Forum Diabetica

Dieta => Mamo,co dzisiaj na obiad? => Wątek zaczęty przez: Misioza w Czerwiec 29, 2004, 10:59:44

Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Misioza w Czerwiec 29, 2004, 10:59:44
Ostanio na czacie wyszed³ problem pizzy:-) Zdajê sobie sprawê,ze ka¿dy reaguje inaczej:-)Ile zjadacie pizzy i jak wygl±daj± po niej wasze poziomy?Je¶li macie sposoby na "dobry cukier" po takiej zachciance to podzielcie siê:):):).
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: biker w Czerwiec 30, 2004, 17:08:23
Czasem jadam - i zauwa¿y³em, ¿e bardzo du¿o zale¿y od firmy. S± takie, do których dajê tylko trochê insuliny wiêcej ni¿ przy normalnym, "kotletowo-surówkowo-ziemniaczanym" obiedzie, a inne daj± takiego higha, ¿e mózg siê gotuje.
Do tych drugich, obecnie ju¿ omijanych przeze mnie z daleka pizzerii (na dodatek robi±cych naprawdê ma³o smaczn± pizzê), nale¿y Telepizza.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Misioza w Czerwiec 30, 2004, 17:10:05
O! a ja tam zamawiam...ale ma³ej nie dajê...Na przysz³o¶æ bêdê pamiêta³a..
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Elnath w Lipiec 25, 2004, 03:25:06
[glow=white]i do tego telepizza jest bleeee  :P  lepsza Pizza Hut a najlepsza pizzeria w miescie u mnie to "gruba kaska" :D:D:D:D:D seriom warszawiakow tam zapraszam :D i nie tylo warszawiakow (ale oni maja najblizej ^^)[/glow]
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: biker w Lipiec 25, 2004, 08:53:52
W Warszawie "Gaga" bije wszystkie inne pizzerie na g³owê (pozytywnie), a przynajmniej jeszcze parê lat temu tak by³o.  :P
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: monia w Lipiec 26, 2004, 09:57:29
U nas w Siedlcach mamy dwie pizzerie, które robi± naprawdê smaczne pizze...reszta pizzeri w moim mie¶cie raczej powinna nazwê zmieniæ...hehe
W pizzeri, w której najczê¶ciej zamawiam robi± specjaln± pizze dla dzieci...jest tam szynka, ser i to dla dzieciaków my¶lê ¿e wystarczy...Jesli podam odpowiedni± ilo¶æ insuliny to naprawdê cukier jest po niej ¶wietny...podkre¶le, ¿e duzej dawki insuliny na ni± nie potrzeba...
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Bia³a w Lipiec 26, 2004, 10:15:57
Mi dietetyczka poleca³a pizzê stwierdzaj±c, ¿e u wiekszosci chorych nie podnosi drastycznie cukru. I na szczê¶cie w moim przypadku cukry potem s± ca³kiem niez³e :D
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: monia w Sierpień 03, 2004, 14:49:06
Doczyta³am siê w literaturze fachowej, ¿e na pizzê powinno siê podac 1-2 dodatkowe jednostki insuliny, lub unikaæ zjadania ciasta i chrupi±cego brze¿ku.

Jeszcze ten brze¿ek to rozumiem, ale co to za przyjemno¶æ jedzenia pizzy jak siê ciasta je¶æ nie bêdzie... :)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Misioza w Sierpień 03, 2004, 17:07:44
No w³a¶nie,to moze najlepiej poprosiæ od razu sam farsz  :lol:  :lol:  :lol:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: monia w Sierpień 03, 2004, 17:12:29
Chcia³abym zobaczyæ minê kelnerki, która bra³a by ode mnie zamówienie...buahahaha :D:D:D:D
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Megi w Sierpień 03, 2004, 18:49:43
Hehehe... to co to by by³a za pizza z TelePizzy, skoro "ich sekretem jest ciasto" buuhheee :D:D:D:D:D:D:D
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: boo w Sierpień 03, 2004, 19:07:41
Wiecie co nad morzem zamówi³ysmy sobie pizzê - mia³a pyszne cieniutkie ciasto i by³a ogromna. Dwa "cukierki" zjad³y j± na pó³, my¶la³am, ¿e cukry po tej ilosci pizzy bêd± okrutne, ale by³y rewelacyjne. By³am zdziwiona...  :shock:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Asia w Sierpień 05, 2004, 01:17:57
Jak bêdziecie w Krakowie to polecam Grace. Ciasto cieniutkie tylko insuliny trzeba daæ mniej ni¿ w tabelkach bo du¿o jest na wierzchu no i to wa¿y swoje. Ale bolus przed³u¿ony. :wink:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: julola w Listopad 16, 2004, 14:09:13
A mnie po pizzy strasznie cukier ro¶nie i czsem nawet 8 dodatkowych jednostek nie wystarczy i tak idzie do góry. Ale od czasu do czasu sobie pozwalam. Pozdrawiam Paulina.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: ania:/ w Listopad 17, 2004, 21:41:51
no ja raczej nie jadam tych z pizzy hut bo to sie zle konczy... pamietam jak rok temu z siostra w warszawie poszlysmy na male co nieco(zjadlam jedynie 2 kawalki malej tej z samym serem, pieczarkami i oregano) a po 2 godzinkach cukier 400 nie wiadomo skad :/
dlatego jem tylko domowa pizze mojej mamusi, ktora jest poprostu wspaniala i o wiele lepsza niz te restauracyjne ;) no i co najwazniejsze jest przeliczona elegancko na ww :D
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: biker w Listopad 18, 2004, 13:27:27
Ja w ogóle nie jadam w Pizza Hucie, ale mogê siê domy¶liæ, ¿e tak samo jak w Telepizzy i innych koncernowych (sieciowych) ich sekretem jest... gigantyczna ilo¶æ t³uszczu. :evil:
To po prostu najtañszy i najpewniejszy sposób na wytworzenie czego¶, co przeciêtnemu konsumentowi bêdzie smakowaæ.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Monika w Listopad 18, 2004, 13:36:58
ja jadam raczej tylko pizze robion± przez mame. Jest poprostu super, najlepsza, i wogóle ... na sam± mysl ¶linka mi cieknie  :grin:  :grin:  :grin:  :grin:

Co do cukrów po zjedzeniu ...  nie mam wiekszych problemów, rozpracowa³am pizze do perfekcjii   :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  (oczywiscie ta domow±, bo z kupn± to troche gorzej, ale tez nie tragicznie)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Mia w Listopad 18, 2004, 16:58:20
Jesli chodzi o pizze to jesli juz mam jesc - podobnie jak Wy, preferuje domowa. Ale ja w ogole nie lubie fast food'ow. Nie chodze do McDonalda, KFC, Pizza Hut itp. Jedzenie, jakie tam serwuja po prostu mi nie smakuje... :razz:  8)  :585:
I mam nadzieje, ze moje dziecko bedzie mialo w przyszlosci podobne preferencje ;)  :lol:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: WERTY w Listopad 18, 2004, 20:03:52
Kiedy¶ jak by³em w szkole pojechali¶my na pizze. Nowa Huta, ma³y budyneczek, ludzi nie ma, a szkoda poniewa¿ pizza wspania³a (lepszej nie jad³em). Szkoda tylko, ¿e pó¼niej zbija³em 200 przez 2 godziny. Ale co tam, czasami mo¿na sobie pozwoliæ na ma³e co nie co.


Pozdrawiam:
Piotrek
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: KAMILA w Listopad 19, 2004, 15:28:21
Ja osobi¶cie tak¿e nie lubiê je¶æ pizzy w pizzeriach, bo mojemu synkowi od razu cikier ro¶nie do poziomu ok. 200 - 300. Ale jak tak czasami nam siê zdarzy to jemy w domku w³asnej roboty i daje mu dodatkowo 1 - 2 jednostki Actrapidu i jest ok!  :D
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Aga w Luty 18, 2005, 23:04:24
Monisia ja polecam blisko poradni diabetologicznej resteuracjê pzzernie Sorento gdzie pizza palce lizaæ nawet po przystêpnych cenach i poziomy przynajmniej Weroniki i mê¿a s± super polecam i czekamy na wizytê u lekarza bo potem pyszny obiadek z.... pzzy (doktor by tego nie pochwali³) :584:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: endzi w Luty 19, 2005, 10:45:17
My uwielbiamy pizze ,ale nie ma to jak zrobic samemu  wtedy smakuje najlepiej  :D  :PPPPPP  a problemów z cukrami nie mam bo Marus takich zeczy nie lubi  :P
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: agusiaa w Listopad 17, 2007, 21:16:11
szczerze mówi±c, to ja jeszcze pizzy nie jad³am xD ale gdzie¶ widzia³am <chyba w szpitalu> ¿e 1/4 z porcji-> czyli z jednego trójk±cika 1/4 to 3-4 ww, czy co¶ takiego  :?  :?  :?  odrazu zrezygnowa³am  :(  :)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: misiek1214 w Listopad 17, 2007, 21:31:11
Ja zwykle jem rozmiar maximus(60cm) i zwykle cukier jest w normie ;D

Daje zwykle ok 6j.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Monika w Listopad 19, 2007, 08:51:23
misiek a ile masz na 1 WW insuliny normalnie?
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: misiek1214 w Listopad 19, 2007, 14:16:38
ok1j ;p
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Monika w Listopad 19, 2007, 14:20:44
aaa czyli dajesz jak na 6 WW :P :D
czyli mniej wiecej tak jak ja :D tyle ze ja na 1 WW mam od 1,5 - 2,5 j. w zaleznosci od pory dnia ;)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: misiek1214 w Listopad 19, 2007, 14:58:15
Monika ta pizza w przeliczeniu na ww ma ok 8-10ww....... wiec daje za malo...... czy Ty Kobieto wiesz ile to jest te 60cm?^^
Tytuł: Pizzzzzzzzza
Wiadomość wysłana przez: sanka w Listopad 19, 2007, 16:15:34
Dlamnie jedzenie pizzy to zadna tragedia...i wiecie co poprostu trzeba je¶æ w umiarze... i co jakis czas...a napewno przed takazachciank± trzeba podaæ sobie insuline zeby cukier nie podrasta³ do wysokiej granicy.[glow=orange][/glow]
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Monika w Listopad 19, 2007, 16:38:06
Cytuj
czy Ty Kobieto wiesz ile to jest te 60cm?^^


to jest ca³kiem sporo :P

Ja jadam pizze tylko jak moja mamusia zrobi :D przynajmniej mam pewnosc co jest w ¶rodku, wiem jak przeliczac ... i w smaku to jest poprostu mniaaaam :D
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 06, 2008, 20:48:11
no to ja raz jeszcze o pizzy.... Kaja jak zje kawa³ek mojej pizzy to po 2 godzinach jest ok gorzej po 5 bo dochodzi nawet do 400!!!!!!!!!?????????????? i nie wiem dlaczego? mo¿e dro¿d¿e+maka tak na ni± dzia³aj±?...podpowiedzcie mi trochê...
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Kucka w Kwiecień 06, 2008, 20:59:58
A z czym ta pizza? Bo mi mówiono ¿e im wiêcej rzeczy bia³kowych czy t³uszcziwych na pizzy tym bardziej potem wybija, w³a¶nie po d³u¿szym czasie :/ Trzeba poprostu pilnowac i korekcyjn± wbijac :)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 06, 2008, 22:05:42
Kucka
 zawsze 2-3 godziny po zjedzeniu Kaja ma cukry w miarê dobre gehenna jest po 4-5- godzinach..... Kaja je tylko z pieczarkami i odrobin± szynki i sera wiec nic specjalnego..... tak jak na codzieñ kanapki....
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: biker w Kwiecień 06, 2008, 22:16:31
Ró¿ne s± pizze, ale mi cukier najbardziej wybija po tych sieciowych (huta, tele). Problemem jest ichniejsze ciasto. Nie do¶æ, ¿e trzeba na nie dawaæ bardzo du¿o insuliny, to jeszcze w dwóch dawkach (druga po oko³o 2 godzinach).
Mo¿na próbowaæ te¿ dawaæ insulinê w miejsca o wolnych wch³anianiu - czyli uda i po¶ladki. Ale to zdaje egzamin tylko przy dobrych pizzach, w³asnych domowych lub z porz±dnych pizzerii. Na koncernowe sieciówki to za ma³o drastyczne dzia³anie.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 06, 2008, 22:39:59
ja piszê o domowej pizzy.... nie kupujemy...
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Aga w Kwiecień 07, 2008, 16:02:54
W zwi±zki z tym ¿e mieszkamy we W³oszech pizza jest jedzona przynajmniej raz w tygodniu  :D  I mamy wypróbowane ilo¶ci insuliny na domow± (pocz±tkowo przelicza³am bardzo skrupulatnie  teraz mam ju¿ sta³y przepis na ciasto) i t± z restauracji  raczej chodzimy zawsze do tej samej (tu metod± prób i b³êdów) Weronika lubi pizzê z serem (mozarella), salami i oliwki. Na pizzê nie dajê novorapidu bo mi nie pokryje ale miks z novorapidu oraz actrapidu sprawdza siê bdobrze i cukry nie przekraczaj± 160  i raczej nie muszê dawaæ nocnych korekt. Zauwa¿y³am jednak pewn± prawid³owo¶æ i mo¿e to siê wyda dziwne ale je¶li np jest okres ¿e nie je pizzy przez 3 tygodnie to potem s± problemy  z cukrami tak jakby organizm na nowo siê przyzwyczaja³ siê do pizzy Nie potrafiê tego wyt³umaczyæ :)  :)  :)  :)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Kwiecień 07, 2008, 16:09:37
no to widocznie Kaja jest oporna na dro¿d¿e+m±kê te dwa razem sk³adniki dzia³aj± na moj± córkê....
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: JAjola w Kwiecień 07, 2008, 17:57:28
a mnie siê wydaje ,¿e tak jak gdzie¶ napisa³a Mania ,je¶li czego¶ nie jemy stale ,nie umiemy tego trawiæ  :grin:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: betina_t w Kwiecień 14, 2008, 20:23:05
Inka jak je pizze to cukry 2 godziny po s± dobrze ale jej wybija do 350 nawet do 6-8 godzin. Dlatego daje duala na 8 godzin.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Kejti9507 w Lipiec 25, 2008, 17:18:54
Alee to pokrêcone :D Ja po pizzy (bez insuliny) mam do 190 :D Ale ja jeszcze mam odrobinkê "swojej" insuliny, a resztê z³ego cukru "wyskaczê" :D
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Sierpień 18, 2012, 21:03:58
by³y¶my wczoraj na pizzy....poprosi³am o zwa¿enie....  poda³am insulinê ..... po dwóch godzinach 89.... po kolejnej ju¿ 140 wiêc poda³am przed³u¿ony na 6 godzin.... i niestety kicha.... po kolejnych dwóch godzinach wybi³o na 290 zatrzyma³am przed³u¿ony i poda³am zwyk³± korektê.... i  kolejny pomiar 112.....


 nie wiem ale zauwa¿y³am ¿e jak podajê przed³u¿ony lub zwiêkszam bazê to jest jeszcze gorzej.... najbardziej sprawdzaj± siê korekty....
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Mawgosia w Sierpień 18, 2012, 21:22:56
Trochê pó¼no na przed³u¿ony. 3 godziny po posi³ku 140 to i tak by³o nie¼le, mi po 3 godzinach po pizzy ju¿ by wywali³o, nawet jak po 1-2 godzinach by³o dobrze. A bolusy przed³u¿one ustawiamy max. na 8 godzin, wiêc 3 godziny po posi³ku nie ustawia³abym na wiêcej ni¿ 8-3=5. Bolus przed³u¿ony nie ma obni¿aæ, tylko zapobiegaæ nadmiernemu wzrostowi. Po 3 godzinach widoczny by³ wyra¼ny wzrost, zanim insa z bolusa przed³u¿onego wejdzie w "szczyt", to trochê potrwa, bo za pó³ godziny dopiero bêdzie w szczycie pierwsza mikrodawka; to trochê jak baza, jak s± wysokie cukry, to modyfikujemy dawkê ju¿ 2-3 godziny wcze¶niej.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: agnieszka1975ka w Sierpień 18, 2012, 21:28:15
u nas pizza ³adnie siê zachowuje, dajemy przed³u¿ony na  godziny je¶li m³ody zje dwa kawa³ki, je¶li jeden idzie tylko bolus prosty, natomiast z kebabem w bu³ce absolutnie sobie nie radzimy
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Sierpień 18, 2012, 21:35:01
Cytuj

Trochê pó¼no na przed³u¿ony
wg mnie trzy godziny po .... to dobry czas na przed³u¿ony tym bardziej ¿e by³o nisko...... gdybym go poda³a wcze¶niej by³oby hipo.... bo na³o¿y³yby siê i posi³kowy i przed³u¿ony..... wiêc hipo by³oby gwarantowane
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Mawgosia w Sierpień 18, 2012, 22:00:30
Cytat: "anitapa"
Cytuj

Trochê pó¼no na przed³u¿ony
wg mnie trzy godziny po .... to dobry czas na przed³u¿ony tym bardziej ¿e by³o nisko...... gdybym go poda³a wcze¶niej by³oby hipo.... bo na³o¿y³yby siê i posi³kowy i przed³u¿ony..... wiêc hipo by³oby gwarantowane


A ciut mniej prostego i od razu przed³u¿ony? Wy nie liczycie wbt?
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Monika w Sierpień 19, 2012, 11:24:11
ja na pizze tez podaje przed³u¿ony, w³asnie troche prostego i reszte w przed³u¿onym na 5 godzin. Zazwyczaj jest ok.

Cytat: "agnieszka1975ka"
natomiast z kebabem w bu³ce absolutnie sobie nie radzimy

mam niestety ten sam problem, dlatego zrezygnowa³am z jedzenia ;) jak uda Wam sie go rospracowaæ, dajcie znaæ ;)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: olivka w Sierpień 19, 2012, 13:05:45
ja identycznie jak Monika ,1 ww w prostym(chyba ,ze jest wysoki cukier przed jedzeniem wtedy daje wiecej prostego) ,reszta od razu na przedluzony 4-6 godz w zaleznosci od tego ile zje . nawet jak po 2 ,3 godz jest nisko nigdy nie wylaczam przedluzonego tylko daje ewentualnie troszke soczku lub owoc a przedluzony leci. na urlopie czesto jedlismy pizze i bylo ok.
na kebaba daje tylko prostego i jest dobrze ,ale moje dziecko nie je kebaba duzo ok 1,5 ww .
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Sierpień 19, 2012, 13:45:28
no to kiedy¶ spróbujê tak jak piszecie... ale z tego co pamiêtam i tak nam wybija³o.... no trudno....
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: EVITA w Sierpień 19, 2012, 23:31:39
pizza ogólnie jest ciê¿kim posi³kiem - dos³ownie i w przeno¶ni  ;)

Ale ja ak samo jak Mawgosia podajê od razu przed³u¿ony na 6-8 h i w prostym liczê WW ale jednak trochê odejmujê. Generalnie udaje mi siê trzymaæ cukier po pizzy do max 180.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: pansa1 w Sierpień 20, 2012, 08:15:54
Cytat: "EVITA"
przed³u¿ony na 6-8 h

 :shock:  o rany to ile posz³o tego przed³u¿onego? Jak Wy obliczacie przed³u¿one? nie ilo¶æ insuliny +2 god¼.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: EVITA w Sierpień 20, 2012, 10:03:07
Cytat: "pansa1"
nie ilo¶æ insuliny +2 god¼.


nie bardzo rozumiem?

Maj±c do¶w. w jedzeniu pizzy wiem, ¿e 3 porz±dne kawa³y pizzy(du¿a pizza) zjedzone przez mojego syna wywalaj± nawet do 6-8h.
Obliczaj±c insulinê liczê WW oraz WBT. Wiem, ¿e na 1 WBT w przypadku Kacpra podajê po³owê tego co na 1WW.
Poniewa¿ pizza jednak wch³ania siê bardzo powoli odejmujê insulinê z bolusa prostego aby po 2h nie dochodzi³o do hipo i puszczam od razu przed³u¿ony na 6h a i tak cukier potrafi byæ dobry po 2, 4 i 6 h a gdzie¶ tam po 8 podejdzie do góry.

W przypadku bolusów przed³u¿onych my¶lê, ¿e sukcesem jest doj¶cie ile nasze dziecko potrzebuje na 1 WBT. Ja dosz³am na przyk³adzie 2 parówek z szynki - maj± 2 WBT i teraz wiem ile podawaæ.
Ale pizza jest daniem specyficznym i my¶lê, ¿e ka¿dy ma inne sposoby na jej okie³znanie.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: pansa1 w Sierpień 20, 2012, 18:52:25
Nas uczyli, wed³ug wzoru dr Pankowskiej, ¿e na ka¿de 100 kcal z WBT dajemy tyle co na 1 WW, a czas ustawiamy-tyle co insuliny+2 god¼. Czyli jesli zjad³ pizzy ze 300 kcal (2,1 jednostki) to ustawaimy 2j na 4 god¼. Nie wiem czy jasno to opisa³am?  :roll:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: EVITA w Sierpień 20, 2012, 20:10:14
Cytat: "pansa1"
100 kcal z WBT dajemy tyle co na 1 WW,


czajê  ;)  i ja co¶ takiego pamiêtam jeszcze ze szpitala. Potem gdzie¶ na akademii by³a mowa o tym, ¿e to czêsto jest za du¿o i po³owa tego co na WW mo¿e siê sprawdzaæ.

Faktycznie, je¶li damy n 1 wbt tyle co na 1 WW to jako¶ b. du¿o insuliny nie bêdzie w tym przed³u¿onym, ale znowu jak dajemy na 10wbt to ju¿ poka¼na porcja :?:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Becia w Sierpień 20, 2012, 22:06:25
Mój Bartosz nie lubi pizzy i na wczasach skusi³ sie i zjad³ ma³y kawa³eczek. Napiszcie mi ile ww zawiera 100g pizzy i ile w przybli¿eniu kawa³ek pizzy. Anita napisa³a ¿e poprosi³a o zwa¿enie pizzy, super nawet do g³owy by mi to nie przysz³o  :grin:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: olivka w Sierpień 20, 2012, 22:37:57
ja licze 2,5 ww na 100 gr pizzy.zawsze waze.na wczasach rowniez chodze z waga :D
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: bounty123 w Sierpień 21, 2012, 23:11:41
To wyobra¼cie sobie, co dzia³o siê na oddziale diabetologicznym w Prokocimiu , jak z dwoma innymi rodzinkami wymy¶li³y¶my, ¿e po pod³±czeniu pompy przetestujemy bolus przed³u¿ony w³a¶nie pizz±, za pozwoleniem pani z zespo³u.Jakie zapachy siê roznosi³y po oddziale  :D Kuba po przeliczeniu wyszed³ obronn± rêk±.  :razz:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Szybki kot w Sierpień 22, 2012, 14:47:52
Ja obliczam WW pizzy na oko. Có¿ po paru latach praktyki ma siê wagê w oku ;) Moje dziecko ma ju¿ prawie 180 cm wzrostu, 15 lat i zjada gdzie¶ pizze miêdzy 10 a 12 WW. Pizza nale¿y do ulubionych dañ, jednak je tylko pizze bez miêsa, najczê¶ciej z ananasem.

Pozdrawiam serdecznie.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: elap w Sierpień 22, 2012, 14:53:11
bounty123,
Witam!
U kogo leczycie siê w Przychodni w Prokocimiu. Chêtnie zmieni³abym swojego lekarza, a do Krakowa najbli¿ej.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: agnieszka1975ka w Sierpień 22, 2012, 16:36:19
my u doktor Nazim
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: bounty123 w Sierpień 22, 2012, 18:03:54
Znam dr. Nazim,ale my chodzimy na wizyty do dr. Stelmach. Jestem bardzo zadowolona. Dr. Ciechanowska jest tez bardzo mila-ogolnie lubie ta poradnie.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: agnieszka1975ka w Sierpień 22, 2012, 21:09:33
My te¿, nie przepadam za wizytami u dietetyczek (oczywi¶cie s± mi³e wyj±tki:), ale panie Doktor s± wyj±tkowo mi³e i pomocne
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Sierpień 22, 2012, 21:15:36
wracamy do tematu pizzy.... na temat przychodni jest osobny temat :P
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: EVITA w Październik 16, 2012, 20:04:56
Dzisiaj nie mia³am obiadu. Nie lubiê nie mieæ obiadu, bo przy naszych dzieciach wiadomo, ¿e ciê¿ko jest zje¶æ cokolwiek.
Byli¶my akurat w Lidlu, chodzê i my¶lê co tu szybko zrobiæ na pó¼ny obiad a tu moje ukochane dzieciêta znalaz³y pizzê, mro¿on± - ¶wiñstwo jak cholera. Takiej pizzy nie jedli¶my 100 lat. Wyb³agali - kupi³am - my¶lê, a niech tam.
Kacper zjad³ tak± pizzê, mia³a oko³o 9WW i 1,5 WBT i ....... cukier po 3 h 98, zobaczymy jak dalej pójdzie.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: gawor93 w Październik 16, 2012, 21:28:42
Cytat: "EVITA"
(...) znalaz³y pizzê, mro¿on± - ¶wiñstwo jak cholera


Eeeej, nie mów tak, obra¿asz mój gust kulinarny :(
Faktycznie, dla m³odszych nie jest to zdrowe i ma du¿o WW. Wolê je¶æ z DaGrasso, ni¿ mro¿one.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Luty 08, 2013, 13:58:48
jutro 9 lutego Dzieñ Pizzy.... czyli na obiad/ kolacjê obowi±zkowo pizza:)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Monika w Luty 08, 2013, 14:02:17
ja lubiê swoj± domow± pizze, ale ostatnio nie chcia³o mi siê robiæ i zamówili¶my sobie z telepizzy :) Pyszna by³a, ale cukry mam lepsze po mojej ;) mo¿e dlatego ¿e wiem dok³adnie czego ile ma ;)

Cytat: "anitapa"
jutro 9 lutego Dzieñ Pizzy.... czyli na obiad/ kolacjê obowi±zkowo pizza:)

to trzeba co¶ pomysleæ ;)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: gawor93 w Luty 08, 2013, 14:30:57
U mnie odpada, ci±gle matka siê drze jak widzi u mnie pizze ;)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: asiakrzysiek1 w Luty 13, 2013, 23:05:01
nowy zdrowy przepis na pizzê
moj± otrêbow±
2 jajka
zmielone otrêby 150 g (u¿ywam pszenne wysokob³onnikowe)
proszek do pieczenia 2 ³y¿eczki
mleko 1,5 % 1/2 szklanki
ja dodalam jeszcze czosnek zmia¿dzony z±bek i przyprawy wg uznania
sk³adniki zmieszaæ , ciasto do¶æ  gêste , wyla³am do silikonowej tortownicy 24 cm , piec chyba ok 20 min  bo nie popatrzy³am na czas ,jak ciasto jest lekko br±zowe i odstaje posmarowaæ sosem po³ozyc dodatki i zapiec do rozpuszczenia sera
dodatki u mnie akurat
pomidor na wierzch ok 130 g
salami naturalne  40 g (moje dziecko uwielbia pizzê salami )
mozarella 130 g
keczup + ostry sos kebabowy 70 g
ca³o¶æ 675 g= 9,7 ww /9,5 wbt

wszystko mi wychodzi tylko nie robienie ciasta na pizzê dlatego t± lubiê bo nie trzeba zagniataæ i jest szybko
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Szybki kot w Luty 21, 2013, 22:11:37
Moja domowa pizza wegetariañska, robiê j± od lat podobnie.

Specjalnie kupuj±c nowy piekarnik zwraca³am uwagê aby mia³ temperaturê do 300 stopni, w³a¶nie do pizzy. Oczywi¶cie w 200 stopniach te¿ siê upiecze.

Sk³adniki:
ciasto
0,5 kg m±ki
1 opakowanie dro¿d¿y suszonych
1 ³y¿ka oliwki
sól
oko³o 220-250 ml ciep³ej wody

Wyrobiæ na g³adk± masê i odstawiæ na godzinê pod przykryciem do wyro¶niêcia.

Wierzch

Puszka  pomidorów ja u¿ywam zmiksowanych, POLPA firmy Mutti, najbardziej mi siê sprawdza. Krojone pomidory z puszki lub w ca³o¶ci mog± byæ ciut za rzadkie, trzeba je wtedy troszkê odcedziæ lub odparowaæ.
S³oiczek ma³ych bia³ych szparagów.
Cebula, najlepiej cukrowa.
Oliwki bez pestek.
Kabaczek, nale¿y wcze¶niej pokroiæ cienko, opruszyæ sol± i po 30 minutach osuszyæ. rêcznikiem z soku jaki pu¶ci. Kabaczek nie jest obowi±zkowy, zamiast niego mo¿e byæ broku³. Ja czasami daje jedno i drugie :)
Pieczarki.
Opcjonalnie dla miêso¿erców szynka lub salami peperoni.
Du¿o bazylii i oregano.
200-250 gram sera mozzarella.

Prostok±tna blaszkê smarujemy t³uszczem, ja u¿ywam mas³a i rozk³adamy ciasto, na to pomidory z puszki, na to przyprawy, dalej wszystkie inne sk³adniki

Wk³adam do piekarnika 300 stopni, ustawiam grzanie od góry na 7 minut.

Wyci±gam i posypuje serem mozzarella i znowu bazylia i oregano i znowu do piekarnika tym razem grzanie od do³u, na 5 do 7 minut. Dogl±dam aby siê nie spiek³a, najlepiej jak ser siê rozpu¶ci i zacznie rumieniæ.

Blaszka starcza na 4, 5 osób, fajne jest to,¿e mo¿na dostosowaæ indywidualnie jej czê¶ci do gustu poszczególnych biesiadników.

Ka¿dy piekarnik jest inny, czas pieczenia trzeba dostosowaæ do swojego.

Smacznego i pozdrawiam serdecznie.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Becia w Styczeń 31, 2014, 18:07:34
Dosta³am dzisiaj w "prezencie"  :roll:  z piekarni gotowe spody do pizzy i mam dylemat na ile je policzyæ bo muszê je wykorzystaæ , proszê pomó¿cie bo nigdy takich nie u¿ywa³am do przygotowania pizzy. Na ile ww mam policzyæ?
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Styczeń 31, 2014, 18:25:25
Becia ja bym liczy³a tak jak w pizzerniach
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Becia w Styczeń 31, 2014, 20:36:07
dziêki Anitko  :)
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: evin w Luty 06, 2014, 22:14:52
A ja znalaz³am tak± stonkê www.ilewazy.pl. Jest robiona przez dietetyczkê i mo¿na sobie przeliczyæ wêglowodany na wymienniki. Podaje tam gotowe produkty, trzeba przeliczaæ, ale jest gdzie sprawdziæ. Czasem korzystam, jak Piotru¶ "cuduje" i chce je¶æ rzeczy zupe³ni nam obce. Mo¿e siê przyda. Pozdrawiam.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Agnessj w Luty 06, 2014, 22:22:57
Cytat: "EVITA"
Dzisiaj nie mia³am obiadu. Nie lubiê nie mieæ obiadu, bo przy naszych dzieciach wiadomo, ¿e ciê¿ko jest zje¶æ cokolwiek.
Byli¶my akurat w Lidlu, chodzê i my¶lê co tu szybko zrobiæ na pó¼ny obiad a tu moje ukochane dzieciêta znalaz³y pizzê, mro¿on± - ¶wiñstwo jak cholera. Takiej pizzy nie jedli¶my 100 lat. Wyb³agali - kupi³am - my¶lê, a niech tam.
Kacper zjad³ tak± pizzê, mia³a oko³o 9WW i 1,5 WBT i ....... cukier po 3 h 98, zobaczymy jak dalej pójdzie.


my zazwyczaj robimy ale bardzo smakuje nam XXL z Lidla pakowane po 4 sztuki za 9,99 cukier po niej te¿ dobry aczkolwiek insuliny sporo do niej idzie :) a Natalia ca³y kr±¿ek chce jutro robie domow±  :D
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Becia w Luty 06, 2014, 23:06:17
evin, fajna stronka  :grin:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: asiakrzysiek1 w Czerwiec 29, 2014, 20:30:39
Mam pytanie o pizzê bo pomimo i¿ poda³am przed³u¿ony od razu na 8wbt-12 godz (codzienny przelicznik 0,4j podnios³am o 50%) bo pizzy mój synu¶ zjad³ strasznie du¿o ja nie by³am w stanie tyle zje¶æ jakie¶ 420 g tego by³o 4 kawa³ki pizzy 26 cm  + sos pizza z salami choæ nie by³o go za du¿o , to cukier po 2 godzinach by³ 75 a po 4 godz ju¿ 315 i trudno by³o zbiæ
Czy za d³ugi przed³u¿ony poda³am mo¿e trzeba by³o podaæ na 6 godzin tylko?
Chyba generalnie z przed³u¿onym mam problem bo po urodzinach na sali zabaw wywali³o po 8 godzinach pomimo i¿ przed³u¿ony by³ na 7 godzin , cukier by³ dobry do 140 do 5 godzin a po 8 wywali³o na 270
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Czerwiec 29, 2014, 22:04:12
nigdy nie podawa³am jeszcze przed³u¿onego na 12 godzin..... najwiêcej to na 6 h.....na moje to mog³o byæ odbicie i dlatego trudno by³o zbijaæ....
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: joanna ostrowsk w Czerwiec 29, 2014, 22:16:28
U nas te¿ nigdy przed³u¿ony na tak d³ugo-max 5h...
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: aniasolt w Czerwiec 29, 2014, 22:36:47
ja pizze licze tak: 100g-2,5ww i 2wbt na 3h
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: asiakrzysiek1 w Czerwiec 30, 2014, 10:40:12
ok tak pomysla³am ¿e za d³ugi czas nabi³am ale to dlatego ¿e 8 wbt to bardzo duzo
za jakis czas nastepna próba wtedy puszcze na 6 godzin i zobaczymy
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: EVITA w Czerwiec 30, 2014, 14:42:29
ja na pizzê puszczam na 8 h
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Agata w Lipiec 01, 2014, 00:13:21
Ja te¿ zawsze wbt na 8 godzin i zawsze cukier oki :grin:
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: lenka3 w Listopad 22, 2014, 21:49:13
A powiedzcie mi jak liczycie pizzê.  Robiê domow± i jak mam przeliczyæ?  Dodaæ wszystkie sk³adniki ww obliczyæ z tego surowego ciasta?  A pó¼niej jak to zwa¿yæ jak sk³adniki do³o¿ê.  Czy sk³adniki tez mam dodaæ i pó¼niej podzieliæ na ilo¶æ kawa³ków czy zwa¿yæ.  Nie wiem dzi¶ po pizzy masakra ros³o zamiast spadaæ i tak jak widzê po 6 godz
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Listopad 23, 2014, 11:14:43
ja 100 g pizzy liczê na 2,5-3 ww......i obowi±zkowo dodajê bolus przed³u¿ony na 5-6 godzin....
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: lenka3 w Listopad 23, 2014, 15:01:00
Anitko takiej gotowej juz upieczonej ze wszystkimi dodatkami 100g?  A ile tego przed³u¿onego ?
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: aniasolt w Listopad 23, 2014, 17:35:22
Ja te¿ daje na 100g 2,5ww gotowej pizzy z wszystkimi dodatkami, a przed³u¿onego 2 wbt na ca³o¶æ na 4 godziny. Na sos nie daje osobno insuliny, bo zu¿yje go mo¿e z 2 ³y¿ki.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: beti1980 w Listopad 23, 2014, 21:52:00
lenka3,  ja robiê te¿ sama w domu. ciasto mam ju¿ przeliczone, tzn. wszystkie sk³adniki zwa¿one i ca³e ciasto przeliczone a dodatki jak robiê to wa¿ê i przeliczam na szybko i staram siê je roz³o¿yæ równomiernie. Upieczon± nie wa¿e tylko dzielê na 6-8 kawa³ków i liczê ile ww i wbt na 1 kawa³ek. U nas ¶rednio ca³a pizza ma 22-23ww i oko³o 6wbt.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Malalcia w Listopad 24, 2014, 08:51:05
hej

Ja sama robiê pizze. Na 70 gram ciasta wychodzi mi 3 ww.
WBT nie zdarzy³o mi siê podaæ bo zazwyczaj pizza jest bez sera tylko sos pomidorowy ciut szynki i pomidorki. Ale jak ju¿ mam ser to wtedy go przeliczam.
Generalnie jak piekê pizze to ka¿dy ma swoj± w³asn±, tak wiêc dla Weronisi odliczam na etapie przygotowania.
Poza domem jeszcze nie jad³a pizzy.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: lenka3 w Listopad 24, 2014, 10:46:03
dziêki kochane jeste¶cie ! nastêpnym razem przelicze i dodam te¿ przed³u¿onego zobaczymy jak sobie poradzimy. wczoraj np. na kolteta w panierce da³a nieca³e 2 wbt  (0,5 j) na 4 h i by³o super. musze chyba dawaæ na wszystko co ma wbt . dot±d nie dawa³y¶my i by³o ró¿nie.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Angie w Listopad 24, 2014, 17:00:27
lenka3,  naprawdê polecam przed³u¿one. Moja Lena od dawna dostaje na rzeczy typu pizza, pierogi, miêso, nale¶niki.  Jakby na pizzê nie dosta³a to na bank mia³aby 300-400 cukru.
Tytuł: Pizza
Wiadomość wysłana przez: lenka3 w Grudzień 06, 2014, 14:02:30
Dzisiaj na obiad pizza oczywi¶cie domowa bezglutenowa. Jak radzi³yscie podam przed³u¿onego i zobaczymy  :?

[ Dodano: Sob 06 Gru, 2014 ]
Mam nadziejê ¿e mamy opanowana pizzê :D rewelacja!  Zjad³a 200 g da³am jej to jako 4 ww i 2 wbt na 6 h. To by³o na obiad 14.00 a pó¼niej na 17 cukier 170 na kolacje o 20 te¿ rewelacja 130 . Piszê rewelacja bo ostatnio by³o pod 400 i bez kolacji posz³a spaæ.
Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: sabrinka w Listopad 04, 2018, 20:06:36
pizza to mój standardowy grzech  :o >:( :-[ ;D
Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Misioza w Grudzień 05, 2018, 09:53:34
Nie tylko Twój :D U nas bezglutenowa,ale dobrze zrobione przeliczniki to podstawa :-)