Autor Wątek: Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze  (Przeczytany 89643 razy)

Offline Aga

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2005, 22:00:18 »
:)  :)  Monia ja korzysta³am z 2-giegi przepisu ale go trochê przerobi³am da³am mniej cukru i mleko wymisza³am pó³ na pó³ z wod± gazowan± wysz³y pyszne z ubit± smietan± kremówka do tortów 36% oczywiscie bez cukru i cury Weroniki tez nie by³y takie straszne mimo gor±czki i choroby Pozdrowienia MNIAM MNIAM :P  :P  :P  :P  :P
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************

Offline jaga

  • Super light
  • **
  • Wiadomości: 51
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 24, 2005, 14:46:19 »
Mam przepis na ciasto, które zawsze siê udaje. To ciasto, które mo¿na robiæ z ró¿nymi owocami.

Sk³adniki: 1,5 kostki margaryny
                pó³ szklanki fruktozy lub cukru
                cukier waniliowy, zapach waniliowy
                3 szklanki m±ki tortowej
                3 ³y¿ki stolowe m±ki ziemniaczanej
                7 jaj
                pó³ szklanki oleju
 Przygotowanie: margarynê ubiæ z cukrem i cukrem waniliowym do puszysto¶ci, a nastênie dodawaæ po jednym jaju i miksowaæ. Pó¼niej dodaæ pozosta³e sk³adniki i miksowaæ jeszcze chwilê. Ciasto wy³o¿yæ na blachê a na nie po³o¿yæ owoce np. jab³ka albo w sezonie jagody lub truskawki. JA teraz dajê brzoskwinie ze s³oika  :D Aha ilo¶æ sk³adników jest dopasowana do duu¿ej blachy

[ Dodano: Czw Lut 24, 2005 2:48 pm ]
S³uchajcie czy kto¶ ma przepis na królewca?? bardzo mi zale¿y
S³owa s± czym¶ wiêcej ni¿ tym co mówisz i tym co piszesz, s³owa s± tym czym jeste¶.

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 24, 2005, 15:18:58 »
Królewiec      
    
Sk³adniki:   

Ciasto:
30 dag m±ki
8 dag cukru
2 ³y¿ki sztucznego miodu
1 jajko
1 ³y¿eczka sody
15 dag margaryny
 
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
3/4 szklanki m±ki
3/4 szklanki cukru
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
8 dag cukru
1/2 litra mleka
1 ³y¿ka m±ki pszennej
2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
25 dag mas³a
cukier waniliowy

Sposób wykonania:
   
Wszystkie sk³adniki na ciasto po³±czyæ i wyrobiæ. Ciasto podzieliæ na 2 czê¶ci i osobno upiec.
Jajka przeznaczone na biszkopt ubiæ, dodaæ cukier, nadal ubijaæ. Dodaæ m±kê, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaæ.
Zrobiæ masê budyniow±. 2 szklanki mleka zagotowaæ z cukrem i mas³em, dodaæ m±kê wymieszan± z pozosta³ym mlekiem i ugotowaæ jak budyñ.
Na jeden placek ciasta kruchego wylaæ po³owê gor±cej masy budyniowej i nakryæ biszkoptem. Pozosta³± masê budyniow± wylaæ na biszkopt i przykryæ drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto nale¿y polaæ polew± czekoladow±.

Smacznego.
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 24, 2005, 15:20:59 »
Królewiec

Sk³adniki:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 4 ³y¿ki oleju,
- 1 szklanka m±ki,
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia.

Ciasto miodowe:
- 1/2 kostka margaryny,
- 2 ³y¿ki miodu,
- 15 dkg cukru,
- 35 dkg m±ki,
- 1 jajko,
- 1 ³y¿eczka sody.

Krem:
- 1/2 litra mleka,
- 1 ³yzka m±ki ziemniaczanej,
- 1 ³yzka m±ki zwyk³ej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 margaryna.

Jak przyrz±dziæ?
Biszkopt:
Z bia³ek ubiæ sztywna pianê, po ubiciu dodaæ cukier, ubiæ, nastêpnie dodaæ ¿ó³tka a na koniec m±ke wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlaæ na blaszke i upiec. Ja mam piekarnik gazowy i pieke 30-35 min.

Ciasto miodowe:
Margarynê rozgrzaæ z miodem i cukrem. PO rozpuszczeniu ostudziæ. Do miski wsypaæ m±kê, wbiæ ca³e jajko, wsypaæ sode a nastêpnie wlaæ ostudzon± margaryne z miodem. Wyrabiaæ ciasto tak d³ugo a¿ powstanie jednolita masa. Podzieliæ ciasto na dwie czê¶ci. Ka¿d± piec osobno. Ka¿de ciasto piec ok 10 minut a¿ zrobi sie lekko br±zowawe.

Krem:
Z pó³ litra mleka odlac troche i rozrobiæ z obiema m±kami, reszte mleka zagotowaæ z cukrem. Jak mleko zacznie sie gotowaæ wlaæ to wymieszane z m±kami i mieszaæ tak d³ugo a¿ powstanie jednolita, gêsta masa. Po ostygniêciu utrzeæ z 1 kostk± margaryne.

Gdy wszystkie placki ostygn±, uk³adaæ na blaszce warstwowo. Najpierw po³o¿yc 1 ciasto miodowe posmarowaæ kremem, potem po³o¿yæ na krem biszkopt, posmarowaæ kremem, na wierzch po³o¿yæ drugie ciasto miodowe. Na koniec zrobic polewê czekoladow± polac ni± ciasto (ja po polaniu polew± robie jeszcze lukier i leje go na t± polewe i no¿em robie szachownice, powstaj± ³adne mazgajki i ³adnie to wygl±da. Ciasto wstawiæ do lodówki na co najmniej 24 godziny ¿eby zmiêk³o.

Potrzebne przybory:
Mikser.

   
Uwagi:
Ciasto miodowe po pieczeniu i ostygniêciu jest twarde, dlatego nalezy odczekaæ ok. 24 godziny, ¿eby zmiek³o.
Lukier robi sie z odrobiny mleka i cukru pudru, sk³adniki te miesza sie na ma³ym ogniu i od razu wlewa na ciasto, bo szybko stygnie i gêstnieje.    

Czas przygotowania:
Ciasto jest pracoch³onne bo nalezy czekac a¿ wszystkie placki ostygn± i ka¿dy placek nalezy piec osobno i w tej samej blaszcze.

Wybierz kochana który przepis Ci pasuje :) :) :)
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline jaga

  • Super light
  • **
  • Wiadomości: 51
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 24, 2005, 16:31:59 »
Monia kochana :D dziêki. robi³as go z którego¶ przepisu? który lepszy?
S³owa s± czym¶ wiêcej ni¿ tym co mówisz i tym co piszesz, s³owa s± tym czym jeste¶.

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 24, 2005, 17:44:58 »
Najczê¶ciej robie z tego drugiego przepisu. Jest czasoch³onne ale warto :) :) :)
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline Aga

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 27, 2005, 00:01:11 »
[color=444444]And¿ela znalaz³am przepis na  chrupi±ce gofry
ciasto na 10 gofrów (1 sztuka 273 kcal):
250 g maki
125 g mas³a
50 g cukru (ja dajê mniej)
cukier waniliowy
4 jajka
starta skórka z cytryny
³yzeczka proszku do pieczenia
1/4 litra ¶mietany lub mleka
szczypta soli
olej
dowolne dodatki
Wykonanie
Mas³o utrzeæ z cukrem, cukrem wanilowym dodaæ m±ke wymieszan± z proszzkiem. Nastêpnie dodawaæ po jednym jajku. Ucieraæ rêcznie lub mikserem a¿ do uzyskania puszystej masy. Do do¶c gêstego ciata dodaæ utart± skórkê z cytryny oraz ¶mietanê lub mleko i starannie wymieszaæ. Na ¶rodek rozgrzanej tortownicy wlaæ 2 ³yzki wazowe ciasta. Ka¿dy wafel piec oko³o 4 minut.
Dodatkowe rady:
U¿ycie maslanki zamiast ¶mietany nada gofrom lekki, swie¿y smak i zarazem obnizy kaloryczno¶æ. Je¶li chcemy, zeby wafle by³y bardziej puszyste, mo¿emy do m±ki dodaæ same ¿ó³tka a z bia³ek ubiæ pianê i po³±czyæ z reszt± ciasta.
Gofry mozna przechowywaæ  w zamra¿arce nawet klika miesiêcy (ale ¶wie¿e najlepsze!!!!) Po wyjêciu nale¿y je wstawiæ na 10 minut do piekarnika.[/color]
SMACZNEGO!!!!
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************

Offline endzi

  • Light
  • ***
  • Wiadomości: 132
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 27, 2005, 00:25:45 »
dziêki Agula jutro wypróbuje ;)  :588:
Niech twoje ¿ycie bêdzie wykrzyknikiem, nie znakiem zapytania.;)

Offline jaga

  • Super light
  • **
  • Wiadomości: 51
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 27, 2005, 15:52:30 »
Monia kochana :D królewiec uda³ sie po prostu po królewsku... jest przebojem wiekanocnym u mnie w domu.
S³owa s± czym¶ wiêcej ni¿ tym co mówisz i tym co piszesz, s³owa s± tym czym jeste¶.

Offline Aga

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 28, 2005, 12:05:55 »
A u nas króluje pychotka przepis podam wam jutro :D
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 28, 2005, 17:32:06 »
Jagu¶ bardzo siê cieszê ¿e smakowa³o i ¿e wysz³o  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline Aga

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 28, 2005, 23:06:55 »
Pychotka
Sk³adniki:
3,5 szkl. m±ki
10 dag cukru
25 dag mas³a
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
4 ¿ó³tka
20 dag posiekanych orzechów
powid³a ¶liwkowe
rodzynki
Wykonanie:
Mas³o posiekaæ z m±k± dodaæ resztê sk³adników (cukier, proszek do pieczenia, ¿ó³tka ). Zagnie¶æ ciasto i podzieliæ na 2 czê¶ci. Jedn± czê¶æ ciasta rozwa³kowaæ na blaszce na surowe ciasto posmarowaæ powid³ami ¶liwkowymi (1/2 s³oika) i po³o¿yæ na to ubit± pianê z bia³ek i posypaæ rodzynkami i posiekanymi orzechami. Piec ok. 20 minut w temp. 180 0 C.
W  podobny sposób upiec drugi placek. Placki mo¿na upiec dzieñ wcze¶niej aby skrusza³y.
Masa:
0,5 l mleka
2 ³y¿ki m±ki pszennej
2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
4 ³y¿ki cukru
Ugotowaæ z tego budyñ- ostudziæ dodaæ 2 ¿ó³tka i kostkê mas³a i dobrze utrzeæ na jednolit± masê. Nastêpnie mas± prze³o¿yæ upieczone wcze¶niej placki.
SMACZNEGO!!!!
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 05, 2005, 20:25:11 »
Tofu z owocami (4 porcje)

Sk³adniki:
1 szklanka mro¿onych malin
1 szklanka ¶wie¿ych pokrojonych truskawek
pó³ szklanki mleka sojowego, nies³odzonego (wstrz±snij przed nalaniem)
150 g miêkkiego tofu, pokrojonego w kawa³ki
1 szklanka lodu
pó³ szklanki lekkiej bitej ¶mietany
4 ³y¿ki s³odziku
1 ³y¿eczka wanilii
1 ³y¿eczka soku z cytryny

Wykonanie:
Umie¶æ wszystkie sk³adniki w mikserze. Miksuj a¿ do uzyskania jednolitej masy. Od razu podawaj.

Warto¶ci od¿ywcze:
kalorie - 98; wêglowodany - 10g; bia³ka - 6g; t³uszcze: 3g (w tym t³uszcze nasycone - 1g); sód - 10mg.
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline lukjan

  • Light
  • ***
  • Wiadomości: 191
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 05, 2005, 23:04:34 »
RAFAELLO  (bez pieczenia)

2 paczki p³atków migda³owych
1 pacz. wiórek kokos.
1 l mleka
7 ³y¿ek maki pszennej
7 ³y¿ek maki ziemniacz.
1 szkl. cukru
2 du¿e paczki krakersów
1 kostka margaryny lub mas³a


MASA:
Ugotowaæ mleko z cukrem, do gotujacego sie mleka dodaæ rozpuszczone obie m±ki (jak budyñ). Jak troche przestygnie dodaæ margarynê i utrzeæ na jednolit± masê. Dodaæ do masy p³atki migda³owe i czê¶æ wiórek kokosow.

Na spodzie formy u³o¿yæ krakersy, na wierzch rozprowadziæ czê¶æ masy, znowu krakersy i na wierzch masa, krakersy -masa. masa powinna byæ ostatnia warstw±. Posypaæ po wierzchu wiórkami kokos.
Ciasto odstawiæ do lodówki na 24 godz. Krakersy musz± skruszeæ.

Je¿eli kto¶ ma ochotkê to smacznego!! :D
Mirk@

Offline emh

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1985
    • Zobacz profil
Ciasta,ciasteczka i inne s³odycze
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 08, 2005, 09:17:27 »
Ochotkê na co¶ smacznego, to ja mam. Tylko robiæ co¶ smacznego, to ju¿ nie bardzo...  :oops:
NIKT NIE JEST NIKIM!!!     /Luigi Giussani/

Szczê¶cie - wieczna pomy³ka, jakiej ulegaj± ludzie, uto¿samiaj±c j± ze spe³nieniem pragnieñ. L. To³stoj