Autor Wątek: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!  (Przeczytany 11777 razy)

Offline pansa1

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1468
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 21, 2011, 09:26:15 »
Ja jeszcze mam pomys³ na tatar z ³ososia-mój przepis jest taki:
0,5kg ¶wie¿ego ³ososia
0,25 ³ososia wêdzonego na zimno
cebulka ile kto lubi+ogóreczki kiszone ok 3szt=kroimy drobniutko
du¿o ¶wierzego koperku
odrobina oleju
£ososia mocno sch³adzam i krojê drobniutko (choc tym razem chyba zmielê w maszynce) mieszam wszystkie sk³adniki, smacznego.
Nape³niê nim jajka.

Je¶li chodzi o pasztet to robiê trochê na oko w zale¿no¶ci od tego jakie miêsko kupiê w tym roku dodam suszon± ¿urawinkê  :wink:

[ Dodano: Czw Kwi 21, 2011 9:32 am ]
Co pichcicie na wielkanoc? U mnie obowi±zkowy ¿urek na obiad, a co na drugie? szukam czego¶ fajnego i nie skomplikowanego :roll:
Pompa Paradigm 722 wk³ucia metalowe 6mm

Offline Anula5

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 21, 2011, 15:10:28 »
Która¶ z pañ robi³a mo¿e t± babkê? http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18962&st=40 Podobno pyszna, nie wiem - ja nie próbowa³am, jednak¿e w tym roku ju¿ spróbujê z mam±, mam nadziejê, ¿e siê uda :D

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 04, 2012, 19:41:24 »
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline Becia

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2885
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 04, 2012, 20:46:49 »
Bardzo fajna strona  :)
Beata, mama  17 letniego Bartosza
Pompa ACCU-CHEK Combo od 30.01.2007r, wk³ucia Rapid-D Link metalowe 6mm

Offline kruszynka

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 717
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 04, 2012, 23:39:27 »
Wiosenny pasztet



-10 jajek ugotowanych na twardo
-25-30 dag pieczarek
-du¿a cebula
-4 ³y¿ki groszku konserwowego z puszki
-4 ³y¿ki ¿ó³tego startego sera (niekoniecznie)
-pêczek posiekanego szczypiorku
-2 jajka surowe
-3/4 szklanki bu³ki tartej
-4 ³y¿ki gêstej ¶mietany
1-2 ³y¿ki majonezu ("kielecki" lub "babuni")
sól, pieprz
kilka ³y¿ek oleju do sma¿enia
t³uszcz i bu³ka tarta do foremki keksówki



1. Jajka ugotowane na twardo obieramy i ¶cieramy na du¿ych oczkach tarki.

2. Pieczarki i cebulê obieramy, pieczarki ¶cieramy na du¿ych oczkach tarki, cebulê kroimy w kosteczkê. W rondlu rozgrzewamy t³uszcz, wrzucamy cebulê i pieczarki, sma¿ymy oko³o 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty ¿ó³ty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bu³kê tart±, majonez, ¶mietanê i wbijamy jajka. Mieszamy dok³adnie, doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.

3. Formê keksówke smarujemy t³uszczem, wysypujemy tart± bu³k±. Wyk³adamy masê i pieczemy oko³o godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

4. Podajemy po przestygniêciu, np. z sosem majonezowo- ¶mietanowym ze szczypiorkiem, ketchupem wg upodobania.

[ Dodano: Sro Kwi 04, 2012 11:52 pm ]
Jajka po poznañsku zapiekane w skorupkach


jajka dowlona ilo¶æ
szczypiorek,koperek lub inna zielenina
odrobina majonezu
odrobina tartej bu³ki
sol,pieprz
t³uszcz do smazenia

Jajka ugotowac na twardo,przeciac wzdluz na polowe.
Wydrazyc ³yzeczk± zo³tko i bia³ko tak by nie uszkodziæ skorupki.
Bialko i zóltko posiekac drobno,dodac posiekana zielenine,
posliæ,popieprzyc,dodac do farszu odrobine majonezu by sie zwiazalo.
Powstaly farsz nalozyc do skorupek,posypac z wierzchu tarta bulka.
Na patelni rozgrzaæ t³uszcz i smazyc polowki jajek chwilkê skorupka do gory,tarta bulk± do patelni.
Pyszne i na goraco i na zimno:)
Pozdrawiam serdecznie
  Dorota

Offline pansa1

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1468
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 05, 2012, 07:47:43 »
Wielkie dziêki za przepis na pasztet z jajek, bardzo apetyczny  :D zszkoda ¿e przy obecnej cenie jajek nie mo¿na go ju¿ nazwaæ tanim  :P

Dziewczyny jakie u Was menu na ¶wiêta? moje pomys³y s± takie
jajka faszerowana pieczarkami, galaretka z kurczaka z sosem chrzanowym, kie³basa bia³a pieczona, sa³atka jarzynowa, pasztet zrobiê kruszykowy  :P ( choæ mia³am robiæ tradycyjny) oczywi¶cie zurek z kie³bas± i jajkiem, pieczona szynka z sosem borówkowym, sernik z serka 0 % mazurek sztuk jeden i to chyba wszystko. Jakie¶ pieczone miêsa zrobi te¶ciowa (schab ze ¶liwk± itp)

Mo¿e kogo¶ zainspirujê, a sama te¿ liczê na jak±¶ inspiracjê z Waszej strony.
Pompa Paradigm 722 wk³ucia metalowe 6mm

Offline aniasolt

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 497
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 05, 2012, 09:44:42 »
Moje menu:
- galaretki  z kurczakiem i warzywami z sosem tatarskim,
- pieczeñ ze schabu (schab rozkrojony na du¿y p³at, z miêsem mielonym i serem - zwiniête w roladê)
- jaja faszerowane (jedne z podsma¿on± kie³bask± i cebulk±, a drugie z rzodkiewk± i ogórkiem ¶wie¿ym)
- roladki z szynki konserwowej (z serkiem homogenizowanym naturalnym, marynowanymi pieczarkami i ogórkiem konserwowym)
- bia³a kie³basa pieczona z cebul±,
- warstwowa sa³atka z tuñczykiem
- pieczona karkówka w piekarniku (takie plastry od³o¿one cebul±, plastrem sera - rozp³ywa siê w ustach  :grin: )
- sernik
- ¿urek

I to wszystko.
Ania - mama Natalki

Accu-Chek Combo, Rapid-D Link 6mm, Novorapid

Offline Ula74

  • Light
  • ***
  • Wiadomości: 139
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 05, 2012, 10:21:35 »
Sa³atka wiosenna.

Sk³adniki:

szklanka makaronu(ma³e gwiazdeczki)
20 dkg szynki drobiowej z kurczaka
1 zielony ogórek
2 kwaszone ogórki
pó³ pêczka zielonej natki
kubeczek jogurtu naturalnego
³y¿eczka musztardy
³y¿eczka majonezu
szczypta soli i pieprzu

Makaron gotujemy,studzimy,ogórki,szynkê kroimy w centymetrow± kostkê,natkê drobno siekamy,³±czymy jogurt z musztard± i majonezem,doprawiamy do smaku,³aczymy wszystkie sk³adniki i zielona,wiosenna sa³atka gotowa :)
Ula

Offline asiakrzysiek1

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 606
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 05, 2012, 13:36:08 »
moje ulubione babki cytrynowe choæ nie pieczone od zachorowania

babka cytrynowa 1
25 dag m±ki
25 dag cukru
25 dag margaryny
4 jajka
1 ³y¿ka soku z cytryny, lub aromat cytrynowy
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
margaryna i bu³ka do blaszki

Odzieliæ ¿ó³tka od bia³ek . ¿ó³tka utrzeæ z miêkk± margaryn± i cukrem. Gdy masa bêdzie g³adka i puszysta  dodaæ sok lub aromat. Ubiæ na sztywno pianê z bia³ek. Dodawaæ stopniowo do masy ¿ó³tkowej, ca³y czas delikatnie mieszaj±c. M±kê wymieszaæ z proszkiem i dodaæ do masy, delikatnie wymieszaæ. Przelaæ ciasto do formy wysmarowanej margaryn± i obsypanej bu³k±. Piec ok 40 min w 180 st . Dowolnie udekorowaæ.

[ Dodano: Czw Kwi 05, 2012 1:47 pm ]
babka cytrynowa 2
1 kostka margaryny  
2 3/4 szkl m±ki
1 1/4 szkl cukru pudru
5 jajek
ma³y proszek do pieczenia
3-4 ³y¿ki soku z cytryny

M±ke wymieszaæ z proszkiem. Margarynê utrzeæ z cukrem. wbijaj±c po jednym jajku,dodawaæ makê ucieraj±c a¿ do wyczerpania produktów. dodaæ sok z cytryny. formê nat³u¶ciæ i obsypaæ bu³k±.Piec ok godzinê w 180 st.

piekê obie w formie z du¿ym kominem, wylewaj±c ciasto od góry zostawaiam 2 cm wolne
jak dobrze pamietam z drugiego  przepisu jest wiecej masy tak¿e
piek³am du¿a babke i mniejsz±

[ Dodano: Czw Kwi 05, 2012 2:59 pm ]
i jeszcze mój ulubiony sernik gotowany
ciasto
1 1/2 szkl cukru
1 szkl m±ki pszennej
1/2 szkl maki ziemniaczanej
6 jajek
2 ³yzki octu
1 1/2 ³yczeczki proszku
masa serowa
1 szkl i 2 ³yzki cukru pudru
1/2szkl mleka
800 g twarogu ja daje z wiaderka
150 g margaryny
3 ¿ó³tka
2 ³yzki maki ziemniaczanej

bia³aka ubic z cukrem. ¿ó³tka , ocet, proszek wymieszac dodac do bia³ek , wsypac makê i wymieszaæ . piec w temp 180 st przez 20 min
masa serowa
¿ó³tka utrzec z cukrem i miêkka margaryn±, dodac zmielony ser , wymieszaæ . podrzewac na ma³ym odgniu do zagotowania czêsto mieszaæ zeby sie nie przypali³o . dodac m±kê wymieszana z mlekiem i zagotowac. ostudzony biszkopt przekroic i przelozyc mas± , udekorowac wg uznania
ja najbardziej lubiê bia³a polew±
A¶ka



Accu-chek Combo, Flex link 6/60, Novorapid

Offline Anula5

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 06, 2012, 18:08:45 »
Równie¿ uwielbiam babkê cytrynow±, robimy troszkê inaczej ale i tak pyszna jest. W³a¶nie w piekarniku siedzi :D
Poza tym orzechowy przek³adaniec, sernik z brzoskwiniami, babeczki z kremem mascarpone.
¯urek z jajkiem (bez kie³basy :P ) ,jajka ze szczypiorkiem , jajka faszerowane szynk± i pieczarkami , pasztet z królika , galaretka z kurczaka , sa³atka jarzynowa , schab ze ¶liwk± i co¶ tam jeszcze :P

uwielbiam pomagaæ mamie w kuchni - to w tych trudniejszych rzeczach, a te prostsze robiê sama, uwielbiam to robiæ :)

Offline Asia

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 300
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 06, 2012, 19:38:47 »
A my kombinujemy co upiec bez m±ki pszennej. Okazalo siê, ¿e moje dzieciaki sa uczulone...

Offline kala

  • Light
  • ***
  • Wiadomości: 217
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 07, 2012, 21:55:54 »
To wszystko czyta siê "pysznie". ¯yczê udanych i spokojnych ¦wi±t Wielkanocnych

Offline karioka

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2225
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 08, 2012, 10:52:47 »
Polecam gor±co, dzieci uwielbiaj± to ciasto "pod³ogowe" (aparat mi szwankuje) :D



Ciasto z Prince Polo (ciasto pod³ogowe)


Na du¿± tortownicê

Sk³adniki:

-Sk³adniki na biszkopt z 6 jajek

Na masê:
-1 litr ¶mietanki kremówki
-2 ³y¿ki cukru pudru
-4 ³y¿eczki ¿elatyny spo¿ywczej rozpuszczonej w ¼ szklanki gor±cej wody lub 2 ¶mietanki fixy
-4 wafle Prince Polo dowolne o wadze ok. 50 g pokruszone (wiêksze okruszki lepsze)
-100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej startej na tarce o du¿ych oczkach
-puszka brzoskwiñ w syropie (najlepiej o wadze 410 g)
-2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe

Upiec biszkopt z 6 jajek

Wykonanie:

Brzoskwinie ods±czyæ, owoce pokroiæ w kostkê, sokiem (w ilo¶ci zawartej w puszce) nas±czyæ upieczony i wystudzony biszkopt. Pokruszone wafelki wymieszaæ ze start± czekolad±.
¦mietankê kremówkê ubiæ, pod koniec ubijania dodaæ cukier puder. Cienk± stru¿k± wlaæ lekko ciep³± ¿elatynê i miksowaæ. Dodaæ wafelki z czekolad±, kawa³ki brzoskwiñ i wymieszaæ.
Masê wy³o¿yæ na nas±czony sokiem biszkopt.
Rozpu¶ciæ galaretki w wodzie (do dwóch galaretek o 2/4 mniej wody ni¿ tradycyjnie). Lekko stê¿on± wylaæ na masê i wstawiæ do lodówki.

W oryginalnym przepisie jest biszkopt z m±ki pszennej i ziemniaczanej, a gor±ce ciasto po wyci±gniêciu nale¿y w formie opu¶ciæ na pod³ogê z wysoko¶ci 60 cm i zostawiæ do wystudzenia. St±d nazwa „ciasto pod³ogowe”.

Do ma³ej tortownicy wystarczy biszkopt z 4 jajek.
Oryginalny przepis na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
¾ szklanki m±ki pszennej (uj±æ 2 ³y¿ki i zast±piæ m±k± ziemniaczan±). Ubijaæ jak biszkopt tradycyjny i piec ok. 20 –30 min.
Najpiêkniejszych chwil w ¿yciu nie zaplanujesz. One przyjd± same.

Offline Anula5

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 09, 2012, 08:43:15 »
masz racjê Karioka, ciasto z prince polo jest pyszne, robi³am kiedy¶

Offline Szybki kot

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 514
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 29, 2013, 00:09:47 »
Mazurki s± bardzo s³odkie. Tak mi chodzi³ po g³owie jaki¶ mazurek z w miarê niskim indeksem glikemicznym dla mojego dziecka. W³a¶nie wyprodukowa³am taki mazurek ze ¶liwkami suszonymi i polew± czekoladow±. Podam przepis , mo¿e komu¶ siê przyda. Jest to zmodyfikowane po³±czenie dwóch przepisów.

Kruche ciasto pos³odzi³am fruktoz±, a polewê czekoladow± cukrem palmowym, który ma bardzo niski indeks glikemiczny IG35 i ciekawy przypominaj±cy nieco cukier trzcinowy smak.
Ciasto wysz³o mi bardzo kruche, trzeba z nim uwa¿aæ , bo ³atwo siê ³amie.

Przepis na ciasto:

4 ¿ó³tka na twardo
200 gram mas³a
300 gram m±ki
70   gram fruktozy.
£y¿ka lodowatej wody

¯ó³tka przecieramy przez sitko, mieszamy z reszta sk³adników, i zagniatamy g³adkie ciasto, formujemy kule, owijamy foli± aluminiow± i do lodówki na 2 godziny. Po wyjêciu z lodówki rozwa³kowujemy na oko³o 1-1,5 cm i formujemy blat mazurka z wa³eczkami podwy¿szaj±cymi brzeg. Pieczemy w 180 stopniach oko³o 20-25 minut albo i krócej. U mnie siê super szybko upiek³o. Trzeba z pieczeniem ostro¿nie, bardzo ³atwo siê przypieka.

Przepis na polewê:

150 gram czekolady
100 gram cukru palmowego.
wody tak na dnie szklanki, mniej wiêcej po³owê objêto¶ci cukru
¶liwki suszone wymyte i osuszone przepo³owione

Z wody i cukru zagotowujemy syrop, dodajemy po³aman± czekoladê, czekamy a¿ utworzy siê jednolita masa mieszaj±c. Zagotowujemy.


Na ostudzonym blacie wylewamy warstewkê masy, na to uk³adamy ¶liwki, po czym wylewamy drug± warstwê masy czekoladowej, szczególnie maj±c na uwadze polanie ¶liwek. Gotowe, pozostaje tylko jaka¶ fantazyjna dekoracja, mo¿na np z resztek ciasta uformowaæ ró¿ne kszta³ty, kurczaczki zaj±czki itp. :)


Pozdrawiam ¶wi±tecznie i smacznego :)

[ Dodano: Wto 02 Kwi, 2013 ]
Mmmm mazurek wyszed³ pyszny...polewa, a¿ ¶linka cieknie, rozszed³ siê na ¶wi±tecznym stole b³yskawicznie i najwa¿niejsze smakowa³ mojemu cukiereczkowi :)
Paradigm 722, Quick-set, Novorapid