FELIETON
4 Na własne oczy
POCZYTALNIA
5 Selekcja do drużyny na DiaEuro 2018
Nerki w cukrzycy typu 1
Cukrzyca a ryzyko rozwoju infekcji
Cukrzyca typu 1 u rodziców a ryzyko zespołu ADHD u dzieci
6 Przygody Psinki Inki (67)
Groźny dodatek do żywności
7 Cukrzyca typu 1 a inne schorzenia autoimmunologiczne
Nowy test wykrywa osiem nowotworów

 

DIABETYK POLECA
8 Słodkie i tłuste naszym wrogiem?
ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
13 Wiedza w pigułce. Neuropatia cukrzycowa (cz. 1)
16 42 czynniki zmieniające glikemię
POD LUPĄ
18 Niebezpieczne pajączki
ABC INSULINOTERAPII
22 Obliczamy dawkę korekcyjną insuliny
LEKARZ ODPOWIADA
24 Spadek wagi – odstawienie insuliny
ZDROWO ŻYWIENIOWO
26 Vademecum planowania diety (cz. 5). Białko w codziennej diecie
30 Dieta bez mięsa
33 Przepisy kulinarne
WARTO WIEDZIEĆ
36 Choroby otępienne
39 Biologia totalna
AKTYWNY STYL
40 Kajak dla każdego
44 Apteki
46 Roz(g)rywka
47 Prenumerata

DIABETYK POLECA
Słodkie i tłuste naszym wrogiem?

Wiele osób, szczególnie na początku choroby, po prostu się boi, więc do zaleceń lekarzy podchodzi serio. Przynajmniej przez kilka pierwszych miesięcy. Potem, w miarę upływu lat sporo pacjentów przestaje się przejmować zaleceniami dietetycznymi. Wraz z praktyką dnia codziennego przekonują się, że nawet wysoką hiperglikemię da się szybko obniżyć. Ważne, by takie wyskoki zdarzały się raz na jakiś czas, a nie codziennie. W przeciwnym razie mogą się skończyć przewlekłym przecukrzeniem, a w konsekwencji poważnymi powikłaniami narządowymi. Jeśli na co dzień raczej nie przejmujesz się cukrzycą i wynikami samokontroli, nie wykonujesz odpowiedniej liczby pomiarów, insulinę wstrzykujesz sobie „w ciemno”, to niezależnie jak jesz – zdrowo i zgodnie z zaleceniami lekarzy czy niezdrowo, tłusto i słodko – powinieneś liczyć się z poważnymi problemami zdrowotnymi. I nie mów: „po co mierzyć, skoro czuję się dobrze”. Można czuć się dobrze zarówno przy glikemii 100 mg/dl, jak i 200 mg/dl i więcej. Jednak dla naczyń krwionośnych i różnych narządów organizmu to duża różnica.

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
42 czynniki zmieniające glikemię

Często współistniejące z cukrzycą schorzenia, takie jak nadciśnienie czy zaburzenia lipidowe, powodują konieczność stosowania rożnych leków. Interakcje między zażywanymi lekami, pora ich stosowania oraz dawki także powodują wahania glikemii. Szczególnie silnie działają sterydy, a ich przewlekłe stosowanie może powodować tzw. cukrzycę sterydową. Także schorzenia przebiegające z podwyższonym poziomem hormonów sterydowych, jak na przykład zespół Cushinga w przebiegu guzów kory nadnerczy, sprzyjają rozwojowi cukrzycy.

POD LUPĄ
Niebezpieczne pajączki

Rozszerzone naczynia krwionośne pojawiające się na skórze nóg (tzw. pajączki) zwykło się uważać bardziej ze problem estetyczny niż zdrowotny. W języku fachowym nazywa się je teleangiektazjami. Są to poszerzone żyłki śródskórne o czerwonym zabarwieniu i średnicy od 0,1 mm do 0,4 mm. Zdecydowanie częściej występują u kobiet niż u mężczyzn. Zmaga się z nimi 70% kobiet między 18. a 39. rokiem życia. Przyczyn ich powstawania jest wiele – często jednak są one efektem uwarunkowań genetycznych. „Pajączki” mogą być też efektem chorób skóry, stosowania określonych leków lub chorób przewlekłych. Bywają też zwiastunem niewydolności żylnej – szczególnie jeśli towarzyszą im obrzęki kostek i łydek, uczucie ciężkich nóg czy siniaki. Zbyt późno rozpoczęte leczenie tej dolegliwości może prowadzić do przykrych powikłań w postaci żylaków czy nawet zakrzepicy.

ZDROWO ŻYWIENIOWO
Dieta bez mięsa

Niewątpliwymi zaletami diety wegetariańskiej jest wysoka gęstość odżywcza posiłków i niska gęstość energetyczna, ograniczona zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i zwiększony udział niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, brak lub niska zawartość cholesterolu, większa zawartość węglowodanów złożonych i błonnika, zwiększona podaż witaminy C oraz korzystny stosunek sodu do potasu. Decydując się na dietę wegetariańską, należy przede wszystkim pamiętać, że jej prowadzenie wymaga od nas sporej wiedzy żywieniowej. Nieumiejętne zbilansowanie diety może bowiem powodować kłopoty z pokryciem zapotrzebowania na energię i białko, którego wartość biologiczna jest niższa niż białka mięsnego. Poza tym wegetarianie mogą mieć problemy z odpowiednią podażą witamin B12, D3, wapnia, żelaza cynku.

AKTYWNY STYL
Kajak dla każdego

Wiosłować mogą wszyscy, którzy są w stanie utrzymać wiosło w dłoniach. Można z łatwością decydować o intensywności wiosłowania. Jest tylko jeden warunek – trzeba umieć pływać. Zanim jednak wsiądziemy do kajaka, warto – dla spokoju ducha – skonsultować to z lekarzem. Pierwszy spływ kajakowy powinien być łatwy i dobrze zorganizowany, dlatego zachęcamy do skorzystania z usług firm/organizacji profesjonalnie zajmujących organizacją spływów. Mamy wówczas zapewnione noclegi, transport bagażu i kajaka, ubezpieczenie, często wyżywienie. Podczas takich spływów większość zadań spoczywa na organizatorze, a jego podstawowym obowiązkiem jest zapewnienie uczestnikom spływu kamizelek asekuracyjnych (nie wolno odmawiać ich włożenia!). Nie zabezpieczają one w stu procentach, zapewniają jednak dodatkową wyporność podczas pływania. Dobieramy kamizelkę odpowiednio do swojego rozmiaru i wagi. A, i jeszcze jedna ważna sprawa – aby wziąć udział w spływie kajakowym, nie musimy mieć własnego kajaka, można go wypożyczyć na miejscu lub jest już w cenie spływu.

Zobacz także www.diabetyk.pl i www.facebook.pl/diabetyk




Orzeczenie o niepełnosprawności