Autor Wątek: Jajecznica Piotrka (moja)  (Przeczytany 3126 razy)

Offline WERTY

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 693
    • Zobacz profil
Jajecznica Piotrka (moja)
« dnia: Październik 14, 2004, 21:35:26 »
Przepis na moj± jajecznicê


Pokroiæ w paski kie³baskê
Pokroiæ w kostke papryke, ogórek kiszony, mog± byæ jeszcze grzybki (ale ma³o), mo¿e byæ jeszcze boczek albo nawet kawa³ki ma³ego miêsa
Wrzuciæ to wszystko na patelnie. Na bardzo wolnym ogniu sma¿yæ (góra 5 min) potem przez d³u¿szy czas dusiæ na wolnym ogniu.
W miêdzy czasie wbiæ do jakiego¶ kubka 5 jajek i dodaæ:
-ziele prowandzlanckie
-oregano
-bazylie
-estragon
-czosnek suszony ( ja daje sporo)
-ostr± papryke w proszku
-chili
-posiekany ser ¿ó³ty (du¿o)

Gdy potrawa na patelni bedzie wam ju¿ odpowiada³a "wlewamy" to wszystko i postêpujemy jak przy robieniu "normalnej" jajecznicy.
Chlebka prosze nie ruszaæ. Roz³o¿yæ cieñko na tale¿u polaæ majonezem i kethupem. wskazany jest jeszcze sos do kanapek.
Je¶li kto¶ woli na ostro to wiêcej przypraw ostrych, a je¿eli ³agodniej to wiêcej "ziela"


nie mam pojêcia ile ma to WW ani innych rzeczy. Ostatnio jad³em przed wykryciem.
Przepraszam za jêzyk. Nigdy jeszcze nie pisa³em przepisu kulinarnego.

ps: polecam



¯ycze smacznego:
Mi³o¶æ odwzajemniona :D

Ja dla Niej :D dla mnie Ona :D

Offline Misioza

  • Administrator
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3883
    • Zobacz profil
Jajecznica Piotrka (moja)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2004, 00:18:10 »
:D Jutro testujê  :D
"Przeżywaj świat w skupieniu,uważnie czyniąc dobro..."

Pompa Paradigm 722,wkłucia Sure T, Care Sens N,

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
Jajecznica Piotrka (moja)
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2004, 09:09:01 »
Uwielbiam jajka w ka¿dej postaci, a najczê¶ciej wcinam jajecznicê i tego przepisu sobie nie podarujê....mniaaaaaaaam mniaaaaaaaaaaam  :D  :D
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline WERTY

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 693
    • Zobacz profil
Jajecznica Piotrka (moja)
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 15, 2004, 20:32:34 »
Zapomnia³em, ¿e jeszcze dodaje czasami szczyptê pieprzu (malutk±) i szczyptê przyprawy do ryb


Smacznego
Mi³o¶æ odwzajemniona :D

Ja dla Niej :D dla mnie Ona :D

Offline ann

  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Jajecznica Piotrka (moja)
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2004, 00:02:20 »
00.01 czytam post o jajecznicy i...zaczynam byæ g³odna a tu w domu nawet jajek brak³o hihihihi uduszê...

Offline kama

  • Bezcukrowy
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Jajecznica Piotrka (moja)
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2005, 17:33:13 »
Dzieki Werty za przepis, wierze ze jajecznica palce lizac... Ja tez uwielbiam wszelkie dania z jajek, czy to jajka sadzone, jajecznica, omlety... powiem tylko tyle ze ja na taka jajecznice z warzywkami bez chleba, biore 0 insulinki :D No oprocz oczywisce bazy Lantusa, ktory jest we mnie 24 h na dobe ;)
pozdrowka

Offline Agniesia

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 326
    • Zobacz profil
Jajecznica Piotrka (moja)
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2005, 19:05:58 »
Te¿ uwielbiam jajka- najbardzij lubie jajecznicê z najrózniejszymi dodatkami. Ostatnio jednak pod³apa³am z TV pewien przepis na francuzki omlet:

-4 jajka
-2 ³y¿ki ¶mietany 18%
-sól
-pieprz
-szynka/ser ¿ó³ty/ser ple¶niowy

Wbijamy jajka do jakiego¶ pojemniczka (miseczki), dodajemy smietanê, odrbine soli i pieprzu. Teraz bierzemy mikser i miksujemy ok.3 min na najwy¿szych obrotach, tak ¿eby do masy dosta³o siê jak najwiêcej b±belków powietrza. Na patelnie dajemy odrobinê mas³a. Kiedy mas³o jest ju¿ rozgrzane, wlewamy nasz± masê. Sma¿ymy na bardzo ma³ym ogniu. Kiedy spodnia warstwa siê zetnie, delikatnie unosimy j±, tak, ¿eby p³ynna masa wla³a siê pod ni±. T± czynno¶æ powtarzamy, a¿ na wierzchu pozostanie tylko lekko ¶ciêta masa. W tym momencie na wierzch k³adziemy pokrojon± szynkê/ser czy cokolwiek innego i przykrywamy patelnie. Po ok.3-5 min masa na wiezchu powinna byæ prawie ¶ciêta, a ew. ser roztopiony. Trzeba ca³y czas uwa¿aæ, ¿eby omlet nie przywar³ do patelni. Teraz zdejmujemy nasze danie na tale¿ tak, ¿eby z³o¿yæ go na pó³ (lub je¶li ktos potrafi to na 3).

Do omletu nie bierzemy chleba.

Smacznego :grin:
Nie poddawaj siê, bierz ¿ycie jakim jest i pomy¶l, ¿e na drugie nie masz szans.

Offline slodziutka

  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Jajecznica Piotrka (moja)
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2005, 22:29:46 »
Cytuj
Kiedy spodnia warstwa siê zetnie, delikatnie unosimy j±, tak, ¿eby p³ynna masa wla³a siê pod ni±


tego w³a¶nie nigdy nie mogê zrobiæ  ;)

Offline Agniesia

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 326
    • Zobacz profil
Jajecznica Piotrka (moja)
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2005, 22:48:13 »
mo¿na zapiast podnosiæ, poprostu zepchn±æ na ¶rodek i p³ynna masa wleje siê na czysta czê¶c patelni :grin: a na ¶rodku bedzie trochê wiecej omleta :)
Nie poddawaj siê, bierz ¿ycie jakim jest i pomy¶l, ¿e na drugie nie masz szans.

Offline Misioza

  • Administrator
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3883
    • Zobacz profil
Jajecznica Piotrka (moja)
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2005, 11:51:27 »
No ¶linka cieknie :D Muszê to wypróbowaæ :D
"Przeżywaj świat w skupieniu,uważnie czyniąc dobro..."

Pompa Paradigm 722,wkłucia Sure T, Care Sens N,