Co to jest cukrzyca ?

 

Opracowała: lek.med.Grażyna Deja
Górnośląskie Centrum Zdrowia Matki i Dziecka
Katedra i Klinika Pediatrii, Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej
Śląskiej Akademii Medycznej

 

Cukrzyca jest zaburzeniem, którego istotą jest nieprawidłowa przemiana glukozy spożytej z pokarmem w energię potrzebną do pracy każdej komórki Twojego organizmu. W prawidłowych warunkach, u zdrowego człowieka, stężenie glukozy w surowicy jest utrzymywane w określonych granicach. Czuwa nad tym hormon zwany insuliną, który produkowany jest w trzustce. Insulina uwalniana jest do krwi po spożyciu pokarmu zawierającego glukozę, gdy jej poziom we krwi się podniesie. Głównym zadaniem insuliny jest umożliwienie przejścia glukozy z krwi do komórki. Cukrzyca rozwija się wtedy, gdy ilość wytwarzanej insuliny jest zbyt mała w stosunku do potrzeb lub gdy jej działanie jest bez efektu. Powoduje to nadmierny wzrost poziomu glukozy w surowicy krwi i wystąpienie różnych objawów.

 

 

 

Opublikowano za zgodą Prof.dr n. med. hab. Przemysławy Jarosz-Chobot


 

 

Orzeczenie o niepełnosprawności