Znalaz³am pare przepisów na gofry

Sk³adniki:
- 50 dag m±ki
- 15 dag mas³a
- 4 jaja
- 2 ³y¿ki ciep³ego mleka
- 2 dag dro¿d¿y
- esencja, np. waniliowa lub rumowa
- skórka z cytryny lub wi¶niak
- olej
- ³y¿eczka miodu
- cukier puder do posypania
- sól
Wykonanie:
Do miski wsyp przez sito m±kê. Wbij do niej jaja, dodaj miêkkie, ale zimne mas³o, sól, wyro¶niête w ciep³ym mleku dro¿d¿e, esencjê i pozosta³e sk³adniki. Wszystko to ubij trzepaczk±-miote³k± albo mikserem. Ciasto powinno byæ gêstsze ni¿ na nale¶niki. Odstaw je na 1 godzinê. Wcze¶niej warto zaopatrzyæ siê w pêdzel z jedwabiu (nie nylonu, bo ten siê spali od gor±cej maszynki) albo w patyczek owiniêty gaz± przewi±zan± nitk± i postawiæ sobie pod rêk± miseczkê z olejem. Gdy gofrownica bêdzie ju¿ gor±ca, obie wewnêtrzne czê¶ci - spodni± i górn± - posmaruj olejem, natychmiast wylej porcjê (oko³o 3 ³y¿ek) ciasta, zamknij, obróæ, aby ciasto równo siê rozla³o i sma¿ 3-5 minut. Takie gofry mo¿na posypaæ cukrem i polaæ miodem.
***************************************************************************
Sk³adniki
15 dag m±ki pszennej, szklanka mleka, 4 ³y¿ki cukru pudru, 2 ³y¿ki mas³a, jajo, pó³ ³y¿eczki proszku do pieczenia, ma³e opakowanie ¶mietany kremówki, pó³torej szklanki malin
Sposób przyrz±dzania
Z m±ki, jaja, mleka, ³y¿ki cukru, mas³a i proszku do pieczenia przygotowaæ ciasto podobne do nale¶nikowego. Upiec gofry. Sch³odzon± ¶mietanê ubiæ z cukrem i delikatnie wymieszaæ z po³ow± zmiksowanych malin. Na gofry nak³adaæ ¶mietanê, dekorowaæ ca³ymi malinami.
***************************************************************************
Sk³adniki:
1.25 szklanki m±ki pszennej,
1 szklanka mleka,
2 ³y¿ki oleju,
3 ³y¿eczki cukru pudru,
3 ³y¿ki proszku do pieczenia,
2 jajka,
mas³o lub margaryna do smarowania formy.
Jak przyrz±dziæ?
Sk³adniki dok³adnie wymieszaæ. Nastêpnie smarowaæ formê do gofrów t³uszczem, w³o¿yæ do niej cienk± warstwê ciasta i piec oko³o 3-5 minut.
Potrzebne przybory:
Forma do gofrów i mikser.
Jak podawaæ?
Posypywan± cukrem pudrem lub d¿emem lecz bez niczego te¿ dob¿e smakuje .
Czas przygotowania:
Je¶li do ciasta doda siê wiêcej cukru pudru , gofry bêd± sie szybciej rumieniæ i stan± siê bardziej kruche.
***************************************************************************