Autor Wątek: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!  (Przeczytany 11776 razy)

Offline Aga

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« dnia: Marzec 18, 2005, 00:23:44 »
Babka puchowa
sk³adniki:
6 jaj
25 dag margaryny lub mas³a
2 szklanki cukru
2 szklanki m±ki ziemnaczanej
6 ³y¿ek m±ki pszennej
6 ³y¿ek oleju
2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
³¿ka octu
Mas³o utrzeæ z cukrem po czym wbijaæ kolejno jaja. Do utartej masy wsypaæ m±kê ziemniaczan± wymieszan± z pszenn± i proszkiem do pieczenia, wlaæ olej i na koñcu ocet. Dok³adnie wymieszaæ i wlaæ ciasto do formy. Piec ok. 40 minut w temp 180-190. Posypaæ cukrem pudrem lub udekorowaæ wg w³asnego pomys³u
Smacznego
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2009, 17:36:09 »
a ja od¶wie¿am temat..... szukam przepisów na zimny bufet.... co¶ w galarecie... podajcie kilka swoich sprawdzonych przepisów:) :)
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline Becia

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2885
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:04:16 »
Ja mam przepis fajny ale na ciasto z galaretka-Bananowiec bez pieczenia, ulubione ciasto ca³ej rodziny, tylko jeden szkopu³ w przepisie jest 1,5 kg bananów a te teraz osi±gaj± masakryczna cenê.
Beata, mama  17 letniego Bartosza
Pompa ACCU-CHEK Combo od 30.01.2007r, wk³ucia Rapid-D Link metalowe 6mm

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2009, 16:36:50 »
to ja mam bananowca z 4 bananów.....
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline Anna1968

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 313
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2009, 21:53:03 »
Cytat: "anitapa"
ja mam bananowca z 4 bananów.....
To podaj przepis na niego.

Ja czêsto robiê taki deser. Miksuje truskawki lub jagody z jogurtem naturalnym ilo¶æ dowolna w zale¿no¶ci ile wyjdzie masy dodajê rozpuszczon± ¿elatynê w ma³ej ilo¶ci gor±cej wody i jeszcze raz miksuje z cukrem ilo¶æ dowolna. Wstawiam do lodówki jak stê¿eje wylewam na wierzch galaretkê truskawkowa i do lodówki a potem wcinaæ.
Jak nie ma ¶wie¿ych to z mro¿onych te¿ dobre.

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2009, 21:57:09 »
ale mnie chodzi³o o zimny bufet, przystawki,co¶  na z±b :D  a nie s³odkie.... :wink:  :roll:
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline Iza

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1266
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2009, 22:47:19 »
To mo¿e karkówka!

Bardzo proste i bardzo pyszne!Zarówno na ciep³o jak i na zimno!

Potrzebujemy tylko!!!

- dowolnie du¿y kawa³ karkówki
- ok 1 kg soli
- s³oiczek musztardy francuskiej (tê z ca³ymi ziarnami gorczycy)
- koniec, ¿adnych innych przypraw !!!!!

1 - Dowolny kawa³ karkówki k³adziemy na blachê, na której wcze¶niej wysypana jest sól
na wysoko¶æ ok. 1 cm.
2 - Karkówkê smarujemy grubo musztard±
3 - W rozgrzanym piekarniku (ok. 200st.C) pieczemy przez 2 godz.
3 - Koniec !!!! Reszta, czyli dodatki, wg uznania
4 - Pokroiæ w plastry i .... am-am !!!

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,75534534,0.html

Offline Anna1968

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 313
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 07, 2009, 11:34:10 »
.
Cytat: "anitapa"
zimny bufet

Najczê¶ciej robiê w galarecie,cielêcinê,kurczaka, rybê, schab. Gotujesz dany produkt z warzywami. Przyprawy wed³ug gustu i smaku np. li¶æ laurowy ziele angielskie do schabu i cielêciny rodzynki pod koniec gotowania, ja tak robiê. Cedzisz,rozpuszczasz ¿elatynê w gor±cym wywarze w zale¿no¶ci ile wyjdzie, wrzucasz do niego rozdrobnione miêsko oprócz schabu ten kroisz w plasterki, który ja przek³adam na pó³misku np. ananasami lub brzoskwiniami z puszki i zalewam wywarem. Do reszty dodaje kukurydze, groszek z puszki pokrojone warzywa, które razem siê gotowa³y i do salaterek. Do drobiu dodaje jeszcze gotowane jajko

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 07, 2009, 17:09:42 »
o proszê... dziêkujê bardzo....
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline kruszynka

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 717
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2009, 19:53:59 »
roladki z szynki z kremem chrzanowym



* 10 plastrów gotowanej szynki wêdzonej
* 6 ³y¿ek ¶mietany kremówki
* 2 ³y¿ki majonezu
* 1 ³y¿ka tartego chrzanu
* 3 jajka
* szczypiorek
* 6 rzodkiewek
* sól
* pieprz

1. Jajka ugotowaæ na twardo, ostudziæ. 2. Jajka i szczypior drobno posiekaæ. 3. Rzodkiewkê pokroiæ w drobn± kostkê. 4. Po³±czyæ ¶mietanê, majonez i chrzan oraz posiekane jajka, rzodkiewki i szczypiorek. 5. Doprawiæ sol± i pieprzem. 6. Plastry szynki posmarowaæ kremem i zwin±æ w ruloniki. Przebic wyka³aczk± to siê bêd± lepiej "trzyma³y"



Jajka z farszem

* 4 jajka
* 2 ³y¿ki mas³a
* 1 ³y¿ka ¶mietany
* natka
* rze¿ucha
* tarta bu³ka
* 1/2 niewielkiego ogórka kiszonego
* 3-4 rzodkiewki
* 1 ³y¿eczka musztardy
* sól
* pieprz

Jajka ugotowaæ na twardo. Ostrym no¿em nie obrane jajka przekroiæ na po³ówki. Ze skorupek wyj±æ bia³ka i ¿ó³tka. Pokroiæ w drobn± kostkê. Szczypiorek, rze¿uchê ogórek i rzodkiewki drobno posiekaæ. Wszystko wymieszaæ dodaj±c ¶mietanê i 1 ³y¿kê mas³a oraz sól i pieprz do smaku. Mas± nape³niæ skorupki. Na patelni rozgrzaæ pozosta³e mas³o. Jajka obsypaæ tart± bu³k± i sma¿yæ a¿ nabior± z³otego koloru skorupka do gory.
Ulozyc na listkach salaty,smaczne i na cieplo i na zimno



Galaretka z kurczaka

2 piersi z kurczaka
1 pêczek w³oszczyzny
puszka zielonego groszku
2 ³y¿ki ¿elatyny
sól, pieprz do smaku
majonez
marynowane pieczarki
1 cytryna

W³oszczyznê dok³adnie umyæ,obraæ,nie rozdrabniaæ.Miêso op³ukaæ.Na w³oszczy¼nie i miêsie ugotowaæ rosó³ ,przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem.Wyj±æ miêso,wystudziæ i drobno pokroiæ.£y¿k± cedzakow± wyj±æ w³oszczyznê,marchewkê pokroiæ w drobn± kostkê.¯elatynê starannie wymieszaæ z zimnym roso³em ,gdy napêcznieje,podgrzaæ do wrzenia.Do foremek w³o¿yæ pokrojon± marchewkê,ods±czony groszek i pokrojone miêso z kurczaka .Zalaæ galaretk± ,sch³odziæ w lodówce. Galaretkê wy³o¿yæ na talerzyk ,ozdobiæ niewielk± ilo¶ci± majonezu ,ca³ymi pieczarkami i plasterkami cytryny.

Na spód foremek mo¿na nalaæ troszeczkê galaretki,odstawiæ do zastygniêcia a nastêpnie u³o¿yæ plasterek jajka ugotowanego na twardo,trochê marchewki ozdobnie pokrojonej,zielonej pietruszki,parê ziarenek groszku , miêsko i zalaæ reszt± galarety.Po odwróceniu na pó³misek bardzo ³adnie siê taka galaretka prezentuje.
Pozdrawiam serdecznie
  Dorota

Offline mania

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2696
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 19, 2009, 17:30:20 »
Aga - dzieki za przepis na puchow± babê - REWELACJA (baba by³a samoznikajaca bo aby starczy³o na niedziele to od piatku upiek³am 3 sztuki :D  :D )
paradigm 722 sure-t 6mm

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 14, 2011, 18:51:29 »
no od¶wie¿amy temacik :P  po proszê o przepisy na dobre pasztety.. robicie? ale takie sprawdzone... bo w necie to umiem szukaæ:) :P  :P  :P
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline karioka

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2225
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 15, 2011, 10:39:26 »
Ja robiê tylko i wy³±cznie taki:
Pasztet

Sk³adniki:
-2 kg ³opatki wieprzowej
-0,5 kg w±troby
-2 du¿e cebule
-6 bu³ek
-6 jajek
-1 p³aska ³y¿eczka pieprzu
-1 ³y¿eczka soli
*mo¿na dodaæ trochê s³oniny

Wykonanie:

Bu³ki namoczyæ w rosole lub w 2 litrach wody zagotowanej z 1 kostk± roso³ow±. £opatkê, w±trobê (i ewentualnie s³oninê), cebulê i odci¶niête bu³ki zemleæ w maszynce. Wbiæ 6 jajek, dodaæ przyprawy i dok³adnie wyrobiæ. Prze³o¿yæ do brytfanny i piec na z³oty kolor w temperaturze 220-250 stopni.

Pasztet raczej nie ro¶nie, tote¿ wyk³adam do mniejszej formy, ¿eby by³ wysoki.
Zapewniam, ¿e bêdzie Ci smakowa³. Jak masz ma³± rodzinê, to upiecz z po³owy porcji.
Najpiêkniejszych chwil w ¿yciu nie zaplanujesz. One przyjd± same.

Offline Alicja

  • Super light
  • **
  • Wiadomości: 88
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2011, 16:53:44 »
witam, a ja szukam ciekawych ciast i ciasteczek, ale takich, gdzie wiadomo ile jest ww w porcji, zbli¿aj± sie swiêta a mój cukiereczek, jak wiekszo¶æ naszych maluchów te¿ chce czego¶ s³odkiego  :D Aha kole¿anko Ago, babka jest pyszna !!!
Alicja mama Mai
pompa Accu-Check Combo, FlexLink 8/60 NovoRapid

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 20, 2011, 19:22:35 »
Alicja zapraszam do mojej kuchni..... na forum.... tam s± przepisy z podanymi ww i wbt :lol:
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog