Autor Wątek: Sa³atki i surówki  (Przeczytany 34960 razy)

Offline Misioza

  • Administrator
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3861
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« dnia: Wrzesień 07, 2004, 00:10:38 »
Je¶li macie ulubione sa³atki i surówki to piszcie:-)

Ja ostatnio robie tak± sa³atkê:

salata lodowa
kukurydza(lub fasolka czerwona z puszki)
papryka
pomidor
ogorek zielony
zio³a prowansalskie
bazylia
sol,pieprz
sos jogurtowy

Warzywka pokroiæ w kostkê,dodaæ z puszki kukurydzê (lub czerwon± fasolkê)
salate (kilka li¶ci ) podrobiæ na ¶rednie kawa³ki(jak kto woli),doprawiæ zio³ami,sol± i pieprzem.

Na to polaæ sos jogurtowy( i winegre te¿ jest smaczna)

:-)

Inna,nieco wzbogacona to z dodatkiem ry¿u czarnego(jest bardzo zdrowy).Ryz trzeba gotowaæ 40 minut i dodaæ do warzyw zamiast fasolki:-)
"Przeżywaj świat w skupieniu,uważnie czyniąc dobro..."

Pompa Paradigm 722,wkłucia Sure T, Care Sens N,

Offline Mia

  • Mega Nałóg
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2843
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 07, 2004, 00:17:16 »
A ja lubie taka prosciutka:
kapusta pekinska pokrojona w paski
kukurydza z puszki (najlepsza jest Bonduelle)
tunczyk w oleju (moze byc rozdrobniony, ale lepiej samemu rozdrobnic kawalki)

Wymieszac, dodac soli i pozwolic sie surowce 'przegryzc'

Smacznego :D
AC Spirit Combo, Rapid-D Link (metalowe) 6mm

Pozdrófka, Mia

Offline Misioza

  • Administrator
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3861
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 07, 2004, 00:27:17 »
:lol: Te¿ taka robiê z dodatkiem w/w warzyw>Te¿ jest dobra:-)


albo taka  :grin:

ry¿
ananasy w kawa³kach z puszki
udko z kurczka wêdzone
jajka
majonez,sól i pieprz


Ryz ugotwaæ na sypko
4 jajka( ilo¶æ najlepiej samemu dobraæ) ugotowaæ na twardo,pokroic drobno i dodac do ry¿u
dodaæ troche ananasów z puszki
i pokrojone miêso z udka(wcze¶niej obraæ ze skóry)
doprawiæ i dodaæ trochê majonezu


Smacznego :-)
"Przeżywaj świat w skupieniu,uważnie czyniąc dobro..."

Pompa Paradigm 722,wkłucia Sure T, Care Sens N,

Offline Mia

  • Mega Nałóg
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2843
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2004, 00:33:47 »
Z ryzem to tez jest taka dobra:

Ryz ugotowac na sypko, dodac podduszonych pieczarek (ale nie za duzo), zielonej pietruszki, wycisnac zabek czosnku i dodac odrobine majonezu.

Naprawde mniam..... Tylko lepiej jesc wieczorem ;):D:D
AC Spirit Combo, Rapid-D Link (metalowe) 6mm

Pozdrófka, Mia

Offline ania:/

  • Super light
  • **
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 07, 2004, 15:48:56 »
moja ukochana to taka mieszanka (raz chcialo mi sie salatki jakiejs wykombinowanej i powstalo takie cos):
kukurydza
pieczarki duszone w kawaleczkach
tunczyk z puszki
brokuly
serek zolty starty
kasza kus kus

po prostu pycha :D

Offline goooo

  • Bezcukrowy
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
Re: Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 15, 2004, 08:59:43 »
moja jest taka, ma³o pracoch³onna i baaaaardzo smaczna :smile:  :D  :P
kapustka biala surowa pokorojona drobno
sol i pieprz
ciut oliwy z oliwek extra vergine
ciut octu balsamicznego, najlepszy ten z Modeny :D

palce lizaæ!!!!!!!!! :lol:
Cytat: "Misioza"
Je¶li macie ulubione sa³atki i surówki to piszcie:-)

Ja ostatnio robie tak± sa³atkê:

salata lodowa
kukurydza(lub fasolka czerwona z puszki)
papryka
pomidor
ogorek zielony
zio³a prowansalskie
bazylia
sol,pieprz
sos jogurtowy

Warzywka pokroiæ w kostkê,dodaæ z puszki kukurydzê (lub czerwon± fasolkê)
salate (kilka li¶ci ) podrobiæ na ¶rednie kawa³ki(jak kto woli),doprawiæ zio³ami,sol± i pieprzem.

Na to polaæ sos jogurtowy( i winegre te¿ jest smaczna)

:-)

Inna,nieco wzbogacona to z dodatkiem ry¿u czarnego(jest bardzo zdrowy).Ryz trzeba gotowaæ 40 minut i dodaæ do warzyw zamiast fasolki:-)

Offline boo

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 822
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2004, 08:54:27 »
A moja ulubiona to:
kapusta pekiñska
czerwona i ¿ó³ta papryka
ogórek kiszony
ogorek zielony
cebula
starta na grubej tarce marchewka
rzodkiewka, szczypiorek

Kapustê (poszatkowan±) solê i czekam a¿ pu¶ci sok. Odciskam, dodajê pokrojone w drobn± kostkê sk³adniki i wszystko dok³adnie mieszam. Na koniec - sos w³oski Knorra. Sos sam w sobie jest s³ony, wiêc do smaku doprawiam na samym koñcu. Surówka jest bardzo kolorowa, a moje dzieci za ni± przepadaj±.
Nie mo¿na powstrzymaæ ptaków smutku od przelatywania nad Twoj± g³ow±, lecz mo¿na powstrzymaæ je od budowania tam swoich gniazd...

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2004, 14:42:04 »
Sa³atka antycholesterolowa

Pó³ awokado, czerwony grejpfrut, 2 niewielkie ziemniaki, jasna czê¶æ pora, sok z po³owy cytryny, ³y¿ka kie³ków pszenicy, pó³ szklanki jogurtu, kilka listków sa³aty, ³y¿eczka miodu, pieprz, sól

Ziemniaki ugotowaæ w ³upinach, obraæ i pokroiæ w ósemki. Grejpfrut obraæ, podzieliæ na cz±stki. Awokado obraæ, pokroiæ w platerki, skropiæ sokiem cytryny. Por umyæ, pokroiæ na cienkie talarki. Na umytych i osuszonych li¶ciach sa³aty u³o¿yæ sk³adniki sa³atki, polaæ jogurtem wymieszanym z miodem i przyprawami. Posypaæ kie³kami pszenicy.

Sa³atka ma troszkê WW, ale musicie sobie indywidualnie policzyæ.
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline tomi32

  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 14, 2004, 13:31:17 »
Zrobili¶my ostatnio sa³atkê wed³ug przepisu Misi - t± z ry¿em ananasem kurczakiem wêdzonym ,
Powiem po poznañsku : wiaruchna palce lizaæbardzo smaczna
Misia wiêcej takich przepisów poprosimy
Zrobili¶my j± na imieninki dziadka Stasia > wszyscy siê zaaaaajadali
polecam mniam mniam

Offline Majka

  • Super light
  • **
  • Wiadomości: 54
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 14, 2004, 17:45:39 »
Ja proponujê surówkê selerow±.
Sk³adniki dajê "na oko".
- seler utrzeæ na tarce
- rodzynki zaparzyæ
- brzoskwinie z puszki pokroiæ w kostkê
- jogurt naturalny
- majonez
- kwasek cytrynowy i s³odzik do smaku
Wszystkie sk³adniki razem wymieszaæ, dodaæ jogurt naturalny wymieszany z majonezem i doprawiæ do smaku.
Wymienniki liczyæ w zale¿no¶ci od tego ile rodzynek dajemy. Ja 100 g liczê jako 1-1,5 ww.

Offline boo

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 822
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 08, 2005, 09:43:48 »
A mo¿e tutaj znajdziecie co¶ dla siebie :D   http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=9
Nie mo¿na powstrzymaæ ptaków smutku od przelatywania nad Twoj± g³ow±, lecz mo¿na powstrzymaæ je od budowania tam swoich gniazd...

Offline tomi32

  • Wiadomości: 29
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 08, 2005, 10:25:21 »
Boo - ta stronka , która poda³as jest super
polecam wszystkim
 :grin:  :grin:  :grin:

Offline boo

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 822
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 09, 2005, 15:59:42 »
A to najprostsza sa³atka ¶wiata ;) idealna na szybk± kolacjê i bardzo smaczna...

4 ziemniaki
3 jajka na twardo
2 cebule
ogórek kiszony
majonez

Proporcje mo¿na do woli zwiêkszaæ lub zmniejszaæ

Wszystko pokroiæ w kostkê, dodaæ majonez, przyprawiæ do smaku i gotowe :)
Nie mo¿na powstrzymaæ ptaków smutku od przelatywania nad Twoj± g³ow±, lecz mo¿na powstrzymaæ je od budowania tam swoich gniazd...

Offline Gosiaczek

  • Wiadomości: 25
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 09, 2005, 22:51:01 »
Jak zacznê eksperymentowaæ te sa³ateczki i inne smako³yki to bêdê wygl±da³a jak prawdziwy cukiereczek :D  :D
"Nie jest sztuk± nigdy nie upa¶æ,lecz z ka¿dego upadku zwyciêsko siê podnosiæ"

Offline endzi

  • Light
  • ***
  • Wiadomości: 132
    • Zobacz profil
Sa³atki i surówki
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 21, 2005, 20:59:47 »
posiekaæ  bia³± kapustê potem posolic odstawic na jaki¶ czas do lodówki aby zmiêk³a , potem dodac pokrojone w kostke ogórki kiszone lub konserwowe jak kto woli dodac przyprawy só³ pieprz do smaku,dodac pokrojona cebule i na koniec majonez wszystko wymieszac               nawet dobra  :grin:
Niech twoje ¿ycie bêdzie wykrzyknikiem, nie znakiem zapytania.;)