Autor Wątek: Ciasta,torty  (Przeczytany 3211 razy)

Offline bunia

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 794
    • Zobacz profil
Ciasta,torty
« dnia: Luty 23, 2004, 15:40:58 »
Wczoraj piek³am Ani ciasto- w zasadzie jest to ciasto, które piek³o siê u mnie w domu "od zawsze".

Przepis ma ma³± brytfankê:

3-4 jajka (zale¿y od wielko¶ci)

130 g cukru

180 g m±ki

cukier wanilinowy

proszek do pieczenia (niepe³na ³y¿eczka)

6 ³y¿ek oleju

150 g jab³ka



Brytfankê smarujê mas³em i wsypujê tart± bu³kê (wychodzi jakie¶ 7 g bu³ki) lub kasz± mann±.

Wszystko mieszam mikserem po kolei, na koniec dodajê starte jab³ko i piekê w piekarniku (200 st.) ok. 45 minut (wiadomo, trzeba sprawdzaæ, czasem wystarczy te 45 minut, czasem godzina). NIE ZDARZY£O MI SIÊ, ¯E NIE WYSZ£O (tfu tfu   :P )

Ca³e ciasto ma ok. 27 ww, wczoraj wagowo wysz³o mi, ¿e 22 g ciasta to 1 ww.





Pozdrawiam

bunia
bunia
_____________________________________
Dzieci powinny chorowaæ tylko na zabawki...

Offline boo

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 822
    • Zobacz profil
Ciasta,torty
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 21, 2004, 14:57:26 »
BISZKOPT Z MAKIEM



Ciasto:



4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka m±ki

4 ³y¿ki oleju

1 ³y¿eczka proszku do pieczenia



Masa:



1,5 szklanki maku

3 jajka

2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 paczka margaryny Kasi

zapach migda³owy

bakalie

Bia³ka ubiæ z cukrem na sztywn± pianê, dodaæ ¿ó³tka, m±kê, olej, proszek do pieczenia i wymieszaæ. Piec oko³o 30 minut.



Mak zalaæ wrz±c± wod±. Po 20 minutach zagotowaæ i odstawiæ do wystygniêcia. Nastêpnie odlaæ wodê, zemleæ go dwa razy i po³±czyæ z jajkami, m±k±, zapachem i bakaliami. W naczyniu zagotowaæ margarynê i nie zdejmuj±c z ognia stopniowo dodawaæ mak. Gor±c± gêstniej±c± mas± prze³o¿yæ przekrojony biszkopt. Wierzch polaæ polew±.



Nigdy nie przeliczalam tego przepisu na WW, ale liczê na 1 wymiennik 25g (wed³ug tabeli).
Nie mo¿na powstrzymaæ ptaków smutku od przelatywania nad Twoj± g³ow±, lecz mo¿na powstrzymaæ je od budowania tam swoich gniazd...

Offline Aga

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
Ciasta,torty
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2004, 20:16:00 »
PRZEPIS NA CHA£KÊ
500 g m±ki pszennej (33 ww)
50 g dro¿dzy
200 ml mleka (1 ww)
60 g mas³a
2 jajka
 1 ³y¿eczka soli
 30 dag cukru (3 ww)
Rozdrobnione dro¿dze, ciep³e mleko, jajka, cukier i roztopione mas³o wymieszaæ razem w szejkerze i wlaæ do m±ki  wymieszanej z sol± i nastêpnie razem wszystko dobrze wymieszaæ a¿ ciasto stanie siê g³adkie. Uformowaæ kulê i odstawiæ do wyro¶niêcia. ciasto powinno co najmniej dwukrotnie powiêkszyæ swoj± objêto¶æ po czym zagnie¶æ jeszcze raz i odstawiæ do ponownego ro¶niêcia. Piekarnik nagrzaæ do 200 C. Ciasto podzieliæ na 3 czê¶ci uformowaæ z nich wa³ki i uple¶æ warkocz (najlepiej zacz±æ od ¶rodka i po zapleceniu zacisn±æ koñce). Uplecion± cha³kê polo¿yæ na blaszce wylo¿on± papierem do pieczenia i wierzch posmarowaæ roztrzepanym ¿ó³tkiem. Pozostawiæ j± jeszcze na 10 minut po czym piec 30-35 minut w nagrzanym piekarniku
SMACZNEGO 1ww to ok 25 - 30 g
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************