Autor Wątek: TIRAMISU  (Przeczytany 4068 razy)

Offline Aga

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
TIRAMISU
« dnia: Grudzień 18, 2004, 23:56:49 »
TIRAMISU - deser w³oski wersja dla doros³ych (dzieci)
Ser Mascarpone 500 g (dostêpny w supermarketach 2x250) cena za op. 9 z³ - 0ww
cukier 30 g - 3ww
jajka 6 szt
biszkopty pod³u¿ne 200 g  (dwie warstwy)- 16 ww (znalaz³am niemieckie bo nasze siê rozp³ywaj± s± za miêkkie ale mo¿na te¿ zrobiæ)
alkohol  np.koniak (starta skórka z cytryny) do smaku ilo¶æ wg gustu ale nie za du¿o bo masa siê rozp³ynie 25 g lepiej wiêcej dodaæ do kawy
Kawa z ekspresu (mleko dla dzieci) do nas±czania biszkoptów
kawa prawdziwa (kakao) do posypania
¯ó³tka ubijamy z cukrem i nastêpnie dodajemy mascarpone. Dodajemy alkohol (wersja dla dzieci skórkê z cytrtny). Ubijamy bia³ka na sztywno ze szczypt± soli i delikatnie mieszamy z mas± serow± ³y¿k± nie mikserem bo siê roztrzepie.
Do naczynia szklanego lub plastikowego (¶rednio wysokie) na spód uk³adamy namaczane w kawie  z alkoholem (wersja dla dzieci w mleku bez alkoholu) biszkopty. Na to wlewamy po³owê masy serowej i posypujemy kaw± (kakao). Nastêpnie uk³adamy inaczej ni¿ poprzednim razem biszkpoty namaczane w kawie (mleku) i wylewamy resztê masy na wierzch i posypujemy kaw± lub kakao. Nastêpnie wk³adamy do lodówki na parê godzin. Ja zazwyczaj robiê to wieczorem na nastêpny dzieñ. Ca³o¶æ ma ok 19 ww z mlekiem 20ww. Ca³o¶æ wa¿y³am i przelicza³am i wysz³o mi 1 ww - 65,3 g desery to jest nieduzo ale przy 2 ww to jest ju¿ dla dzieciaka co¶.
Dzisiaj robi³am i poda³am pól godziny przed szczytem actrapidu mia³a 148 po zjedzeniu i odczekaniu 1h mia³a 94 zobaczymy jaka bêdzie noc.
SMACZNEGO
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************

Offline Zosieñka

  • Bezcukrowy
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
Tiramisu ale bez cukru!
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2006, 14:27:46 »
Ja robiê tiramisu inaczej. Nie dodajê WOGÓLE CUKRU!
500g. mascarpone
Pó³ szklanki mocnej kawy + 1\4 szkl AMARETTO
Biszkopty (czasem uda mi siê kupiæ bez cukru)
500ml ¶mietany tortowej 36%
250ml ¶mietany tortowej 30%

Ubijam ¶mietanê, mieszam kawê z Amatetto maczam biszkopty w tej kawce z amaretto wyk³adam blachê na dnie przek³amam ubit± ¶mietan± k³adê kolejn± warstwê maczanych biszkoptów a potem 2 warstwê bitej ¶mietany.
potem do lodówki na min.2h
posypujê przed podaniem prawdziwym kakao i potarkowanê gorzk± czekolad±
MNIAM!

pozdrawiam
Zosieñka

Offline Kejti9507

  • Super light
  • **
  • Wiadomości: 94
    • Zobacz profil
TIRAMISU
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2008, 22:37:14 »
Ale smaka cz³owiekowi narobi³y¶cie  :D Wyprubuje jutro który¶ z przepisów xD Mniaammm...  :lol:
"Dzieliæ siê rado¶ci± to dwa razy tyle rado¶ci, dzieliæ siê smutkiem to po³owa smutku."

Offline mamablizniaczek

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 619
    • Zobacz profil
TIRAMISU
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2008, 14:11:05 »
No tak, ale ze smietan± to juz nie w³oskie tiramisu, a jedynie jego polska odmiana, haha .
Aga, jak d³ugo ubija sie te zó³tka, bo s³ysza³am kiedys w telewizji, ze powinno sie iles minut min ubijac ale nie zapamieta³am.
Paradigm 754 VEO,
wk³ucia metalowe Sure-T