Forum Diabetica

Dieta => Mamo,co dzisiaj na obiad? => Wątek zaczęty przez: jaga w Lipiec 07, 2005, 12:17:30

Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: jaga w Lipiec 07, 2005, 12:17:30
Podajcie swoje sposoby wykorzystania w kuchni cukini? ja bardzo czêstno robiê j± jak kotlety schabowe tzn. maczam w jaju, bu³ce tartej i smarzê na oleju. oczywi¶cie jeszcze sól do smaku. Pychota :P  :P  :P
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: emh w Lipiec 07, 2005, 16:57:13
1. Zupe³nie jak Jaga: panierowane z sol± i pieprzem i sma¿one.
2. Tarte, doprawione jak placki ziemniaczane i podobnie usma¿one.
3. Wersja j.w. przewiduje wariacje na temat, np. z papryk±, z drobno pokrojon± kie³bask±, z pieczarkami, ...
4. Farsz jak na go³±bki (tzn. miêso mielone, ew. miêso z ry¿em), cukinia "wydrylowana", napchaæ j± farszem i zapiec z godzinkê. Pamiêtajcie, ¿e musi byæ ze skórk±!!!
5.  J.w. w wersji jarskiej, tzn. papryka ró¿nokolorowa (wtedy potrawa wygl±da ³adniej :)), kalafior, kalarepka, cebula, marchew, pietruszka, koperek - wszystko pokrojone w kostkê jak na leczo - wpakowaæ do cukini do ¶rodka. Oczywi¶cie przyprawiæ na oko. Ja jeszcze dok³adam tam nieco ¶mietany lub jogurtu. Wtedy sos jest fajniejszy.
Najtrudniejsza rzecz w tej potrawie, to tak przyspawaæ "kapturek" wyka³aczkami, ¿eby sos ze ¶rodka nie wycieka³ za bardzo podczas pieczenia.
Na razie pamiêtam tylko tyle. Smacznego. :D

[ Dodano: Czw Lip 07, 2005 4:58 pm ]
Acha! Jeszcze jest z niej idealna zak±ska je¶li siê j± obierze, pokroi w grub± kostkê i zamarynuje tak jak paprykê. Polecam! Najlepiej z du¿± ilo¶ci± czosnku! :D
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: jaga w Lipiec 07, 2005, 17:17:09
Emh a jak ¶cierasz j± to odlewasz sok czy dodajesz po prostu wiêcej m±ki??
cukinia marynowana jest pycha zw³aszcza z ostr± papryk± i koperkiem
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: emh w Lipiec 07, 2005, 17:22:54
Zwykle zagêszczam po prostu m±k±. Chyba, ¿e sok... wydaje mi siê zbyt wodnisty. Bo nie raz taki jest. Nie wiem, czy zale¿y to od nawodnienia pola czy gatunku cukini, ale niektóre s± po prostu wodnite. Nie umiem tego inaczej nazwaæ.
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: boo w Lipiec 07, 2005, 18:45:47
Z cukini czasami robiê leczo, nic innego mi przez gard³o nie przejdzie... :?
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: Monika w Lipiec 07, 2005, 19:01:24
Cytat: "boo"
Z cukini czasami robiê leczo, nic innego mi przez gard³o nie przejdzie... :?


ja wlasnie uwielbiaaaaaaaaaaaaam leczo z cukini mniaaaaaam :524: :524: :524:
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: endzi w Lipiec 08, 2005, 19:22:36
ja tak samo robiê ,ale mo¿e ktos ma fajne pomys³y jak mo¿na j± jeszcze przyz±dzic  :grin:
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: Aga w Lipiec 08, 2005, 23:42:14
Cukiniê krojê w kostkê i gotujê. Ugotowan± odcedzam z wody wrzucam na patelniê i dolewam smietany wymieszan± z ³yzk± m±ki. Przyprawiam sol± i pieprzem, pietruszk± i juz gotowa
Cukiniê krojê w kostke i gotujê. Ugotowana odcedzamz wody i polewam roztopionym mas³em z bu³k± tart±. Pycha :razz:
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: emh w Lipiec 09, 2005, 23:43:42
Ja tam te¿ nie lubiê cukini w leczu! Oznacza to dla mnie zmarnowan± potrawê i tyle!
Ale lubiê np. pokrojon± w kostkê z kawa³kami kalafiora lekko obgotowan± w osolonej wodzie, do tego posiekana kapusta, zasolona chwilê przed po³±czeniem, by zd±¿y³a usi±¶æ. Do tego oczywi¶cie jak zwykle wariacje na temat: pomidor, kukurydza, fasola.... Zabe³tane z sosem majonezowym lub jogurtem! O! Mo¿e to bêdzie jutro na obiad? Bo nie mam co¶ pomys³u! :)
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: boo w Lipiec 10, 2005, 09:28:37
oooooo brzmi to ciekawie, chyba wypróbujê...
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: Bia³a w Sierpień 08, 2005, 14:21:04
Ja jadam cukiniê tak jak jaga  :)  jest pyszna i mo¿na sobie trochê wiêcej pozwoliæ  8)
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: emh w Sierpień 08, 2005, 14:22:31
Bia³a! Witaj! Gdzie by³as, jak Ciê nie by³o...?
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: Bia³a w Sierpień 08, 2005, 14:28:34
Wpada³am czasem i przegl±da³am forum, ale jako¶ nie by³o nigdy czasu by siê zalogowac i co¶ napisaæ... A to szko³a, a to brak czasu w wakacje :smile:
No, ale pomysla³am, ze nie dam o sobie zapomnieæ  ;) . I teraz obiecujê sobie, ¿e regularnie zacznê siê znów udzielaæ  :)
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: emh w Sierpień 08, 2005, 14:31:11
P.S. ¦liczne zdjêcie na avatarku!!! Tzn. bardzo ³adnie wygl±dasz!!!
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: Bia³a w Sierpień 08, 2005, 14:32:45
Cytat: "emh"
P.S. ¦liczne zdjêcie na avatarku!!! Tzn. bardzo ³adnie wygl±dasz!!!


Czujê siê zawstydzona  :oops:
Ale dziekujê  :)
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: doroniuñka w Sierpień 25, 2008, 20:28:33
Robiê cukiniê Alibaby, dosta³am jakie¶ pó³ tony od Cioci. Dla mnie pycha, ale ma trochê wymienników ,bo na 5 kg cukinii bierze siê 1 kg cukru + dodatki...
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: JAjola w Sierpień 26, 2008, 11:10:32
doroniuñka, no  i jak ten Alibaba jad³ tê cukiniê  :?: ,powiedz co¶ wiêcej na temat :wink:
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: anitapa w Sierpień 26, 2008, 12:07:20
a ja robiê leczo z cukinii i z ry¿em... podsma¿am trochê kie³basy pokrojonej w plasterki, 4 pomidory bez skórki pokrojone w kostkê , przeciête na pó³ kr±¿ki cukinii,cebula, czerwona papryka te¿ obrana ze skórki, dodajê trochê koncentratu pomidorowego i kostkê roso³ow±.... polewam ry¿ i smacznego....
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: Bia³a w Sierpień 26, 2008, 16:58:27
My mamy na dzia³ce u nas posadzon± cukinie i w tym roku jest jej mnóstwo. Cieszy³am siê, bo uwielbiam cukinie, ale mama postanowi³a wykorzystaæ j± w inny sposób i zrobi³a z niej d¿em. I teraz wszystko jest z tym d¿emem- ciasto, nale¶niki... co¶ okropnego. Nie smakuje mi w ogóle, chocia¿ inni siê zachwycaj±.
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: doroniuñka w Sierpień 26, 2008, 16:59:06
Hm,z Alibab± to i ja wcinam! :razz:
przepis jest taki:   5 kg. cukinii
                           1 kg. cukru
                           1 szkl. octu 10%
                           16 go¿dzików
                           2 szkl. wody
                           cukier waniliowy
 Obran± ze skórki,wydr±¿on± ,pokrojon± cukiniê,cukier, ocet, wodê,go¿dziki i cukier waniliowy gotowaæ przez 30 minut. Gor±ce kawa³ki wk³adaæ do wyparzonych s³oików i zalaæ gor±c± zalew±. Ja zwiêkszam ilo¶æ wody bo z tej porcji,to w ka¿dym s³oiku zaledwie jest zakryte dno...
 
anitapa! Dziêki za przepis na leczo, tylko co ja teraz zrobiê???Ca³± cukiniê zjad³ ju¿ Alibaba! :wink:
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: Kangoo w Sierpień 26, 2008, 19:02:21
Cytat: "doroniuñka"
5 kg. cukinii
1 kg. cukru
1 szkl. octu 10%
16 go¿dzików
2 szkl. wody

a to jest jedna porcja na obiad? :P
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: doroniuñka w Sierpień 26, 2008, 23:02:51
Kangoo! Je¶li Ci tak apetyt dopisuje :P  :P  :P
Tytuł: pycha cukinia
Wiadomość wysłana przez: Anna1968 w Październik 09, 2008, 14:24:58
To i ja dodam swój przepis na cukinie do miêsaka jako jarzynka lub sama do bu³eczki z mase³kiem.
Udusiæ cukinie razem z cebulka, ilo¶æ dowolna ile kto zje na bardzo ma³ej ilo¶ci oliwy,ona i tak pu¶ci du¿o soku. Doprawiæ sol± i koniecznie tymiankiem, Posypaæ upra¿onymi ziarenkami s³onecznika i dyni,wcinaæ najlepiej na ciep³o. Jak kto¶ lubi to mo¿na dodaæ troszkê czosnku.