Autor Wątek: ¦wiêta tu¿ tu¿ :D  (Przeczytany 24718 razy)

Offline viki

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 447
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 11, 2009, 23:00:03 »
KOPA
upiec biszkopt z 3 jajek(forma okr±gla 24 cm)
3 bia³ka
3 ly¿ki(czubate)cukru {ubiæ na sztywno a nastêpnie dodaæ ¿óltka+3,5ly¿ki
maki +1/2 proszku do pieczenia}
mkê najlepiej wymieszaæ ró¿n± a przede wszystkim
trochê krupczatki wtedy zawsze wyro¶nie.

1 litr smietany kremowki
4 zagestniki Smietan-fix dr Oetkera(dodac tylko troche cukru pudru)
orzechy,rodzynki
100g spirytusu(albo wiecej)Zrobic poncz(spirytus+sok z owocow)wiecej niz szklanka
2 puszki brzoskwin
1 puszka ananasa
2 puszki mandarynek
3 kiwi swieze
Wszystkie owoce dobrze odsaczyc,pokroic w kostke i wymieszac i podzielic mniej wiecej na 3 czesci.Biszkopt nasaczyc dobrze ponczem.
Na biszkopt ukladamy :owoce,posypujemy orzechami i rodzynkami(wedlug uznania),przelozyc ubita smietana a nastepnie kokos(mozna gotowe kokoski moczyc w ponczu i ukladac albo pieke takie placki kokosowe) i znow owoce,orzechy,rodzynki smietana,kokos i na gore owoce z orzechami i rodzynki.
Calosc pieknie obsmarowac reszta smietany.Zostawic co najmniej na 12 godz.Robie to na takim duzym talerzu,bo kopa pozniej troche siada i powieksza swoja srednice.Wyglada to pracochlonnie ale robi sie szybko.Nie zapomniec moczyc kokos w ponczu!

KOKOSKI
4 bialka
200gr cukru pudru
250gr kokosu
Ubic piane z cukrem i dodac kokos(ubija sie dlugo)
Na blache mozna robic male kupeczki czyli kokoski albo zrobic 3 cienke placki(1cm grubosci,ktore uzywam jako blaty kokosowe do kopy)Upiec i nie spalic.To mozna przygotowac duzo predzej,bo sie nie psuje.
To jest tak pyszne,ze znika w mig.Mozna dac owoce jakie sie lubi,nie koniecznie taki zestaw.



Przepis mojej kole¿anki - wrzuci³am Wam w oryginale , tak jak mamy na NK . Sprawdzony i faktycznie pyszny .
Paradigm 722 ,  Sure-T  6mm

Offline Iza

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1266
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 11, 2009, 23:11:34 »
Bia³a Pavlova
Beza nad bezami. Smaczna, delikatna, chrupka na zewn±trz, piankowo - ci±gliwa wewn±trz. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Doskona³y sposób na wykorzystanie bia³ek pozosta³ych na przyk³ad z ciasta toffi :) Bezê mo¿na upiec dzieñ wcze¶niej, a kremówkê i owoce po³o¿yæ na godzinê przed podaniem.Polecam!

Sk³adniki:

    * 6 bia³ek
    * 300 g mia³kiego cukru
    * 1 ³y¿eczka skrobi kukurydzianej (mo¿na zast±piæ j± skrobi± ziemniaczan±)
    * 1 ³y¿eczka bia³ego octu winnego
    * 500 ml ¶mietany kremówki (choæ uwa¿am, ¿e po³owa w zupe³no¶ci wystarczy :)
    * owoce sezonowe

Bia³ka ubiæ na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaæ po ³y¿ce mia³kiego cukru, ³y¿eczkê m±ki kukurydzianej i ³y¿eczkê octu.

Blaszkê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Na papierze narysowaæ okr±g, niedu¿y, dwadzie¶cia kilka cm ¶rednicy. Wy³o¿yæ na niego masê bia³kow±. Wstawiæ do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykrêciæ temperaturê do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studziæ w uchylonym piekarniku.
Wystudzon± bezê po³o¿yæ na paterze dnem do góry, delikatnie zerwaæ papier. Wy³o¿yæ na ni± ubit± kremówkê (bez cukru). Udekorowaæ owocami sezonowymi.

Smacznego :)


Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 11, 2009, 23:46:05 »
apetyczna
 ale nie dla naszych s³odkich......dzieciaczków.... :evil:

[ Dodano: Sob Gru 12, 2009 12:43 pm ]
a oto nasze  tradycyjne pieczenie pierników...


Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline viki

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 447
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 12, 2009, 16:54:10 »
ORZECHOWIEC

Ciasto:
1/2 kg m±ki
20dkg cukru pudru
1 ³y¿eczka sody lub proszku do pieczenia
3 ca³e jajka
1/2 kostki mas³a
3 ³y¿ki miodu
zagnie¶æ ciast, wyrobiæ, podzieliæ na 3 równe czê¶ci i rozwa³kowaæ do wielko¶ci blachy do pieczenia ( ja to robiê w tortownicy, dno tortownicy odbijam na rozwa³kowanym cie¶cie i wszystko pasuje :).Ciasto piec w piekarniku ok 15 min w temp. 175-180 C .Uwa¿ajcie aby sie nie spali³o jest do¶æ cienkie i nie zdziwcie siê jego kolorem to z powodu miodu.

karmel:
1/2 kostki mas³a
3 ³y¿ki cukru
3 ³y¿ki miodu
30dkg orzechów w³oskich ¶rednio posiekanych
zrobiæ z ca³o¶ci karmel, rozpu¶ciæ mas³o dodaæ cukier i miód a na koñcu jak wszystko siê rozpu¶ci i po³±czy dodaæ orzechy, uwaga! nie spalcie karmelu i róbcie go na samym koñcu jak ju¿ macie ciasto i masê.

masa:
1/2 l mleka
1 budyñ ¶mietankowy
10dkg cukru pudru
1 kostka mas³a
zrobiæ budyñ i ostudziæ, mas³o po³±czyæ z cukrem i utrzeæ ca³o¶æ po³±czyæ z ostudzonym budyniem, masa powinna wyj¶æ pulchna.

W tortownicy uk³adamy na dole ciasto i du¿o masy, znowu ciasto i du¿o masy, ciasto i na górê karmel z orzechami. Zostawiæ na 12 godzin, aby wilgoæ masy nas±czy³a ciasto, ciasto przed na³o¿eniem masy mo¿na trochê nak³uæ.
Jest z tym ciastem trochê roboty i babraniny, ale efekt......mniam.
S M A C Z N E G O !!!!  

PS. Anitapa czy to ciasto zas³uguje w\g Ciebie  na miano ¶wi±tecznego  ?  ;)  Mnie ono kojarzy siê tylko i wy³±cznie ze ¶wiêtami i zim±  . Latem w ogóle o nim nie pamiêtam .
Paradigm 722 ,  Sure-T  6mm

Offline Pêkalinka

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 271
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 15, 2009, 17:47:03 »
NIE NIE NIE!!!!!!!!!!!!!!! a mia³am siê ograniczyæ z pieczeniem ciast!!!,ale co tam przecie¿ ¶wiêta s± po to ¿eby je¶æ je¶æ je¶æ :D
SNICKERS
1/2KG.m±ki
1/2kost.marg.
1³y¿eczka sody i proszku do pieczenia
1szkl.cukru
2ly¿ki miodu
2jajka
Margarynê z miodem rozpu¶ciæ do przestudzonej masy dodaæ pozosta³e sk³adniki zagnie¶æ i podzieliæ na dwie czê¶ci.Jedn± z nich upiec na z³oty kolor ok 20min w 180`C
ORZECHY
30dkg.orzechów
1/2kostki margaryny
1/2szkl.cukru
2³yzki miodu i tyle samo mleka
10dkg.rodzynek
Wszystko wrzucamy na patelniê i pra¿ymy 5min.od momentu gotowania
drug± czê¶æ ciasta k³adziemy na blachê wylewamy orzechy(z syropem)i pieczemy na z³oty kolor
KREM
1/2litra mleka
po 2³y¿ki m±ki pszennej i ziemniaczanej
niepe³na szklanka cukru i cukier waniliowy
Zagotowaæ budyñ i ostudzony zmiksowaæ z kostk± margaryny.Gotowym kremem prze³o¿yæ placki(z orzechami na wierzch) :D
Najlepszy jest po dwóch dniach-rozp³ywa sie w ustach

[ Dodano: Wto Gru 15, 2009 5:48 pm ]
nie zauwa¿y³am viki mnie wyprzedzi³a :D
paradigm 722 wk³ucia QUICK-SET 6mm


mama Ewelina

Offline Becia

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2885
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 15, 2009, 22:23:11 »
Pêkalinka, a czy wylicza³a¶ mo¿e ww na tego Snickersa  :D
Beata, mama  17 letniego Bartosza
Pompa ACCU-CHEK Combo od 30.01.2007r, wk³ucia Rapid-D Link metalowe 6mm

Offline pansa1

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1468
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 18, 2009, 12:36:57 »
ODMRA¯AMY FORUM :D  :D  :D
Co u Was tradycyjnie jada siê na kolacjê wigilijn± i ¶wi±teczne obiadki? ale takie mniej oczywiste dania, mo¿e co¶ z tradycji rodzinnych co to nikt nie wie czemu ale na stole musi byæ  :D w rodzinie mojego mê¿a, s± tradycyjne smarzone grzybowe kapelusze na wigilijê, dla mnie dosyæ egzotyczne :lol:
Pompa Paradigm 722 wk³ucia metalowe 6mm

Offline agnieszka1975ka

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 774
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 18, 2009, 15:57:12 »
Cytat: anitapa
apetyczna
 ale nie dla naszych s³odkich......dzieciaczków.... :evil:

jak raz w roku zjedza takie pyszne ciacho to napewno im nic nie zaszkodzi zw³aszcza, ¿e mo¿emy dokladnie wyliczyæ ww
Pompa ACCU-CHEK Spiryt, wk³ucia Rapid-D Link metalowe 6mm

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 18, 2009, 17:30:21 »
u nas tradycyjnie.... zupa z karpia i zupa grzybowa, barszcz, ³azanki, makie³ki, ziemniaki, kapusta z grzybami, karp sma¿ony, filety sma¿one, filety w occie, sa³atka ¶ledziowa,kompot z suszu, uszka.... w tym roku chce zrobiæ jeszcze filety na s³odko z owocami.... ponad to dla mê¿a schab pieczony, filety z kurczaka z nadzieniem....
a z ciast makowiec, keks, orzechowiec taki uproszczony tym razem......
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline viki

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 447
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 18, 2009, 20:28:57 »
U mnie w domu te¿ s± sma¿one kapelusze , ale zupa z karpia ju¿ nie jest nam znana .
Nie pisa³y¶cie nic o kapu¶cie z grochem , to jedna z moich ulubionych potraw , a to g³ownie za spraw± oleju rzepakowego . Jest do nabycia tylko w grudniu na ryneczkach od ludzi , którzy sami go wyt³aczaj± . Najciekawsze jest to , ¿e przed wrzuceniem do niego cebulki trzeba go dobrze przepaliæ , bo inaczej wszystko wykipi i kuchenka do mycia ( oj nie raz tak by³o )  . Za to potrawy nim okraszone - super .  Robiê te¿ kotleciki z grzybów - suszone +  mro¿one .
Wychowywa³am siê na ¦l±sku i tam gotuj± zupê - Moczkê - mieszanina piernika , miodu , bakalii i innych ingrediencji . Próbowa³am j± przemyciæ do wigilijnego menu , ale rodzinka jako¶ ¶rednio siê cieszy³a .
Paradigm 722 ,  Sure-T  6mm

Offline Becia

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2885
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 18, 2009, 22:03:40 »
U mnie w domu rodzinnym i w pocz±tkach mojego ma³¿eñstwa by³a zupa z suszonych ¶liwek z fasol± jasiek, ale ¿e m³odsze pokolenie na czele ze mn± nie chcia³o je¶æ tej zupy wiec znik³a z menu.
Obecnie wieczerza wigilijna to:
-barszcz z uszkami, pierogi z kapust± i grzybami.Grzyby jak i do jednego i drugiego i kapusta do pierogów s± drobno krojone a nie mielone.Nastêpnie karp sma¿ony oraz pieczony i nadziany z pieczarkami. Zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem.Kutia z mnóstwem bakalii.Kompot z suszu-pyszota  :D Kapusta z grochem i kapust±, której nie bardzo trawiê  :P bo nie lubiê no i ciasto.
Beata, mama  17 letniego Bartosza
Pompa ACCU-CHEK Combo od 30.01.2007r, wk³ucia Rapid-D Link metalowe 6mm

Offline pansa1

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1468
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 19, 2009, 02:05:15 »
Cytat: "anitapa"
orzechowiec taki uproszczony tym razem......
Cytat: "anitapa"
filety z kurczaka z nadzieniem....

Viki przybli¿ proszê o co chodzi z tym olejem i jego przepalaniem, ja te¿ robiê kapustê z grochem , ale bez oleju.
Cytat: "Becia"
Nastêpnie karp sma¿ony oraz pieczony i nadziany z pieczarkami

Becia to¶ mnie zaciekawi³a, co to za pyszno¶ci?

[ Dodano: Sob Gru 19, 2009 2:06 am ]
zapomnia³am poprosiæ Anitko o przepisy na wy¿ej wymienione potrawy, please :D
Pompa Paradigm 722 wk³ucia metalowe 6mm

Offline Iza

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1266
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 19, 2009, 07:21:33 »
U nas:barszcz czerwony z uszkami,kapusta z grochem,¶ledzie,jag³y,makie³ki,kompot z suszu,karp smazony...tradycyjnie.

Offline viki

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 447
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 19, 2009, 13:41:36 »
Olej rzepakowy pozna³am dziêki Te¶ciowej i bardzo przypad³ mi do gustu . Jak ju¿ jest przepalony i cebulka zrumieniona to kraszê nim kapustê z grochem . Jest bardzo aromatyczny i potrawy smakuj± naprawdê wyj±tkowo  . Pewnie dlatego , ¿e jest tylko w tym w³a¶nie okresie . My go po prostu kupujemy na rynku od  kogo¶ kto sam go wyt³oczy³ metod± domow±  . Jest koloru oliwy z oliwek - mo¿e odrobinkê ¿ó³ciejszy. Zero chemii tylko sama natura . W sklepie go nie znajdziesz .
¯eby nie wykipia³ po wrzuceniu cebulki czy sma¿±c cokolwiek trzeba go mocno przepaliæ , musi siê dos³ownie dymiæ . Wentylacja w kuchni zasysa na maxa .
Paradigm 722 ,  Sure-T  6mm

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 19, 2009, 17:22:13 »
oto uproszczony przepis na ciasto orzechowo-budyniowe

ciasto: 3 szklanki m±ki+2/3 szklanki cukru+150g mas³a+2 jajka+2 ³y¿ki miodu+2 ³y¿eczki sody
wyrobiæ i podzieliæ na 2 czê¶ci, jedn± upiec na z³oty kolor ok 15 minut, drug±  tylko podpiec

warstwa orzechowa: 250 orzechów+75 g mas³a+ 5 ³y¿ek cukru+ 2 ³y¿ki miodu
 mas³o z cukrem i miodem zagotowaæ dodaæ posiekane orzechy i chwilkê pogotowaæ= na taki karmelek
wy³o¿yæ na popieczony placek i wstawiæ jeszcze na 10-15 minut do piekarnika

masa budyniowa: 3 szklanki mleka+8 ³y¿eczek  cukru+ 2 budynie ¶mietankowe bez cukru ugotowaæ
zmiksowaæ  z kostk± mas³a

ca³o¶æ ma72 ww i 51wbt
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog