest zwalczanie czynników ryzyka miażdżycy, takich jak palenie papierosów, hipercholesterolemia oraz hiperglikemia.

LEKARZ ODPOWIADA
Metformina w cukrzycy typu 1?
W teorii wydawałoby się, że wszystkie zaburzenia występujące w cukrzycy typu 1 powinny być korygowane przez właściwe podawanie insuliny. W praktyce jednak są pewne niedostatki insulinoterapii pomimo coraz doskonalszych metod leczenia (np. problemy z wyrównaniem cukrzycy, niedocukrzenia, przyrost masy ciała, powikłania sercowo-naczyniowe). Stąd w cukrzycy typu 1 pojawiają się próby dodania do insuliny innych leków przeciwcukrzycowych, w tym metforminy. Na razie na podstawie przeprowadzonych prób klinicznych wiemy, że są plusy i minusy takiej łączonej terapii. Nadal wyniki są zbyt skromne, aby metformina trafiła do oficjalnych wytycznych publikowanych przez towarzystwa naukowe. Pacjent powinien być też uprzedzony o możliwych problemach takiej kombinacji, przede wszystkim zwiększonym ryzyku hipoglikemii. Zdania badaczy są aktualnie podzielone, część patrzy na ten nowy kierunek optymistycznie, a część widzi raczej umiarkowane skutki i potencjalne kłopoty.

ZDROWO ŻYWIENIOWO
Obniżamy cholesterol
Strategia żywieniowa w skutecznej walce ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu jest całkiem prosta: z jednej strony polega na ograniczeniu spożycia produktów bogatych w cholesterol, z drugiej natomiast na dbaniu o wysoką podaż takich produktów, które spowodują wzrost frakcji "dobrego" cholesterolu. Najlepiej tym kryteriom odpowiada dieta śródziemnomorska z regularnym spożyciem ryb morskich dwa razy w tygodniu, z dużą ilością surowych sezonowych warzyw (około 400-500 gramów dziennie), spożyciem owoców w ilościach około 200-300 gramów (w zależności od stężenia glukozy). Tłuszczem dobrego wyboru dodawanym jedynie na surowo do sałatek czy surówek powinien być olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, ale w ilościach kilka kropli na porcję, by nie zwiększać niepotrzebnie energetyczności diety. Produkty dostarczające kwasów nasyconych, to znaczy tłuste mięsa i wędliny, przetwory mięsne, pasztety i mielonki, pełnotłuste mleko i jego przetwory, np. śmietana, sery żółte i topione oraz pełnotłusty twaróg, warto w diecie ograniczyć.


 

 

Orzeczenie o niepełnosprawności