Autor Wątek: Sa³atki i surówki  (Przeczytany 33623 razy)

Październik 03, 2005, 20:09:33
Odpowiedź #30

kicia

  • *****
  • Information Offline
  • Pełna Słodycz
  • Wiadomości: 1579
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 03, 2005, 20:09:33 »
ja za sa³atkami kiedy¶ nie przepadalam, ale teraz powoli sie do nich przekonujê :D
"Aby pokochaæ jak±¶ rzecz, wystarczy sobie powiedzieæ, ¿e mo¿na j± utraciæ."

Gilbert Keith Chesterton

Marzec 03, 2006, 22:46:57
Odpowiedź #31

boo

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 822
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 03, 2006, 22:46:57 »
Nie wiem czy taki przepis tu ju¿ by³, ale ta sa³atka jest rewelacyjna:
15 dkg ¿ó³tego sera startego na tarce
S³oik wiórków selera z ananasem
6 jajek
puszka kukurydzy
gruba kie³basa lub szynka pokrojona w s³upki
majonez


Wszystko wymieszaæ, przyprawiæ do smaku - jak dla mnie jest extra :D
Nie mo¿na powstrzymaæ ptaków smutku od przelatywania nad Twoj± g³ow±, lecz mo¿na powstrzymaæ je od budowania tam swoich gniazd...

Marzec 04, 2006, 11:54:50
Odpowiedź #32

kicia

  • *****
  • Information Offline
  • Pełna Słodycz
  • Wiadomości: 1579
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 04, 2006, 11:54:50 »
ja nie lubiê ananasa :wink: a¿ mnie trzepie na sam± my¶l :lol:
"Aby pokochaæ jak±¶ rzecz, wystarczy sobie powiedzieæ, ¿e mo¿na j± utraciæ."

Gilbert Keith Chesterton

Marzec 04, 2006, 12:00:30
Odpowiedź #33

boo

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 822
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 04, 2006, 12:00:30 »
A ja lubiê  :P  bez ananasa te¿ mo¿e byæ  :lol:
Nie mo¿na powstrzymaæ ptaków smutku od przelatywania nad Twoj± g³ow±, lecz mo¿na powstrzymaæ je od budowania tam swoich gniazd...

Marzec 04, 2006, 12:03:58
Odpowiedź #34

kicia

  • *****
  • Information Offline
  • Pełna Słodycz
  • Wiadomości: 1579
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 04, 2006, 12:03:58 »
jasne, ¿e mo¿e :D nie powiedzia³am ¿e nie spróbujê :lol:
"Aby pokochaæ jak±¶ rzecz, wystarczy sobie powiedzieæ, ¿e mo¿na j± utraciæ."

Gilbert Keith Chesterton

Kwiecień 12, 2006, 00:39:53
Odpowiedź #35

Lua

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2615
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 12, 2006, 00:39:53 »
Nie wiem czy ju¿ taka by³a, jak tak to wybaczcie.
Sa³atka z tuñczykiem:
-puszka tuñczyka w oleju (mo¿e byæ w sosie w³.),
-woreczek ugotowanego ry¿u,
-puszka kukurydzy,
-2 jajka,
-papryka czerwona,
-por bia³a czê¶æ
-majonez,
-musztarda, sól, pieprz, papryka, natka pietruszki, bazylia(niekoniecznie) do smaku.
Jajka, por i paprykê pokroiæ i wszystko razem wymieszaæ.

W³a¶nie skoñczy³am robiæ i przeliczy³am na 1ww wysz³o mi 81g sa³atki.


I jeszcze jedna z kurczakiem:
-pier¶ ugotowana z kuraka,
-papryka czerwona,
-ogórek zielony,
-kukurydza,
-majonez, natka pietruszki i przyprawy do smaku.
Jak zrobiê specjalnie dla Lulki bez kukurydzy to nie przeliczam, albo 0,1ww dajê jak wiêcej zje.
Pompa Paradigm 722, wk³ucia Quick set 6mm i Easy set 6mm.
Pozdrawiam Lua

Maj 15, 2007, 21:54:56
Odpowiedź #36

kruszynka

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 717
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #36 dnia: Maj 15, 2007, 21:54:56 »
Bardzo lubie sa³atki:

Polecam np:

B³yskawiczna sa³atka:

-1 ma³a puszka  tuñczyka w sosie w³asnym
- ananas z puszki pokrojony w kostkê
 -puszka kukurydzy
 -gar¶æ rodzynek
 -majonez

 

Sk³adniki wymieszaæ i gotowe

Sa³atka gyros:

- piersi kurczaka
- kapusta pekiñska
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- puszka fasoli czerwonej
- papryka czerwona
- cebula
- ogórek kiszony (lub konserwowy - co kto lubi. ja tam wolê kiszonego  )
- przyprawa do gyrosa
Sos:
- czosnek
- majonez
- keczup
- musztarda
- sól, pieprz, papryka sproszkowana

Miêso z kurczaczka pokroiæ w kostki i podsma¿yæ. posypaæ obficie przypraw± do gyrosa
Przygotowaæ sos - wymieszaæ majonez z keczupem i z±bkiem czosnku dodaæ ³y¿eczkê musztardy oraz przyprawy - sól, pieprz i paprykê sproszkowan±, wymieszaæ.
Podsma¿one piersi u³o¿yæ na dnie naczynia ,polaæ sosem.  Nastêpnie uk³adamy kolejne warstwy w dowolnej kolejno¶ci. Ka¿d± warstwê polewamy sosem.

Sa³atka zielona:


-4 owoce kiwi
-3 ogórki wê¿owe
-3 dojrza³e awokado
-sok z 1/2 cytryny lub 1-2 ³y¿ki octu jab³kowego
-sól, pieprz
-zielona pietruszka

Kiwi obraæ i pokroiæ w niezbyt grube plasterki. Obraæ 2 ogórki i pokroiæ je w s³upki.
Ostatni nieobrany ogórek pokroiæ w cienkie plasterki.
Awokado obraæ, przekroiæ je na po³owê i usun±æ pestkê. Polówki awokado pokroiæ na cienkie cz±stki lub w kostkê. Delikatnie wymieszaæ ogórki te w s³upkach i te pokrojone na plasterki z plasterkami kiwi i cz±stkami awokado.
Przygotowane sk³adniki sa³atki skropiæ sokiem z cytryny lub octem jab³kowym, posoliæ, popieprzyæ. prze³o¿yæ do pucharków ,ka¿d± porcje udekorowaæ ga³±zk± zielonej pietruszki.


Sa³atka kolorowa:
-1 kalafior
-1 broku³a
-pêczek rzodkiewki
-szczypiorek
-4 jajka ugotowane na twardo
-1 jogurt naturalny, odrobina majonezu. -czosnek w proszku

Kalafior i broku³ê gotujemy i dzielimy na ró¿yczki, uk³adamy w salaterce, jajka dzielimy na æwiartki, rzodkiewkê kroimy w plasterki, szczypiorkiem posypujemy ca³o¶æ, polewamy sosem zrobionym z jogurtu, ok. 2 ³y¿ek majonezu, odrobinki czosnku sproszkowanego, soli.
Pozdrawiam serdecznie
  Dorota

Maj 17, 2007, 09:09:57
Odpowiedź #37

Lua

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2615
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 17, 2007, 09:09:57 »
:D  Kruszynko jak masz wiêcej przepisów na takie pyszne surówki i sa³atki to wrzuæ tu proszê.  :D  A¿ mi ¶linka pociek³a na tego gyrosa  ;)
Pompa Paradigm 722, wk³ucia Quick set 6mm i Easy set 6mm.
Pozdrawiam Lua

Maj 18, 2007, 19:04:10
Odpowiedź #38

kruszynka

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 717
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #38 dnia: Maj 18, 2007, 19:04:10 »
Surówka selerowa:

- 1 du¿y seler korzeniowy
- 2 ¶rednie kiszone ogórki
- 1 du¿a cebula
- 3 ³y¿ki majonezu
- sok z cytryny
- gar¶æ posiekanej natki pietruszki
- sól,  pieprz,szczypta cukru

Seler obraæ i zetrzeæ na tarce z du¿ymi otworami, od razu skropiæ sokiem z cytryny by nie ¶ciemnia³.
Obrane ogórki oraz cebulê pokroiæ w kostkê, wymieszaæ z selerem i posiekan± zielenin±. Doprawiæ do smaku i wymieszaæ z majonezem.

Surówka kolorowa z porem:

- 3 pory-jasne czê¶ci
- 3 str±ki kolorowej papryki
- 1-2 jab³ka
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z cytryny lub ocet winny
- gar¶æ posiekanej pietruszki i szczypiorku
- sól, szczypta cukru

Pory pokroiæ w cienkie pó³kr±¿ki, paprykê w makaronik. Obrane jab³ka pokroiæ w kostkê, skropiæ sokiem z cytryny.
Oliwê lekko ubiæ z 1 ³y¿eczk± soku z cytryny ,sol±, cukrem.
Wymieszaæ z porem, papryk±, jab³kami.
Posypaæ posiekan± zielenin±



Sa³atka mi³osna:

- 1 1/2 puszki ananasa ,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 cebula,
- 2-3 z±bki czosnku,
- 1/2 szklanka ¶mietany,
- sól, ¶wie¿o zmielony pieprz

Plastry ananasa os±czyæ, pokroiæ na ma³e kawa³ki. Paprykê umyæ, oczy¶ciæ z gniazda nasiennego, pokroiæ na cienkie paseczki. Cebule obraæ, pokroiæ w pó³ talarki. Ananasa, paprykê i cebule wymieszaæ. Czosnek obraæ i posiekaæ. ¦mietanê wymieszaæ z czosnkiem, sola i pieprzem, polaæ sa³atkê, wymieszaæ i wstawiæ na 30 min. do lodówki
Pozdrawiam serdecznie
  Dorota

Maj 19, 2007, 14:38:10
Odpowiedź #39

Lua

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2615
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #39 dnia: Maj 19, 2007, 14:38:10 »
Ja z selera lubiê jeszcze tak± surówkê:

-  seler korzeniowy
- jab³ko
- orzechy w³oskie
- jogurt naturalny (¶mietana)

Seler i jab³ko zetrzeæ na tartce (seler na ma³ych oczkach, jab³ko na du¿ych), posiekaæ orzechy, wszystko wymieszæ z jogurtem.
Pompa Paradigm 722, wk³ucia Quick set 6mm i Easy set 6mm.
Pozdrawiam Lua

Maj 19, 2007, 15:53:01
Odpowiedź #40

Iza

  • *****
  • Information Offline
  • Pełna Słodycz
  • Wiadomości: 1266
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 19, 2007, 15:53:01 »
Cytat: "Lua"
A¿ mi ¶linka pociek³a na tego gyrosa


Muszê przyznaæ ¿e te¿ znam t± sa³atkê i faktycznie jest przepyszna,
wiêc do roboty i SMACZNEGO :!:  :D

Maj 23, 2007, 22:15:19
Odpowiedź #41

kruszynka

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 717
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 23, 2007, 22:15:19 »
Jad³am dzis tak± w pracy:)

Sa³atka szefa

-brzoskwinie z puszki bez zalewy
-ananasy z puszki bez zalewy
-kukurydza z puszki bez zalewy
-szparagi ze s³oika bez zalewy
-kurczak wêdzony/np. 2 piersi
-2 lyzki majonezu
Owoce pokroic w kostkê,szparagi w kawa³ki,kurczak porwac w kawa³ki,ostroznie
wymieszaæ z majonezem i gotowe:)
Pozdrawiam serdecznie
  Dorota

Maj 23, 2007, 22:17:41
Odpowiedź #42

Becia

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2885
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 23, 2007, 22:17:41 »
Uwielbiam kurczaka wêdzonego, wiêc ta sa³atka na pewno jest wyborna  :D
Beata, mama  15 letniego Bartosza
Pompa ACCU-CHEK Combo od 30.01.2007r, wk³ucia Rapid-D Link metalowe 6mm

Maj 23, 2007, 22:24:45
Odpowiedź #43

kruszynka

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 717
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 23, 2007, 22:24:45 »
Bardzo mi smakowa³a ,wiec sobie zapisa³am przepis :grin:
Pozdrawiam serdecznie
  Dorota

Maj 25, 2007, 10:04:25
Odpowiedź #44

Mia

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Mega Nałóg
  • Wiadomości: 2834
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #44 dnia: Maj 25, 2007, 10:04:25 »
Ja dopiszê przepis na lekk± sa³atkê z ³ososiem:

- du¿e jab³ko
- seler konserwowany (w paskach)
- puszka ananasa
- 2 jajka
- wêdzony ³oso¶
- majonez
- ³agodny ser ¿ó³ty (ok.20dkg)

Wszystko kroiæ w kawa³ki i uk³adaæ warstwami, a ka¿d± smaruje grubo majonezem
1. jab³ko + seler
2. ananas z porem
3. jajko z porem
Na ostatni± warstwê posmarowan± majonezem u³o¿yæ kawa³ki ³ososia i na koniec posypaæ drobno startym serem.
Sa³atkê robiê w naczyniu ¿aroodpornym - ³adnie wtedy j± widaæ :)
AC Spirit Combo, Rapid-D Link (metalowe) 6mm

Pozdrófka, Mia