Sezon ogórkowy u nas ju¿ otwarty

Przepis na ogórki z czosnkiem - pyszn± sa³atkê na zimê

Sk³adniki:
4 kg juz obranych ze skóry ogórkow gruntowych
6 zabków czosnku (przeci¶niêtego przez praskê)
1 szklanka cukru
1 niepe³na szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
4 ³y¿ki soli
Ogórki pokroiæ w cieniutkie plasterki.
Dodaæ pozosta³e sk³adniki i wymieszaæ. Odstawiæ na 1-2 godz. Wk³adaæ do wyparzonych s³oików i pasteryzowaæ 10-15 minut.
Sa³atka jest pyszna, dzisiaj zrobi³am j± z mam±.
PS. Mo¿na robiæ tak¿e na occie winnym albo daæ go mniej je¶li kto¶ nie lubi zbyt octowych przetworów.
Smacznego!!
