Forum Diabetica

Dieta => Słodkie przepisy na różne okazje => Wątek zaczęty przez: Aga w Marzec 18, 2005, 00:23:44

Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Aga w Marzec 18, 2005, 00:23:44
Babka puchowa
sk³adniki:
6 jaj
25 dag margaryny lub mas³a
2 szklanki cukru
2 szklanki m±ki ziemnaczanej
6 ³y¿ek m±ki pszennej
6 ³y¿ek oleju
2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
³¿ka octu
Mas³o utrzeæ z cukrem po czym wbijaæ kolejno jaja. Do utartej masy wsypaæ m±kê ziemniaczan± wymieszan± z pszenn± i proszkiem do pieczenia, wlaæ olej i na koñcu ocet. Dok³adnie wymieszaæ i wlaæ ciasto do formy. Piec ok. 40 minut w temp 180-190. Posypaæ cukrem pudrem lub udekorowaæ wg w³asnego pomys³u
Smacznego
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 05, 2009, 17:36:09
a ja od¶wie¿am temat..... szukam przepisów na zimny bufet.... co¶ w galarecie... podajcie kilka swoich sprawdzonych przepisów:) :)
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Becia w Kwiecień 05, 2009, 22:04:16
Ja mam przepis fajny ale na ciasto z galaretka-Bananowiec bez pieczenia, ulubione ciasto ca³ej rodziny, tylko jeden szkopu³ w przepisie jest 1,5 kg bananów a te teraz osi±gaj± masakryczna cenê.
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 06, 2009, 16:36:50
to ja mam bananowca z 4 bananów.....
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Anna1968 w Kwiecień 06, 2009, 21:53:03
Cytat: "anitapa"
ja mam bananowca z 4 bananów.....
To podaj przepis na niego.

Ja czêsto robiê taki deser. Miksuje truskawki lub jagody z jogurtem naturalnym ilo¶æ dowolna w zale¿no¶ci ile wyjdzie masy dodajê rozpuszczon± ¿elatynê w ma³ej ilo¶ci gor±cej wody i jeszcze raz miksuje z cukrem ilo¶æ dowolna. Wstawiam do lodówki jak stê¿eje wylewam na wierzch galaretkê truskawkowa i do lodówki a potem wcinaæ.
Jak nie ma ¶wie¿ych to z mro¿onych te¿ dobre.
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 06, 2009, 21:57:09
ale mnie chodzi³o o zimny bufet, przystawki,co¶  na z±b :D  a nie s³odkie.... :wink:  :roll:
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Iza w Kwiecień 06, 2009, 22:47:19
To mo¿e karkówka!

Bardzo proste i bardzo pyszne!Zarówno na ciep³o jak i na zimno!

Potrzebujemy tylko!!!

- dowolnie du¿y kawa³ karkówki
- ok 1 kg soli
- s³oiczek musztardy francuskiej (tê z ca³ymi ziarnami gorczycy)
- koniec, ¿adnych innych przypraw !!!!!

1 - Dowolny kawa³ karkówki k³adziemy na blachê, na której wcze¶niej wysypana jest sól
na wysoko¶æ ok. 1 cm.
2 - Karkówkê smarujemy grubo musztard±
3 - W rozgrzanym piekarniku (ok. 200st.C) pieczemy przez 2 godz.
3 - Koniec !!!! Reszta, czyli dodatki, wg uznania
4 - Pokroiæ w plastry i .... am-am !!!

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,75534534,0.html
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Anna1968 w Kwiecień 07, 2009, 11:34:10
.
Cytat: "anitapa"
zimny bufet

Najczê¶ciej robiê w galarecie,cielêcinê,kurczaka, rybê, schab. Gotujesz dany produkt z warzywami. Przyprawy wed³ug gustu i smaku np. li¶æ laurowy ziele angielskie do schabu i cielêciny rodzynki pod koniec gotowania, ja tak robiê. Cedzisz,rozpuszczasz ¿elatynê w gor±cym wywarze w zale¿no¶ci ile wyjdzie, wrzucasz do niego rozdrobnione miêsko oprócz schabu ten kroisz w plasterki, który ja przek³adam na pó³misku np. ananasami lub brzoskwiniami z puszki i zalewam wywarem. Do reszty dodaje kukurydze, groszek z puszki pokrojone warzywa, które razem siê gotowa³y i do salaterek. Do drobiu dodaje jeszcze gotowane jajko
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 07, 2009, 17:09:42
o proszê... dziêkujê bardzo....
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: kruszynka w Kwiecień 09, 2009, 19:53:59
roladki z szynki z kremem chrzanowym



* 10 plastrów gotowanej szynki wêdzonej
* 6 ³y¿ek ¶mietany kremówki
* 2 ³y¿ki majonezu
* 1 ³y¿ka tartego chrzanu
* 3 jajka
* szczypiorek
* 6 rzodkiewek
* sól
* pieprz

1. Jajka ugotowaæ na twardo, ostudziæ. 2. Jajka i szczypior drobno posiekaæ. 3. Rzodkiewkê pokroiæ w drobn± kostkê. 4. Po³±czyæ ¶mietanê, majonez i chrzan oraz posiekane jajka, rzodkiewki i szczypiorek. 5. Doprawiæ sol± i pieprzem. 6. Plastry szynki posmarowaæ kremem i zwin±æ w ruloniki. Przebic wyka³aczk± to siê bêd± lepiej "trzyma³y"



Jajka z farszem

* 4 jajka
* 2 ³y¿ki mas³a
* 1 ³y¿ka ¶mietany
* natka
* rze¿ucha
* tarta bu³ka
* 1/2 niewielkiego ogórka kiszonego
* 3-4 rzodkiewki
* 1 ³y¿eczka musztardy
* sól
* pieprz

Jajka ugotowaæ na twardo. Ostrym no¿em nie obrane jajka przekroiæ na po³ówki. Ze skorupek wyj±æ bia³ka i ¿ó³tka. Pokroiæ w drobn± kostkê. Szczypiorek, rze¿uchê ogórek i rzodkiewki drobno posiekaæ. Wszystko wymieszaæ dodaj±c ¶mietanê i 1 ³y¿kê mas³a oraz sól i pieprz do smaku. Mas± nape³niæ skorupki. Na patelni rozgrzaæ pozosta³e mas³o. Jajka obsypaæ tart± bu³k± i sma¿yæ a¿ nabior± z³otego koloru skorupka do gory.
Ulozyc na listkach salaty,smaczne i na cieplo i na zimno



Galaretka z kurczaka

2 piersi z kurczaka
1 pêczek w³oszczyzny
puszka zielonego groszku
2 ³y¿ki ¿elatyny
sól, pieprz do smaku
majonez
marynowane pieczarki
1 cytryna

W³oszczyznê dok³adnie umyæ,obraæ,nie rozdrabniaæ.Miêso op³ukaæ.Na w³oszczy¼nie i miêsie ugotowaæ rosó³ ,przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem.Wyj±æ miêso,wystudziæ i drobno pokroiæ.£y¿k± cedzakow± wyj±æ w³oszczyznê,marchewkê pokroiæ w drobn± kostkê.¯elatynê starannie wymieszaæ z zimnym roso³em ,gdy napêcznieje,podgrzaæ do wrzenia.Do foremek w³o¿yæ pokrojon± marchewkê,ods±czony groszek i pokrojone miêso z kurczaka .Zalaæ galaretk± ,sch³odziæ w lodówce. Galaretkê wy³o¿yæ na talerzyk ,ozdobiæ niewielk± ilo¶ci± majonezu ,ca³ymi pieczarkami i plasterkami cytryny.

Na spód foremek mo¿na nalaæ troszeczkê galaretki,odstawiæ do zastygniêcia a nastêpnie u³o¿yæ plasterek jajka ugotowanego na twardo,trochê marchewki ozdobnie pokrojonej,zielonej pietruszki,parê ziarenek groszku , miêsko i zalaæ reszt± galarety.Po odwróceniu na pó³misek bardzo ³adnie siê taka galaretka prezentuje.
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: mania w Kwiecień 19, 2009, 17:30:20
Aga - dzieki za przepis na puchow± babê - REWELACJA (baba by³a samoznikajaca bo aby starczy³o na niedziele to od piatku upiek³am 3 sztuki :D  :D )
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 14, 2011, 18:51:29
no od¶wie¿amy temacik :P  po proszê o przepisy na dobre pasztety.. robicie? ale takie sprawdzone... bo w necie to umiem szukaæ:) :P  :P  :P
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: karioka w Kwiecień 15, 2011, 10:39:26
Ja robiê tylko i wy³±cznie taki:
Pasztet

Sk³adniki:
-2 kg ³opatki wieprzowej
-0,5 kg w±troby
-2 du¿e cebule
-6 bu³ek
-6 jajek
-1 p³aska ³y¿eczka pieprzu
-1 ³y¿eczka soli
*mo¿na dodaæ trochê s³oniny

Wykonanie:

Bu³ki namoczyæ w rosole lub w 2 litrach wody zagotowanej z 1 kostk± roso³ow±. £opatkê, w±trobê (i ewentualnie s³oninê), cebulê i odci¶niête bu³ki zemleæ w maszynce. Wbiæ 6 jajek, dodaæ przyprawy i dok³adnie wyrobiæ. Prze³o¿yæ do brytfanny i piec na z³oty kolor w temperaturze 220-250 stopni.

Pasztet raczej nie ro¶nie, tote¿ wyk³adam do mniejszej formy, ¿eby by³ wysoki.
Zapewniam, ¿e bêdzie Ci smakowa³. Jak masz ma³± rodzinê, to upiecz z po³owy porcji.
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Alicja w Kwiecień 20, 2011, 16:53:44
witam, a ja szukam ciekawych ciast i ciasteczek, ale takich, gdzie wiadomo ile jest ww w porcji, zbli¿aj± sie swiêta a mój cukiereczek, jak wiekszo¶æ naszych maluchów te¿ chce czego¶ s³odkiego  :D Aha kole¿anko Ago, babka jest pyszna !!!
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 20, 2011, 19:22:35
Alicja zapraszam do mojej kuchni..... na forum.... tam s± przepisy z podanymi ww i wbt :lol:
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: pansa1 w Kwiecień 21, 2011, 09:26:15
Ja jeszcze mam pomys³ na tatar z ³ososia-mój przepis jest taki:
0,5kg ¶wie¿ego ³ososia
0,25 ³ososia wêdzonego na zimno
cebulka ile kto lubi+ogóreczki kiszone ok 3szt=kroimy drobniutko
du¿o ¶wierzego koperku
odrobina oleju
£ososia mocno sch³adzam i krojê drobniutko (choc tym razem chyba zmielê w maszynce) mieszam wszystkie sk³adniki, smacznego.
Nape³niê nim jajka.

Je¶li chodzi o pasztet to robiê trochê na oko w zale¿no¶ci od tego jakie miêsko kupiê w tym roku dodam suszon± ¿urawinkê  :wink:

[ Dodano: Czw Kwi 21, 2011 9:32 am ]
Co pichcicie na wielkanoc? U mnie obowi±zkowy ¿urek na obiad, a co na drugie? szukam czego¶ fajnego i nie skomplikowanego :roll:
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Anula5 w Kwiecień 21, 2011, 15:10:28
Która¶ z pañ robi³a mo¿e t± babkê? http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18962&st=40 Podobno pyszna, nie wiem - ja nie próbowa³am, jednak¿e w tym roku ju¿ spróbujê z mam±, mam nadziejê, ¿e siê uda :D
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 04, 2012, 19:41:24
polecam http://www.accu-chek.pl/pl/zyciezcukrzyca/120404_wielkanoc_dobre.html
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Becia w Kwiecień 04, 2012, 20:46:49
Bardzo fajna strona  :)
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: kruszynka w Kwiecień 04, 2012, 23:39:27
Wiosenny pasztet



-10 jajek ugotowanych na twardo
-25-30 dag pieczarek
-du¿a cebula
-4 ³y¿ki groszku konserwowego z puszki
-4 ³y¿ki ¿ó³tego startego sera (niekoniecznie)
-pêczek posiekanego szczypiorku
-2 jajka surowe
-3/4 szklanki bu³ki tartej
-4 ³y¿ki gêstej ¶mietany
1-2 ³y¿ki majonezu ("kielecki" lub "babuni")
sól, pieprz
kilka ³y¿ek oleju do sma¿enia
t³uszcz i bu³ka tarta do foremki keksówki



1. Jajka ugotowane na twardo obieramy i ¶cieramy na du¿ych oczkach tarki.

2. Pieczarki i cebulê obieramy, pieczarki ¶cieramy na du¿ych oczkach tarki, cebulê kroimy w kosteczkê. W rondlu rozgrzewamy t³uszcz, wrzucamy cebulê i pieczarki, sma¿ymy oko³o 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty ¿ó³ty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bu³kê tart±, majonez, ¶mietanê i wbijamy jajka. Mieszamy dok³adnie, doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.

3. Formê keksówke smarujemy t³uszczem, wysypujemy tart± bu³k±. Wyk³adamy masê i pieczemy oko³o godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

4. Podajemy po przestygniêciu, np. z sosem majonezowo- ¶mietanowym ze szczypiorkiem, ketchupem wg upodobania.

[ Dodano: Sro Kwi 04, 2012 11:52 pm ]
Jajka po poznañsku zapiekane w skorupkach


jajka dowlona ilo¶æ
szczypiorek,koperek lub inna zielenina
odrobina majonezu
odrobina tartej bu³ki
sol,pieprz
t³uszcz do smazenia

Jajka ugotowac na twardo,przeciac wzdluz na polowe.
Wydrazyc ³yzeczk± zo³tko i bia³ko tak by nie uszkodziæ skorupki.
Bialko i zóltko posiekac drobno,dodac posiekana zielenine,
posliæ,popieprzyc,dodac do farszu odrobine majonezu by sie zwiazalo.
Powstaly farsz nalozyc do skorupek,posypac z wierzchu tarta bulka.
Na patelni rozgrzaæ t³uszcz i smazyc polowki jajek chwilkê skorupka do gory,tarta bulk± do patelni.
Pyszne i na goraco i na zimno:)
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: pansa1 w Kwiecień 05, 2012, 07:47:43
Wielkie dziêki za przepis na pasztet z jajek, bardzo apetyczny  :D zszkoda ¿e przy obecnej cenie jajek nie mo¿na go ju¿ nazwaæ tanim  :P

Dziewczyny jakie u Was menu na ¶wiêta? moje pomys³y s± takie
jajka faszerowana pieczarkami, galaretka z kurczaka z sosem chrzanowym, kie³basa bia³a pieczona, sa³atka jarzynowa, pasztet zrobiê kruszykowy  :P ( choæ mia³am robiæ tradycyjny) oczywi¶cie zurek z kie³bas± i jajkiem, pieczona szynka z sosem borówkowym, sernik z serka 0 % mazurek sztuk jeden i to chyba wszystko. Jakie¶ pieczone miêsa zrobi te¶ciowa (schab ze ¶liwk± itp)

Mo¿e kogo¶ zainspirujê, a sama te¿ liczê na jak±¶ inspiracjê z Waszej strony.
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: aniasolt w Kwiecień 05, 2012, 09:44:42
Moje menu:
- galaretki  z kurczakiem i warzywami z sosem tatarskim,
- pieczeñ ze schabu (schab rozkrojony na du¿y p³at, z miêsem mielonym i serem - zwiniête w roladê)
- jaja faszerowane (jedne z podsma¿on± kie³bask± i cebulk±, a drugie z rzodkiewk± i ogórkiem ¶wie¿ym)
- roladki z szynki konserwowej (z serkiem homogenizowanym naturalnym, marynowanymi pieczarkami i ogórkiem konserwowym)
- bia³a kie³basa pieczona z cebul±,
- warstwowa sa³atka z tuñczykiem
- pieczona karkówka w piekarniku (takie plastry od³o¿one cebul±, plastrem sera - rozp³ywa siê w ustach  :grin: )
- sernik
- ¿urek

I to wszystko.
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Ula74 w Kwiecień 05, 2012, 10:21:35
Sa³atka wiosenna.

Sk³adniki:

szklanka makaronu(ma³e gwiazdeczki)
20 dkg szynki drobiowej z kurczaka
1 zielony ogórek
2 kwaszone ogórki
pó³ pêczka zielonej natki
kubeczek jogurtu naturalnego
³y¿eczka musztardy
³y¿eczka majonezu
szczypta soli i pieprzu

Makaron gotujemy,studzimy,ogórki,szynkê kroimy w centymetrow± kostkê,natkê drobno siekamy,³±czymy jogurt z musztard± i majonezem,doprawiamy do smaku,³aczymy wszystkie sk³adniki i zielona,wiosenna sa³atka gotowa :)
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: asiakrzysiek1 w Kwiecień 05, 2012, 13:36:08
moje ulubione babki cytrynowe choæ nie pieczone od zachorowania

babka cytrynowa 1
25 dag m±ki
25 dag cukru
25 dag margaryny
4 jajka
1 ³y¿ka soku z cytryny, lub aromat cytrynowy
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
margaryna i bu³ka do blaszki

Odzieliæ ¿ó³tka od bia³ek . ¿ó³tka utrzeæ z miêkk± margaryn± i cukrem. Gdy masa bêdzie g³adka i puszysta  dodaæ sok lub aromat. Ubiæ na sztywno pianê z bia³ek. Dodawaæ stopniowo do masy ¿ó³tkowej, ca³y czas delikatnie mieszaj±c. M±kê wymieszaæ z proszkiem i dodaæ do masy, delikatnie wymieszaæ. Przelaæ ciasto do formy wysmarowanej margaryn± i obsypanej bu³k±. Piec ok 40 min w 180 st . Dowolnie udekorowaæ.

[ Dodano: Czw Kwi 05, 2012 1:47 pm ]
babka cytrynowa 2
1 kostka margaryny  
2 3/4 szkl m±ki
1 1/4 szkl cukru pudru
5 jajek
ma³y proszek do pieczenia
3-4 ³y¿ki soku z cytryny

M±ke wymieszaæ z proszkiem. Margarynê utrzeæ z cukrem. wbijaj±c po jednym jajku,dodawaæ makê ucieraj±c a¿ do wyczerpania produktów. dodaæ sok z cytryny. formê nat³u¶ciæ i obsypaæ bu³k±.Piec ok godzinê w 180 st.

piekê obie w formie z du¿ym kominem, wylewaj±c ciasto od góry zostawaiam 2 cm wolne
jak dobrze pamietam z drugiego  przepisu jest wiecej masy tak¿e
piek³am du¿a babke i mniejsz±

[ Dodano: Czw Kwi 05, 2012 2:59 pm ]
i jeszcze mój ulubiony sernik gotowany
ciasto
1 1/2 szkl cukru
1 szkl m±ki pszennej
1/2 szkl maki ziemniaczanej
6 jajek
2 ³yzki octu
1 1/2 ³yczeczki proszku
masa serowa
1 szkl i 2 ³yzki cukru pudru
1/2szkl mleka
800 g twarogu ja daje z wiaderka
150 g margaryny
3 ¿ó³tka
2 ³yzki maki ziemniaczanej

bia³aka ubic z cukrem. ¿ó³tka , ocet, proszek wymieszac dodac do bia³ek , wsypac makê i wymieszaæ . piec w temp 180 st przez 20 min
masa serowa
¿ó³tka utrzec z cukrem i miêkka margaryn±, dodac zmielony ser , wymieszaæ . podrzewac na ma³ym odgniu do zagotowania czêsto mieszaæ zeby sie nie przypali³o . dodac m±kê wymieszana z mlekiem i zagotowac. ostudzony biszkopt przekroic i przelozyc mas± , udekorowac wg uznania
ja najbardziej lubiê bia³a polew±
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Anula5 w Kwiecień 06, 2012, 18:08:45
Równie¿ uwielbiam babkê cytrynow±, robimy troszkê inaczej ale i tak pyszna jest. W³a¶nie w piekarniku siedzi :D
Poza tym orzechowy przek³adaniec, sernik z brzoskwiniami, babeczki z kremem mascarpone.
¯urek z jajkiem (bez kie³basy :P ) ,jajka ze szczypiorkiem , jajka faszerowane szynk± i pieczarkami , pasztet z królika , galaretka z kurczaka , sa³atka jarzynowa , schab ze ¶liwk± i co¶ tam jeszcze :P

uwielbiam pomagaæ mamie w kuchni - to w tych trudniejszych rzeczach, a te prostsze robiê sama, uwielbiam to robiæ :)
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Asia w Kwiecień 06, 2012, 19:38:47
A my kombinujemy co upiec bez m±ki pszennej. Okazalo siê, ¿e moje dzieciaki sa uczulone...
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: kala w Kwiecień 07, 2012, 21:55:54
To wszystko czyta siê "pysznie". ¯yczê udanych i spokojnych ¦wi±t Wielkanocnych
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: karioka w Kwiecień 08, 2012, 10:52:47
Polecam gor±co, dzieci uwielbiaj± to ciasto "pod³ogowe" (aparat mi szwankuje) :D

(http://img43.imageshack.us/img43/9656/ciasto002.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/43/ciasto002.jpg/)

Ciasto z Prince Polo (ciasto pod³ogowe)


Na du¿± tortownicê

Sk³adniki:

-Sk³adniki na biszkopt z 6 jajek

Na masê:
-1 litr ¶mietanki kremówki
-2 ³y¿ki cukru pudru
-4 ³y¿eczki ¿elatyny spo¿ywczej rozpuszczonej w ¼ szklanki gor±cej wody lub 2 ¶mietanki fixy
-4 wafle Prince Polo dowolne o wadze ok. 50 g pokruszone (wiêksze okruszki lepsze)
-100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej startej na tarce o du¿ych oczkach
-puszka brzoskwiñ w syropie (najlepiej o wadze 410 g)
-2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe

Upiec biszkopt z 6 jajek

Wykonanie:

Brzoskwinie ods±czyæ, owoce pokroiæ w kostkê, sokiem (w ilo¶ci zawartej w puszce) nas±czyæ upieczony i wystudzony biszkopt. Pokruszone wafelki wymieszaæ ze start± czekolad±.
¦mietankê kremówkê ubiæ, pod koniec ubijania dodaæ cukier puder. Cienk± stru¿k± wlaæ lekko ciep³± ¿elatynê i miksowaæ. Dodaæ wafelki z czekolad±, kawa³ki brzoskwiñ i wymieszaæ.
Masê wy³o¿yæ na nas±czony sokiem biszkopt.
Rozpu¶ciæ galaretki w wodzie (do dwóch galaretek o 2/4 mniej wody ni¿ tradycyjnie). Lekko stê¿on± wylaæ na masê i wstawiæ do lodówki.

W oryginalnym przepisie jest biszkopt z m±ki pszennej i ziemniaczanej, a gor±ce ciasto po wyci±gniêciu nale¿y w formie opu¶ciæ na pod³ogê z wysoko¶ci 60 cm i zostawiæ do wystudzenia. St±d nazwa „ciasto pod³ogowe”.

Do ma³ej tortownicy wystarczy biszkopt z 4 jajek.
Oryginalny przepis na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
¾ szklanki m±ki pszennej (uj±æ 2 ³y¿ki i zast±piæ m±k± ziemniaczan±). Ubijaæ jak biszkopt tradycyjny i piec ok. 20 –30 min.
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Anula5 w Kwiecień 09, 2012, 08:43:15
masz racjê Karioka, ciasto z prince polo jest pyszne, robi³am kiedy¶
Tytuł: Wielkanoc ju¿ blisko!!!!
Wiadomość wysłana przez: Szybki kot w Marzec 29, 2013, 00:09:47
Mazurki s± bardzo s³odkie. Tak mi chodzi³ po g³owie jaki¶ mazurek z w miarê niskim indeksem glikemicznym dla mojego dziecka. W³a¶nie wyprodukowa³am taki mazurek ze ¶liwkami suszonymi i polew± czekoladow±. Podam przepis , mo¿e komu¶ siê przyda. Jest to zmodyfikowane po³±czenie dwóch przepisów.

Kruche ciasto pos³odzi³am fruktoz±, a polewê czekoladow± cukrem palmowym, który ma bardzo niski indeks glikemiczny IG35 i ciekawy przypominaj±cy nieco cukier trzcinowy smak.
Ciasto wysz³o mi bardzo kruche, trzeba z nim uwa¿aæ , bo ³atwo siê ³amie.

Przepis na ciasto:

4 ¿ó³tka na twardo
200 gram mas³a
300 gram m±ki
70   gram fruktozy.
£y¿ka lodowatej wody

¯ó³tka przecieramy przez sitko, mieszamy z reszta sk³adników, i zagniatamy g³adkie ciasto, formujemy kule, owijamy foli± aluminiow± i do lodówki na 2 godziny. Po wyjêciu z lodówki rozwa³kowujemy na oko³o 1-1,5 cm i formujemy blat mazurka z wa³eczkami podwy¿szaj±cymi brzeg. Pieczemy w 180 stopniach oko³o 20-25 minut albo i krócej. U mnie siê super szybko upiek³o. Trzeba z pieczeniem ostro¿nie, bardzo ³atwo siê przypieka.

Przepis na polewê:

150 gram czekolady
100 gram cukru palmowego.
wody tak na dnie szklanki, mniej wiêcej po³owê objêto¶ci cukru
¶liwki suszone wymyte i osuszone przepo³owione

Z wody i cukru zagotowujemy syrop, dodajemy po³aman± czekoladê, czekamy a¿ utworzy siê jednolita masa mieszaj±c. Zagotowujemy.


Na ostudzonym blacie wylewamy warstewkê masy, na to uk³adamy ¶liwki, po czym wylewamy drug± warstwê masy czekoladowej, szczególnie maj±c na uwadze polanie ¶liwek. Gotowe, pozostaje tylko jaka¶ fantazyjna dekoracja, mo¿na np z resztek ciasta uformowaæ ró¿ne kszta³ty, kurczaczki zaj±czki itp. :)


Pozdrawiam ¶wi±tecznie i smacznego :)

[ Dodano: Wto 02 Kwi, 2013 ]
Mmmm mazurek wyszed³ pyszny...polewa, a¿ ¶linka cieknie, rozszed³ siê na ¶wi±tecznym stole b³yskawicznie i najwa¿niejsze smakowa³ mojemu cukiereczkowi :)