Autor Wątek: Piernik  (Przeczytany 3252 razy)

Offline Misioza

  • Administrator
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3861
    • Zobacz profil
Piernik
« dnia: Listopad 25, 2004, 12:15:14 »
Z ciast to na pewno piernik,makowiec,babka,sernik,wszelkie bakaliowce:-) keks...Ciasteczka ró¿nego rodzaju...Mam tych przepisów trochê :D


Piernik

3/4 kostki margaryny
1 miód sztuczny(¶redni s³oiczek) albo naturalnego ilo¶ciowo tyle samo
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
To zagotowaæ i ostudziæ.

Potem dodaæ:

4 jajka ca³e
4 szklanki m±ki pszennej
2 ³y¿eczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika (s± takie gotowe korzenne przyprawy do piernika)
rodzynki

Wymieszaæ mikserem.Ciasto wlaæ do foremki albo rynienki albo duzej prostok±tnej. Piec w 220 stopniach ok.60 minut. Jak macie piekarnik z termoobiegiem to mo¿e siê on wcze¶niej upiec.Najlepiej sprawdzaæ co jaki¶ czas.

S± te¿ gotowe polewy o ró¿nych smakach.Ja polewam czekoladow± i przystrajam kolorowymi cukiereczkami do ciast.
"Przeżywaj świat w skupieniu,uważnie czyniąc dobro..."

Pompa Paradigm 722,wkłucia Sure T, Care Sens N,

Offline Kucka

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2244
    • Zobacz profil
Piernik
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 22, 2006, 18:39:24 »
Pisa³am jush na forum o przepysznym pierniku wiêc podaje przepis :) Bêd± teraz dwa :)

PIERNIK:
3 szklanki m±ki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka oliwy (lub margaryny)
2 ³y¿ki miodu (osobi¶cie wole daæ mnie cukru a wiecej miodu)
1 d¿em- powid³a ¶liwkowe
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 ³y¿eczka sody oczyszczonej
2 ³y¿ki kakao
Przyprawa do piernika

Dodatkowo:
Marmolada wielowocowa albo inny d¿em lub powid³a do prze³o¿enia

Jajka ubiæ z cukrem, a nastêpnie wszystkie sk³adniki dokladnie wymieszaæ
Piec w 180 stopniach przez 50 minut.

Po upieczeniu przecinamy ciasto na pó³ tak ¿eby mo¿na by³o prze³o¿yc je marmolad± lub d¿emem albo powid³ami :)

Co do polewy to najlepsza jest czekoladowa i posypana kolorowymi wiórkami :)

Smacznego :)
"¯ycie po to jest ¿eby je prze¿yæ
Trzeba komu¶ zaufaæ, w co¶ wreszcie uwierzyæ"
(Natural Dread Killaz » Uwierzyæ w siebie)

Offline mania

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2692
    • Zobacz profil
Odp: Piernik
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2016, 10:28:30 »
A ja znowu szukam przepisu na pierniczki - tego samego co co roku - jak dobrze pamiętam przepis Anity więc HEEEELP
paradigm 722 sure-t 6mm

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6067
    • Zobacz profil
Odp: Piernik
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 21, 2016, 21:13:55 »
300 g maki pszennej+100 g mąki żytniej+2 jajka+100g cukru pudru+1 łyżeczka sody= wymieszać...
w rondelku podgrzać do połączenia się składników: 100g masła+100 g miodu+1Łyżka  przyprawy do pierników+1 łyżka kakao+1 Łyżeczka cynamonu
dodać do mąki i wyrobić.... przy wałkowaniu minimalnie podsypywać mąką- ja oprószam wałek....
całośc ma 48 ww i 11 wbt
ACCU -CHEK  COMBO.... Flex Linki 8mm/60.... Humalog

Offline mania

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2692
    • Zobacz profil
Odp: Piernik
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2016, 07:31:37 »
Anita dziękuję:)
paradigm 722 sure-t 6mm

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6067
    • Zobacz profil
Odp: Piernik
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 19, 2017, 12:19:39 »
polecam też ciasteczka anyżowe... mi wyszło 42 ciasteczka - wszystkie miały 38 ww czyli 0,9 jedno ciastko... a oto przepis: 3 żółtka utrzeć z 200g cukru pudru- żeby lepeij się ucierało lub miksowało należy dołożyć 1-2 łyżki ubitej piany z białek, miksować na jasną masę...... białka ubić i połączyć z utartymi żółtkami...250 g mąki wymieszać z łyżeczką anyżu i stopniowo dodać do masy... wykładać na papier do pieczenia łyżeczką robiąc takie małe kleksy... zostawić na całą noc i piec dopiero następnego dnia 12-15 minut w temp.200C- taki lekko złotawy kolor...
ACCU -CHEK  COMBO.... Flex Linki 8mm/60.... Humalog