Mazurki s± bardzo s³odkie. Tak mi chodzi³ po g³owie jaki¶ mazurek z w miarê niskim indeksem glikemicznym dla mojego dziecka. W³a¶nie wyprodukowa³am taki mazurek ze ¶liwkami suszonymi i polew± czekoladow±. Podam przepis , mo¿e komu¶ siê przyda. Jest to zmodyfikowane po³±czenie dwóch przepisów.
Kruche ciasto pos³odzi³am fruktoz±, a polewê czekoladow± cukrem palmowym, który ma bardzo niski indeks glikemiczny IG35 i ciekawy przypominaj±cy nieco cukier trzcinowy smak.
Ciasto wysz³o mi bardzo kruche, trzeba z nim uwa¿aæ , bo ³atwo siê ³amie.
Przepis na ciasto:
4 ¿ó³tka na twardo
200 gram mas³a
300 gram m±ki
70 gram fruktozy.
£y¿ka lodowatej wody
¯ó³tka przecieramy przez sitko, mieszamy z reszta sk³adników, i zagniatamy g³adkie ciasto, formujemy kule, owijamy foli± aluminiow± i do lodówki na 2 godziny. Po wyjêciu z lodówki rozwa³kowujemy na oko³o 1-1,5 cm i formujemy blat mazurka z wa³eczkami podwy¿szaj±cymi brzeg. Pieczemy w 180 stopniach oko³o 20-25 minut albo i krócej. U mnie siê super szybko upiek³o. Trzeba z pieczeniem ostro¿nie, bardzo ³atwo siê przypieka.
Przepis na polewê:
150 gram czekolady
100 gram cukru palmowego.
wody tak na dnie szklanki, mniej wiêcej po³owê objêto¶ci cukru
¶liwki suszone wymyte i osuszone przepo³owione
Z wody i cukru zagotowujemy syrop, dodajemy po³aman± czekoladê, czekamy a¿ utworzy siê jednolita masa mieszaj±c. Zagotowujemy.
Na ostudzonym blacie wylewamy warstewkê masy, na to uk³adamy ¶liwki, po czym wylewamy drug± warstwê masy czekoladowej, szczególnie maj±c na uwadze polanie ¶liwek. Gotowe, pozostaje tylko jaka¶ fantazyjna dekoracja, mo¿na np z resztek ciasta uformowaæ ró¿ne kszta³ty, kurczaczki zaj±czki itp.

Pozdrawiam ¶wi±tecznie i smacznego
[ Dodano: Wto 02 Kwi, 2013 ]Mmmm mazurek wyszed³ pyszny...polewa, a¿ ¶linka cieknie, rozszed³ siê na ¶wi±tecznym stole b³yskawicznie i najwa¿niejsze smakowa³ mojemu cukiereczkowi