Autor Wątek: pycha cukinia  (Przeczytany 10206 razy)

Offline jaga

  • Super light
  • **
  • Wiadomości: 51
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« dnia: Lipiec 07, 2005, 12:17:30 »
Podajcie swoje sposoby wykorzystania w kuchni cukini? ja bardzo czêstno robiê j± jak kotlety schabowe tzn. maczam w jaju, bu³ce tartej i smarzê na oleju. oczywi¶cie jeszcze sól do smaku. Pychota :P  :P  :P
S³owa s± czym¶ wiêcej ni¿ tym co mówisz i tym co piszesz, s³owa s± tym czym jeste¶.

Offline emh

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1985
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2005, 16:57:13 »
1. Zupe³nie jak Jaga: panierowane z sol± i pieprzem i sma¿one.
2. Tarte, doprawione jak placki ziemniaczane i podobnie usma¿one.
3. Wersja j.w. przewiduje wariacje na temat, np. z papryk±, z drobno pokrojon± kie³bask±, z pieczarkami, ...
4. Farsz jak na go³±bki (tzn. miêso mielone, ew. miêso z ry¿em), cukinia "wydrylowana", napchaæ j± farszem i zapiec z godzinkê. Pamiêtajcie, ¿e musi byæ ze skórk±!!!
5.  J.w. w wersji jarskiej, tzn. papryka ró¿nokolorowa (wtedy potrawa wygl±da ³adniej :)), kalafior, kalarepka, cebula, marchew, pietruszka, koperek - wszystko pokrojone w kostkê jak na leczo - wpakowaæ do cukini do ¶rodka. Oczywi¶cie przyprawiæ na oko. Ja jeszcze dok³adam tam nieco ¶mietany lub jogurtu. Wtedy sos jest fajniejszy.
Najtrudniejsza rzecz w tej potrawie, to tak przyspawaæ "kapturek" wyka³aczkami, ¿eby sos ze ¶rodka nie wycieka³ za bardzo podczas pieczenia.
Na razie pamiêtam tylko tyle. Smacznego. :D

[ Dodano: Czw Lip 07, 2005 4:58 pm ]
Acha! Jeszcze jest z niej idealna zak±ska je¶li siê j± obierze, pokroi w grub± kostkê i zamarynuje tak jak paprykê. Polecam! Najlepiej z du¿± ilo¶ci± czosnku! :D
NIKT NIE JEST NIKIM!!!     /Luigi Giussani/

Szczê¶cie - wieczna pomy³ka, jakiej ulegaj± ludzie, uto¿samiaj±c j± ze spe³nieniem pragnieñ. L. To³stoj

Offline jaga

  • Super light
  • **
  • Wiadomości: 51
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2005, 17:17:09 »
Emh a jak ¶cierasz j± to odlewasz sok czy dodajesz po prostu wiêcej m±ki??
cukinia marynowana jest pycha zw³aszcza z ostr± papryk± i koperkiem
S³owa s± czym¶ wiêcej ni¿ tym co mówisz i tym co piszesz, s³owa s± tym czym jeste¶.

Offline emh

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1985
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 07, 2005, 17:22:54 »
Zwykle zagêszczam po prostu m±k±. Chyba, ¿e sok... wydaje mi siê zbyt wodnisty. Bo nie raz taki jest. Nie wiem, czy zale¿y to od nawodnienia pola czy gatunku cukini, ale niektóre s± po prostu wodnite. Nie umiem tego inaczej nazwaæ.
NIKT NIE JEST NIKIM!!!     /Luigi Giussani/

Szczê¶cie - wieczna pomy³ka, jakiej ulegaj± ludzie, uto¿samiaj±c j± ze spe³nieniem pragnieñ. L. To³stoj

Offline boo

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 822
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 07, 2005, 18:45:47 »
Z cukini czasami robiê leczo, nic innego mi przez gard³o nie przejdzie... :?
Nie mo¿na powstrzymaæ ptaków smutku od przelatywania nad Twoj± g³ow±, lecz mo¿na powstrzymaæ je od budowania tam swoich gniazd...

Offline Monika

  • Mega Nałóg
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3016
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 07, 2005, 19:01:24 »
Cytat: "boo"
Z cukini czasami robiê leczo, nic innego mi przez gard³o nie przejdzie... :?


ja wlasnie uwielbiaaaaaaaaaaaaam leczo z cukini mniaaaaaam :524: :524: :524:
Pozdrawiam Monika  :smile:

Offline endzi

  • Light
  • ***
  • Wiadomości: 132
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2005, 19:22:36 »
ja tak samo robiê ,ale mo¿e ktos ma fajne pomys³y jak mo¿na j± jeszcze przyz±dzic  :grin:
Niech twoje ¿ycie bêdzie wykrzyknikiem, nie znakiem zapytania.;)

Offline Aga

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2005, 23:42:14 »
Cukiniê krojê w kostkê i gotujê. Ugotowan± odcedzam z wody wrzucam na patelniê i dolewam smietany wymieszan± z ³yzk± m±ki. Przyprawiam sol± i pieprzem, pietruszk± i juz gotowa
Cukiniê krojê w kostke i gotujê. Ugotowana odcedzamz wody i polewam roztopionym mas³em z bu³k± tart±. Pycha :razz:
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************

Offline emh

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1985
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2005, 23:43:42 »
Ja tam te¿ nie lubiê cukini w leczu! Oznacza to dla mnie zmarnowan± potrawê i tyle!
Ale lubiê np. pokrojon± w kostkê z kawa³kami kalafiora lekko obgotowan± w osolonej wodzie, do tego posiekana kapusta, zasolona chwilê przed po³±czeniem, by zd±¿y³a usi±¶æ. Do tego oczywi¶cie jak zwykle wariacje na temat: pomidor, kukurydza, fasola.... Zabe³tane z sosem majonezowym lub jogurtem! O! Mo¿e to bêdzie jutro na obiad? Bo nie mam co¶ pomys³u! :)
NIKT NIE JEST NIKIM!!!     /Luigi Giussani/

Szczê¶cie - wieczna pomy³ka, jakiej ulegaj± ludzie, uto¿samiaj±c j± ze spe³nieniem pragnieñ. L. To³stoj

Offline boo

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 822
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 10, 2005, 09:28:37 »
oooooo brzmi to ciekawie, chyba wypróbujê...
Nie mo¿na powstrzymaæ ptaków smutku od przelatywania nad Twoj± g³ow±, lecz mo¿na powstrzymaæ je od budowania tam swoich gniazd...

Offline Bia³a

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 622
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 08, 2005, 14:21:04 »
Ja jadam cukiniê tak jak jaga  :)  jest pyszna i mo¿na sobie trochê wiêcej pozwoliæ  8)
"By³o mnie s³uchaæ" - raz zdrowie rzek³o.
Chcia³am odpowiedzieæ...
lecz zdrowie uciek³o

Offline emh

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1985
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 08, 2005, 14:22:31 »
Bia³a! Witaj! Gdzie by³as, jak Ciê nie by³o...?
NIKT NIE JEST NIKIM!!!     /Luigi Giussani/

Szczê¶cie - wieczna pomy³ka, jakiej ulegaj± ludzie, uto¿samiaj±c j± ze spe³nieniem pragnieñ. L. To³stoj

Offline Bia³a

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 622
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 08, 2005, 14:28:34 »
Wpada³am czasem i przegl±da³am forum, ale jako¶ nie by³o nigdy czasu by siê zalogowac i co¶ napisaæ... A to szko³a, a to brak czasu w wakacje :smile:
No, ale pomysla³am, ze nie dam o sobie zapomnieæ  ;) . I teraz obiecujê sobie, ¿e regularnie zacznê siê znów udzielaæ  :)
"By³o mnie s³uchaæ" - raz zdrowie rzek³o.
Chcia³am odpowiedzieæ...
lecz zdrowie uciek³o

Offline emh

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1985
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 08, 2005, 14:31:11 »
P.S. ¦liczne zdjêcie na avatarku!!! Tzn. bardzo ³adnie wygl±dasz!!!
NIKT NIE JEST NIKIM!!!     /Luigi Giussani/

Szczê¶cie - wieczna pomy³ka, jakiej ulegaj± ludzie, uto¿samiaj±c j± ze spe³nieniem pragnieñ. L. To³stoj

Offline Bia³a

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 622
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 08, 2005, 14:32:45 »
Cytat: "emh"
P.S. ¦liczne zdjêcie na avatarku!!! Tzn. bardzo ³adnie wygl±dasz!!!


Czujê siê zawstydzona  :oops:
Ale dziekujê  :)
"By³o mnie s³uchaæ" - raz zdrowie rzek³o.
Chcia³am odpowiedzieæ...
lecz zdrowie uciek³o