Autor Wątek: Sa³atki i surówki  (Przeczytany 33606 razy)

Grudzień 06, 2010, 18:05:13
Odpowiedź #60

karioka

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2226
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #60 dnia: Grudzień 06, 2010, 18:05:13 »
Cytat: "andziaroza"

ja bardzo lubie sa³atke z broku³ami ale pewnie juz robiliscie ja polecam

ja proszê o przepis :)
Najpiêkniejszych chwil w ¿yciu nie zaplanujesz. One przyjd± same.

Grudzień 12, 2010, 21:27:40
Odpowiedź #61

andziaroza

  • ****
  • Information Offline
  • Słodki
  • Wiadomości: 394
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #61 dnia: Grudzień 12, 2010, 21:27:40 »
wybaczcie jutro poszukam i napisze nie pamietam na pamiec obiecuje

Grudzień 14, 2010, 21:58:26
Odpowiedź #62

karioka

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2226
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #62 dnia: Grudzień 14, 2010, 21:58:26 »
Cytat: "andziaroza"
wybaczcie jutro poszukam i napisze nie pamietam na pamiec obiecuje

Wybaczamy i czekamy na to jutro...  :D
Najpiêkniejszych chwil w ¿yciu nie zaplanujesz. One przyjd± same.

Grudzień 15, 2010, 15:39:45
Odpowiedź #63

pinczerka

  • *****
  • Information Offline
  • Pełna Słodycz
  • Wiadomości: 1522
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #63 dnia: Grudzień 15, 2010, 15:39:45 »
Jedli¶cie kiedy¶ sa³atkê Caprese?  
Ostatnio jem j± codziennie. Jest pycha!  :P
Tu macie przepis:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Caprese
"¯yj, z ca³ych si³, i u¶miechaj siê do ludzi, bo nie jeste¶ sam... "
Pompa Dana Diabecare R, wk³ucia Easy Release II 7mm

Grudzień 19, 2010, 10:23:05
Odpowiedź #64

Anula5

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #64 dnia: Grudzień 19, 2010, 10:23:05 »
Chyba jadlam co¶ takiego w lato;D Ale mozarell± mi by³o strasznie czuæ.
Ja to lubiê tak± makaronow± i zwyk³± warzywn± bez wynalazków;D
Jeszcze pyszna jest z selerem i kurczakiem wêdzonym:) Pycha :)

Grudzień 19, 2010, 10:50:42
Odpowiedź #65

karioka

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2226
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #65 dnia: Grudzień 19, 2010, 10:50:42 »
Macie jak±¶ sa³atkê dla ma³ego dziecka? Musi byæ bezglutenowa. Odpada mleko i jego pochodne.
Najpiêkniejszych chwil w ¿yciu nie zaplanujesz. One przyjd± same.

Grudzień 20, 2010, 22:07:55
Odpowiedź #66

andziaroza

  • ****
  • Information Offline
  • Słodki
  • Wiadomości: 394
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #66 dnia: Grudzień 20, 2010, 22:07:55 »
przepraszam wiem ze zawali³am ale mielismy ciezki tydzien juz podaje na ta z brokulami                                                                                                                brokuly mrozone lub zwykle ugotowaæ
1 puszka kukurydzy
5-6 jajek
4szt ogórki konserwowe
szczypiorek
cebulka marynowana
jogurt naturalnydo tego 4-5 ³y¿ek majonezu
2lub3 z±bki czosnku ¶cisniêtego
podsmazony kurczak w kosteczke
smacznego!

a teraz koperkowa
2 filety ugotowane
koperek
groszek konserwowy
kukurydza
4 ogórki kiszone
ananas z puszki
2 cebule czerwone lub marynowane
majonez
smacznego!

Grudzień 20, 2010, 22:28:29
Odpowiedź #67

karioka

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2226
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #67 dnia: Grudzień 20, 2010, 22:28:29 »
Dziêki serdeczne. Bêdzie u mnie co¶ nowego na stole.   :)
Najpiêkniejszych chwil w ¿yciu nie zaplanujesz. One przyjd± same.

Styczeń 26, 2011, 15:18:26
Odpowiedź #68

pansa1

  • *****
  • Information Offline
  • Pełna Słodycz
  • Wiadomości: 1469
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 26, 2011, 15:18:26 »
Przepis dla Asi na poprawê hemoglobiny  :D  

¶wie¿y szpinak
gruszka
orzechy w³oskie
ser typu gorgonzola (z³oty lazur)
sos vinegret z odrobin± czosnku (ja robiê taki-ocet jab³kowy, olej lniany,troszkê musztardy, cukier,sól,z±bek czosnku)
(Wszystkie sk³adniki dosta³am z biedronce )

surowy szpinak, pokrojone w cz±stki gruszki i ser mieszamy polewamy sosem i posypujemy pokrojonymi orzechami...jest pyszna! uwielbiam! i wsunê dzi¶ na kolacjê  :)
Mani trzeba zapytac czy dobrze siê wch³ania ¿elazo w takim towarzystwie
Pompa Paradigm 722 wk³ucia metalowe 6mm

Styczeń 26, 2011, 15:37:07
Odpowiedź #69

joanna ostrowsk

  • *****
  • Information Offline
  • Pełna Słodycz
  • Wiadomości: 1658
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 26, 2011, 15:37:07 »
Cytat: "pansa1"
Przepis dla Asi na poprawê hemoglobiny
Pansa!......................Po prostu siê wzruszy³am...........
Pompy: Paradigm 722,wk³ucia Quick-set 6/60 i Paradigm 715
Glukometr Accu-Chek Performa Nano

Styczeń 26, 2011, 18:13:03
Odpowiedź #70

emkaa

  • *****
  • Information Offline
  • Pełna Słodycz
  • Wiadomości: 1196
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 26, 2011, 18:13:03 »
Nie sa³atka nie surówka ale TWARO¯EK mojej Asi -jest to wielbicielka serów i twarogów.
Wiêc tak:twaro¿ek chudy lub pólt³usty,troszkê ¶mietanki,jogurtu lub kefirku,suszonej bazylii- du¿o,papryki proszkowej,majeranku,czosnek do smaku ¶wie¿y lub w proszku,sól pieprz.Wymieszaæ i odstawiæ na kilka godzin aby zio³a pu¶ci³y zapachy.Zestaw zió³ jest dowolny mo¿na tak¿e pój¶æ na skróty i do twaro¿ku dodaæ zio³a z torebki a nazwie TZATZIKI.Ja nie przepadam za twaroiem ale taki lubiê.Smacznego :D
*pozdrawiam  Marzena

Styczeń 26, 2011, 18:52:37
Odpowiedź #71

mania

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Moderator Globalny
  • Wiadomości: 2677
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 26, 2011, 18:52:37 »
No jak do popicia ¶wie¿o wycisniety sok z cytrusów to jak najbardziej:)) a swoja droga muszê wypróbowac przepis- tylko trzeba poczekaæ na ¶wiezy szpinak bo z mrozonego chyba by nie by³o dobre. Zreszt± ze szpiankiem to by³o tak ze uwa¿ano go za dobre ¼ród³o ¿elaza , potem stwierdzono ¿e to ¿elazo w szpianku ma troszke inn± budowe i nie wch³anie sie tak dobrze jak ¿elazo np. z w±tróbki, poza tym okaza³o sie ¿e praktycznie nikt w ciagu ostanich kilkudziesiêciu lat nie robi³ dok³adnych badan nad zawarto¶cia sk³adników odzywczych w ¿ywno¶ci - i jak zaczêto je robic to sie okaza³o ze obecna zywno¶c ma znacznie mniej tych sk³adników - przyjmowano inne przeliczniki i mamy troszkê inn± ¿ywno¶æ :sad:  :sad:
paradigm 722 sure-t 6mm

Styczeń 27, 2011, 11:26:16
Odpowiedź #72

pansa1

  • *****
  • Information Offline
  • Pełna Słodycz
  • Wiadomości: 1469
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 27, 2011, 11:26:16 »
Cytat: "mania"
tylko trzeba poczekaæ na ¶wiezy szpinak


Ja kupujê w markecie szpinak ¶wierzy z  Hiszpanii :)

 
Cytat: "mania"
obecna zywno¶c ma znacznie mniej tych sk³adników


Smutne ale prawdziwe :evil:

Zamierzam kupic dzi¶ ziarno quinoa i amarantusa macie mo¿e jakie¶ fajne, spawdzone przepisy?... Podobno zawiera wiêcej ¿elaza ni¿ w±tróbka i wapnia ni¿ mleko :shock:
Pompa Paradigm 722 wk³ucia metalowe 6mm

Marzec 09, 2011, 18:34:12
Odpowiedź #73

karioka

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2226
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #73 dnia: Marzec 09, 2011, 18:34:12 »
:oops: Zapomnia³am

Sa³atka porowa
3 pory
1 s³oiczek pieczarek marynowanych
3 -4 jajka
puszka kukurydzy
ok. 20 dag twardego sera ¿ó³tego
3-4 jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz
s³oiczek majonezu

Pory pokroiæ w miarê drobno lub jak kto lubi. Posoliæ (p³aska ³y¿eczka) i odstawiæ na godzinê lub d³u¿ej. Czasami zostawiam na noc, bardziej skruszeje. Ods±czyæ. Ser zetrzeæ na grubej tarce. Pozosta³e sk³adniki pokroiæ w kosteczkê. Dodaæ kukurydzê. Popieprzyæ, dodaæ majonez wed³ug uznania i wymieszaæ. Jak mam, to dodajê szczypiorku lub b±czków z cebulki.
Najpiêkniejszych chwil w ¿yciu nie zaplanujesz. One przyjd± same.

Kwiecień 26, 2011, 13:07:40
Odpowiedź #74

zielona75

  • *****
  • Information Offline
  • Pełna Słodycz
  • Wiadomości: 1107
  • mamuśka
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 26, 2011, 13:07:40 »
KEBAB

uk³adaæ warstwami:

- pier¶ kurczaka, doprawiona konkretnie przypraw± kebab-gyros, sma¿ona
- por w pó³plasterki
- keczup
- ogórki korniszony w kostkê
- majonez
- kukurydza z puszki
- kapusta pekiñska drobno krojona
mama słodziaka (10 lat)
Paradigm 722; NR; Quick-set; MiniLink; Contour LINK