Autor Wątek: Ciasta,torty  (Przeczytany 1970 razy)

Offline slodziutka

  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Ciasta,torty
« dnia: Styczeń 10, 2004, 22:03:18 »
Moniu, torcik- jak chcia³a¶:)

sk³adniki:

1,5 szklanki orzechów w³oskich mielonych

8 jajek

5 ³y¿ek przesianej bu³ki tartej

cukier waniliowy



sk³adniki masy:

1margaryna

jajko

s³odzik (ale ja biorê cukier puder) do smaku

2 ³y¿ki kakao lub pó³ fili¿anki mocnej, wystudzonej kawy

ewentualnie 2 ³y¿ki likieru kawowego



wykonanie:

1.¿o³tka, cukier waniliowy utrzeæ, dodaæ orzechy, wymieszaæ. dodaæ  tart± bu³kê i dobrze ubit± pianê z bia³ek. prze³o¿yæ do tortownicy, piec w gor±cym piekarniku oko³o 50 minut.

2.utrzeæ margarynê ze s³odzikiem na puszyst± masê. dodaæ jajko, kawê lub kakao i ewentualnie alkohol.

3. upieczone ciasto przeci±æ dwa razy, prze³o¿yæ mas±, udekorowaæ.



mi to wyszlko na oko³o 12 WW, ale nie wiem bo liczylam bardzo dawno. mo¿esz u¿yæ oczywi¶cie innego kremu, a dekorowaæ owocami czy czym tam chcesz:)[/code]

Offline slodziutka

  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Ciasta,torty
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2004, 22:07:26 »
jeszcze proponuje na zimno:

3 galaretki(jak nie chcesz zwyklych, a bez cukru nie dostaniesz to musisz zrobiæ niestety sama)

puszka mleka skondensowanego (1/3 puszki na 1 galaretkê)



i robisz galaretkê w po³owie ilo¶ci wody podanej na opakowaniu. jak wystygnie mieszasz to z mlekiem mikserem (¿eby siê pianka zrobi³a) i ³adujesz do zamra¿alnika b±d¥ lodówki do stê¿enia. to bardzo ma³o podnosi cukier a jest pycha:) ja to robiê w tortownicy. do ¶rodka (do pianki) mo¿esz w³o¿yæ owoce. na wierch zreszta te¿. albo polaæ z wierzchu zwyczajnie przyrz±dzon± galaretk±:)

Offline slodziutka

  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
Ciasta,torty
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 10, 2004, 22:42:13 »
i jeszcze to:

sernik mozesz zrobiæ na kruchyma spodzie, ale ja robiê bez, wylewam prosto na blachê (tortownicê)

sk³adniki:

1,2 kg pó³t³ustego twarogu

paczka budyniu waniliowego lub ¶mietankowego bez cukru

2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej

kostka margaryny

9 jaj

szklanka cukru (ale mozesz daæ s³odzik, chocia¿ ja osobi¶cie nie znoszê smaku s³odzika)

ewentualnie rodzynki, zapach do ciasta, skórka cytrynowa



wykonanie:

zemleæ ser (chyba, ¿e masz ju¿ zmielony) as³o utrzeæ z cukrem/s³odzikiem, dodaæ ¿ó³tka i ser. wymieszaæ (mikser siê tutaj bardzo przyda :D ) ubdiæ pianê z bia³ek, dodaæ do ciasta i znowu wymieszaæ. piec oko³o godziny w 200 stopniach.





podobny sernik zrobisz u¿ywaj±c "sernix" albo "antyzakalec do serników" dostêpne w sklepach spo¿ywczych, na pó³kach obok ki¶lu, galaretki, budyniu i innych tego typu produktów. wychodzi na prawdê niez³y. mój ulubiony to ten z "antyzakalca do serników"  :D  :D  :D

Offline Misioza

  • Administrator
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3883
    • Zobacz profil
Ciasta,torty
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 10, 2004, 23:02:38 »
Same smako³yki:)A¿ ¶linka cieknie:)



a oto tez cos s³odkiego:)



Budyniowa pianka - proporcje na 8 porcji



SK£ADNIKI:



2 paczki biszkoptów

2 budynie czekoladowe bez cukru(ka¿dy na 1/2L mleka w przepisie)

2 ³y¿eczki zelatyny

3 szklanki mleka 0,5%

kilka ³yzek esensji herbacianej

kilkana¶cie owoców jagodowych

1 ³yzeczka rumu



Budynie ugotuj,u¿ywajac mniej mleka ni¿ w przepisie,ostudx,utrzyj na puszyst± mase.

¯elatynê rozpusc,zagotuj a potem têzejaca dodaj do bydyniu,zmiksuj.

Ma³± tortowniê wy³ó¿ biszkoptami,skrop esensj± z herbaty(mo¿na dodac  ³y¿eczkê rumu),wy³ó¿ na wierzch krem sch³ódx w lodówce i udekoruj owocami:)



a teraz:



1 porcja zawieraok.176 kcal

bia³ek- 9g

wêglowodanów - 28,6g

t³uszczów-3 g

cholesterolu- 12mg

b³onnika- 1,2 g







Smacznego :D
"Przeżywaj świat w skupieniu,uważnie czyniąc dobro..."

Pompa Paradigm 722,wkłucia Sure T, Care Sens N,

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
Ciasta,torty
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2004, 23:43:17 »
Kochane dziêki za przepisy, a¿ mi ¶linka pociek³a. Napewno zrobiê dziêki nim niez³± bibkê. Hi hi hi.

Pozdrawiam

Monia :wink:  8)  :)



P.S. Jak macie jeszcze jakie¶ to poproszê.
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....