Autor Wątek: ¦wiêta tu¿ tu¿ :D  (Przeczytany 24717 razy)

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« dnia: Listopad 24, 2004, 22:54:56 »
Mo¿e znacie przepisy na jakie¶ proste ¶wi±teczne ciasta, chêtnie skorzystam :) :) :) :)
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2009, 19:09:33 »
no w³a¶nie.... co pieczecie na ¶wiêta?
 ja tradycyjnie makowiec, keks i pierniczki... no ale jeszcze co¶ bym chcia³a.. takiego ¶wi±tecznego..... podzielcie siê swoimi pomys³ami.... :)
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline Pêkalinka

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 271
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2009, 21:08:08 »
moja rodzinka uwielbia ciasta to co mam w planie upiec to-makowiec na kruchym spodzie,piernik(le¿akuje juz dwa tyg. i zostaje jeszcze tydz.zanim go upieke)sernik,snickers,strucla z makiem,i jeszcze mnie kusi jaki¶ torcik :D Dobrze,¿e Nataszka takich ciast nie jada, no z wyj±tkiem piernika ;) A jak by³am m³udka :D to w domciu piekli¶my 11ciast!!!
paradigm 722 wk³ucia QUICK-SET 6mm


mama Ewelina

Offline pansa1

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1468
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2009, 22:46:23 »
Cytat: "Pêkalinka"
moja rodzinka uwielbia ciasta to co mam w planie upiec to-makowiec na kruchym spodzie,piernik(le¿akuje juz dwa tyg. i zostaje jeszcze tydz.zanim go upieke)sernik,snickers,strucla z makiem,i jeszcze mnie kusi jaki¶ torcik :D Dobrze,¿e Nataszka takich ciast nie jada, no z wyj±tkiem piernika ;) A jak by³am m³udka :D to w domciu piekli¶my 11ciast!!!


O nie nie nie...jak siê pochwali³a¶ to dawaj przepisy  :D  szczególnie na tego snickersa mniam mniam.
Pompa Paradigm 722 wk³ucia metalowe 6mm

Offline Iza

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1266
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2009, 23:48:17 »
Ja mogê podaæ na ciasta na zimno-Toffi i 3 BIT-niebo w gêbie!!!

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2009, 12:16:55 »
to przecie¿ bomby kaloryczne i cukrowe... a mnie raczej chodzi³o o normalne fajne ciasta..... :( .
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline viki

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 447
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2009, 12:44:07 »
anitapa , przecie¿ dobre , ¶wi±teczne ciasto takie w³a¶nie musi byæ ¿eby mo¿na by³o okre¶liæ je jako ¶wi±teczne w³a¶nie  .  Na tym te¿ - miêdzy innymi - polega magia ¶wi±t  ;)
Oj , to chyba ju¿ nie mam odwagi wrzuciæ Wam przepisu na cudown± , za...¶cie s³odk± , za która przepadaj± nie tylko dzieci  - Krówkê .
Paradigm 722 ,  Sure-T  6mm

Offline pansa1

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1468
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2009, 14:34:27 »
Cytat: "Iza"
Ja mogê podaæ na ciasta na zimno-Toffi i 3 BIT-niebo w gêbie!!!


Podaj, ja mam kijki i ¿adne kalorie mi nie straszne :D  przynajmniej raz w roku... ja mogê siê wymieniæ przepisem na bananowiec, te¿ bez pieczenia  :wink:

[ Dodano: Pi± Gru 11, 2009 2:35 pm ]
I jeszcze rafaello przeeepyszniaasteee :D
Pompa Paradigm 722 wk³ucia metalowe 6mm

Offline Monika

  • Mega Nałóg
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3016
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2009, 14:40:15 »
o ja równie¿ poprosze o przepisy ... na toffi, 3 bita i rafaelloo ...
w pracy musze ch³opakom upiec conajmniej 2 ciasta na ¶wiêta ... a jestem totalne beztalencie :D
Pozdrawiam Monika  :smile:

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2009, 15:04:14 »
oto mój rafaello.....

biszkopt:4 jajka
              pó³ szklanki m±ki pszennej
              pó³ szklanki maki ziemniaczanej
             szklanka cukru
             ³y¿eczka proszku do pieczenia

oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek
ubiæ bia³ka na sztywn± pianê, dodaæ cukier, dodawaæ po jednym ¿ó³tku stale ubijaj±c, w misce wymieszaæ obie m±ki i proszek do pieczenia i stopniowo dodawaæ do ubitych jaj

tortownicê wy³o¿yæ papierem do pieczenia lub wysmarowaæ mas³em i posypaæ bu³k± tart±.. piec ok 30 minut


masa rafaello: 3 szklanki  ¶mietany 30%
                    3 ¶nie¿ki na mleko
                   2 paczki wiórków kokosowych
                   2 bia³e czekolady rozpuszczone w 2 ³y¿kach mleka- ostudziæ
                   1 paczka p³atków migda³owych
 ¶mietanê ubiæ dodaæ ¶nie¿kê, rozpuszczona czekoladê, wiórki, migda³y+pokruszon± górna cze¶æ biszkoptu
 wszystko wymieszaæ i wy³o¿yæ na biszkopt... mo¿na te¿ go prze³o¿yæ...... i posypaæ na wierzchu wiórkami......

[ Dodano: Pi± Gru 11, 2009 3:11 pm ]
no to jeszcze pijak.....

 biszkopt
krem: 1 s³odka ¶mietana+ 3/4 szklanki cukru+cukier waniliowy ugotowaæ mieszaj±c

 odstawiæ z ognia, dodaæ 2 jajka i 1 roztrzepane ¿ó³tko, krótko zagotowaæ
po ostygniêciu dodaæ po trochu do roztartej kostki mas³a, ucieraæ
 biszkopt skropiæ wódk±, na niego wy³o¿yæ krem, ciastka petitki maczaæ w rumie lub wódce lub malibu i uk³adaæ na kremie
 wierzch polukrowaæ



 to takie bardziej ¶wi±teczne jak pisze viki:):)...

no teraz wasza kolej dajcie co¶ fajnego.......
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline Monika

  • Mega Nałóg
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3016
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 11, 2009, 17:03:24 »
i jeszcze bananowca bez pieczenia poprosze :D mysle ze moi podopieczni z pijaka byliby najbardziej zadowolenie  :twisted:  :twisted:  :twisted:
Pozdrawiam Monika  :smile:

Offline pansa1

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1468
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 11, 2009, 17:25:42 »
Moje Rafaello :D


2 paczki wiórków kokosowych
2 paczki krakersów
1 kostka mas³a
1 litr mleka
3 ³y¿ki m±ki zwyk³ej
3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
lub budyñ poprostu
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy


Do wystudzonego budyniu dodaæ mas³o, zmiksowaæ, dodaæ 1.5 paczki wiórków. W formie u³o¿yæ krakersy i na nie wy³o¿yæ po³owê masy, znowu krakersy i masa. posypaæ wiórkami i poczekaæ kilka godzin. Naprawdê pyszunia :D

[ Dodano: Pi± Gru 11, 2009 5:31 pm ]
Bananowiec mniam mniam :D



2 paczki pod³u¿nych biszkoptów
kilka dojrza³ych bananów
mleko skondensowane s³odzone
¶mietana do ubijania lub rama

Z mleka zrobiæ masê kajmakow± ( czyli gotowaæ ze dwie godziny )
biszkopty maczaæ w mocnej kawie z jakim¶ alkocholem np. amaretto- wersja dla doros³ych :D )
uk³adaæ w naczyniu najlepiej jakim¶ przezroczystym, na biszkopty masa kajmakowa, na ni± pokrojone w plastry bananki, i tak do koñca sk³adników. Na wierzch ¶mietana. i smacznego te¿ pyszunia  :D

[ Dodano: Pi± Gru 11, 2009 5:38 pm ]
Anitapa dla Ciebie zdrowe ciasto marchewkowe w wersji pierniczkow ¶wi±tecznej 8)


                                                   Marchwiaczek :D
1 szkl cukru
1 szkl oleju (lub oliwy)
1,5 szkl m±ki
3 jajka
2 szkl tartej marchwi
1,5 ³y¿eczki sody
1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1,5 ³y¿eczki kakao
1,5 ³y¿eczki cynamonu
 Rozmieszaæ cukier z olejem, dodawaæ po jedny jajku, i m±kê na koñcu marchew
piec 40 min w bardzo gor±cym piekarniku. Mniam mniam.

[ Dodano: Pi± Gru 11, 2009 5:45 pm ]
I jeszcze najgorsze na koniec... ptasie mleczko z galaretk±!!! :twisted:

5 czubatych ³y¿ek ¿elatyny rozpu¶ciæ w polowie szkl mleka, zagrzaæ i wymieszaæ, poczekaæ a¿ napêcznieje, byle nie za d³ugo ¿eby nie stê¿a³a.

1,5 szkl cukru pudru
1 kostkê mas³a
2 ¿ó³tka
1 jajko
zmiksowaæ, dodaæ cztery serki Danio i mleko z ¿elatyn±
masê mo¿na wy³o¿yæ na herbatniki( ale nie koniecznie) na to jakie¶ owocki, i galareka.
Pompa Paradigm 722 wk³ucia metalowe 6mm

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 11, 2009, 18:16:35 »
no to mój bananowiec.....
 2 galaretki cytrynowe
 1 galaretka brzoskwiniowa
 4 banany
15 dag mas³a ro¶linnego lub Kasi
1 ¿ó³tko
 pó³ szklanki cukru pudru
 biszkopty

 mas³o zmiksowaæ z ¿ó³tkiem, cukrem pudrem dodaæ rozpuszczone w po³owie wody 2  tê¿ej±ce galaretki  wymieszaæ z startymi na grubej tarce bananami
biszkopty umoczyæ w galaretce i u³o¿yæ na wysmarowanej t³uszczem blasze
 wylaæ ciasto, na wierzch galaretka i do lodówki

[ Dodano: Pi± Gru 11, 2009 6:17 pm ]
pansa dziêkujê upiek³am je jak Kaja zachorowa³a i nikomu nie smakowa³o :cry:
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog

Offline Iza

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1266
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 11, 2009, 20:21:37 »
Ciasto toffi (bez pieczenia)

Ciasto jest niezwykle delikatne, nie za s³odkie, wrêcz zniewala swoim smakiem. Nie sposób mu siê oprzeæ :). Mo¿na podawaæ równie¿ w pucharkach.

Sk³adniki:

    * 1,5 paczki krakersów (np. Lajkonika)
    * 3 paczki herbatników (typu Petitki)
    * 1 litr mleka
    * 1/2 szklanki cukru
    * 4 ¿ó³tka
    * 1 mas³o
    * 1 szklanka m±ki krupczatki
    * 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
    * 1 puszka mleka s³odzonego skondensowanego,
       lub najlepiej puszka ju¿ gotowego kremu toffi
    * 1 litr ¶mietany kremówki
    * 2 ³y¿eczki ¿elatyny (niekoniecznie, ja doda³am by lepiej siê kroi³o)
    * 1 cukier waniliowy
    * 2 ³y¿ki cukru pudru
    * pó³ tabliczki gorzkiej czekolady

Korzystamy z gotowej puszki z kremem toffi. Je¶li nie, kupujemy mleko s³odzone w puszce i gotujemy pod przykryciem (puszka powinna byæ ca³y czas zanurzona w wodzie) oko³o 2 godziny. Najlepiej zrobiæ to dzieñ wcze¶niej, by puszka dok³adnie wystyg³a (nie otwieramy wcze¶niej).

Sporz±dzamy krem budyniowy. 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i mas³o zagotowaæ. Do gotujacej siê masy dodaæ dok³adnie wymieszane mikserem - 1 szklankê mleka, 1 szklankê m±ki krupczatki, 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej i 4 ¿ó³tka. Mieszaj±c gotowaæ wszystko na ma³ym ogniu przez chwilê, a¿ powstanie masa budyniowa. Lekko przestudziæ.

Sporz±dzamy masê toffi: 1/2 litra ¶mietanki kremówki ubiæ. Stopniowo dodawaæ zimn± masê toffi z puszki, ubijaj±c nadal. 1 ³y¿eczkê ¿elatyny rozpu¶ciæ w 1/5 szklanki gor±cej wody, przestudziæ. Gdy ¿elatyna zacznie siê robiæ lekko galaretkowata szybko zmiksowaæ z przyrz±dzon± mas± toffi.

Sporz±dzamy masê z bitej ¶mietany: 1/2 litra ¶mietanki kremówki ubiæ. Dodaæ cukier puder i waniliowy, nadal ubijaæ. 1 ³y¿eczkê ¿elatyny rozpu¶ciæ w 1/5 szklanki gor±cej wody, przestudziæ. Gdy zacznie siê robiæ lekko galaretkowata szybko zmiksowaæ z mas± ¶mietanow±.

Na blaszce 20 x 35 cm u³o¿yæ warstwê herbatników. Na nie wy³o¿yæ masê budyniow±. Nastêpnie wyk³adamy krakersy, na które wylewamy masê toffi (masa ta mo¿e byæ wylana dopiero po wystygniêciu ca³kowitym masy poprzedniej!) . Przykrywamy j± ponownie krakersami, na które wyk³adamy masê z bitej ¶mietany. Wk³adamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tart± gorzk± czekolad±.

Kolejne warstwy ciasta przedstawiaj± siê nastêpuj±co:

- herbatniki

- masa budyniowa

- krakersy

- masa toffi

- krakersy

- masa z bitej ¶mietany

- starta czekolada

Wa¿na uwaga: ciasto to nale¿y przygotowaæ 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiedni± konsystencjê, krakersy miêkn±, masy sztywniej±, ca³o¶æ daje siê ³atwo kroiæ. Ka¿da próba krojenia przed czasem mo¿e siê skoñczyæ klêsk± (uwierzcie mi, wiem o czym piszê :))

Smacznego :)



[ Dodano: Pi± Gru 11, 2009 8:32 pm ]
3 BIT

Sk³adniki:

7-8 paczek herbatników

1 puszka mleka skondensowanego s³odzonego

3 kubeczki ¶mietany kremówki

2 ³y¿eczki ¿elatyny

4 ³y¿ki cukru pudru

kieliszek wrz±cej wody

2 budynie waniliowe

1/2 litra mleka

5 ³y¿ek cukru puru

1 torebka galaretki cytrynowej

1 kostka mas³a

 

Ponadto:

kawa³ek czekolady

 

Puszkê mleka skondensowanego wsad¼ do garnka zalej wod±, doprowadz do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez oko³o 3 godziny, nastêpnie odstaw puszkê z mlekiem do ostygniêcia. Mleko ugotuj najlepiej dzieñ wcze¶niej. W 3/4 szklanki mleka rozpu¶c budynie.
Resztê mleka zagotuj i do gotuj±cego siê mleka wlej wcze¶niej przygotowan± zawiesinê budyniow±. Ca³y czas mieszaj±c doprowad¼ budyñ do wrzenia tak aby powsta³y tzw. wulkany. Odstaw. Do gor±cego budyniu wsyp galaretkê cytrynow±.
Dok³adnie wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygniêcia. Mas³o w³ó¿ do miski i rozmiksuj z 4 ³y¿kami cukru pudru na puszyst± masê.
A nastêpnie dodawaj po ³y¿ce ch³odny budyñ nie przerywaj±c miksowania. Po dodaniu ostatniej ³y¿ki budyniu wszystko razem miksuj przez oko³o 1-2 minut.
Du¿± brytfankê wy³ó¿ foli± aluminiow± a nastêpnie na  ca³ej jej powierzchni pouk³adaj warstwê herbatników.
Na herbatniki wy³ó¿ przygotowan± masê budyniow±.
Rozprowad¼ na ca³ej powierzchni i przykryj kolejn± warstw± herbatników.
Prze³ó¿ ugotowane mleko skondensowane z puszki do miski.
Miksuj je przez oko³o 2-3 minut tak aby powsta³a karmelowa  masa z b±belkami powietrza.
Wy³ó¿ karmelow± masê na drug± warstwê herbatników.
Rozprowad¼ równomiernie na ca³ej powierzchni i przykryj trzeci± warstw± herbatników.
¯elatynê rozpu¶c w kieliszku wrz±cej wody i odstaw do ostygniêcia. ¦mietanê kremówkê przelej do miski dodaj 5 ³y¿ek cukru pudru i zimn± ¿elatynê.
Wszystko razem ubij  na sztywn± masê.
Wy³ó¿ ubit± ¶mietanê na ostatni± wrstwê herbatników.
Rozprowad¼ równomiernie po ca³ej powierzchni a wierzch posyp start± na drobnych oczkach czekolad±. Smacznego !



[ Dodano: Pi± Gru 11, 2009 8:36 pm ]
Ciasto SHREK

Sk³adniki

    * Biszkopt:
    * 5 jaj
    * 5 ³y¿ek cukru
    * 5 ³y¿ek m±ki pszennej
    * 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
    * 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    * 2 ³y¿ki oleju
    * kilka kropel wybranego aromatu do ciast
    *
    * Masa Shrek'a I:

    * Du¿a butelka Pysia zielonego (kiwi+jab³ko+banan)
    * 3 budynie ¶mietankowe (lub 2 du¿e)
    *
    * Masa Shrek'a II:
    * 400 mln ¶mietanki deserowej 30%
    * 1 galaretka agrestowa lub kiwi
    *
    * 2 paczki okr±g³ych biszkoptów
    * 2 galaretki agrestowe lub kiwi
    *

Opis przygotowania
Biszkopt: Bia³ka jajek ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec dodaj±c cukier, wymieszaæ z ¿ó³tkami, aromatem (ja da³am cytrynowy) i olejem. Nastêpnie ma³ymi porcjami dodawaæ m±kê i ca³y czas mieszaæ. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut. Masa Shrek'a I: Budynie rozpu¶ciæ w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotowaæ. Dodac budynie i jeszcze raz zagotowaæ. Gor±c± masê rozprowadziæ na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie u³o¿yæ Delicje. Masa Shrek'a II 1 galaretkê rozpu¶cic w 3/4 szklanki gor±cej wody. Pozostawic do lekkiego stêchniêcia. Ubiæ ¶mietanê. Pod koniec powoli wlewaæ galaretkê i ubijaæ. 2 galaretki rozpu¶ciæ w 800ml gor±cej wody i pozostawiæ aby lekko stê¿a³y. Nastepnie wylac na masê. Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w ch³odnym miejscu. SMACZNEGO! :)


Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6085
    • Zobacz profil
¦wiêta tu¿ tu¿ :D
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 11, 2009, 21:34:13 »
te Shrek mo¿e mieæ inne nazwy w zale¿no¶ci jaki we¼miecie sok... Kubu¶ Puchatek, Ró¿owa ksiê¿niczka.......
 Iza... dzisiaj po po³udniu ogl±da³am blog... moje wypieki.....  i szuka³am tam przepisów..... dok³adnie takie jak zamie¶ci³a¶...... :P
Veo...Quick-set 9mm/60cm.... Humalog