Autor Wątek: Pieczywo  (Przeczytany 16062 razy)

Marzec 30, 2010, 11:21:51
Odpowiedź #30

Anna1968

  • ****
  • Information Offline
  • Słodki
  • Wiadomości: 313
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 30, 2010, 11:21:51 »
Cytat: "anitapa"
proste, szybkie w wykonaniu

A bo ze mnie leñ  w kuchni :lol:

Kwiecień 15, 2014, 19:35:14
Odpowiedź #31

anitapa

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Moderator Globalny
  • Wiadomości: 6034
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 15, 2014, 19:35:14 »
czy macie sprawdzony przepis na chleb na zakwasie pieczony w piekarniku?   potrzebujê bo robiê zakwas:) a przepisu na chleb wci±¿ mi brakuje
ACCU -CHEK  COMBO.... Flex Linki 8mm/60.... Humalog

Kwiecień 15, 2014, 20:34:29
Odpowiedź #32

Agnessj

  • ****
  • Information Offline
  • Słodki
  • Wiadomości: 347
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 15, 2014, 20:34:29 »
Ja bym chêtnie te¿ zrobi³a ale nie mam zakwasu i za nic nie wiem jak sie za niego zabraæ :)

Kwiecień 15, 2014, 21:40:15
Odpowiedź #33

anitapa

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Moderator Globalny
  • Wiadomości: 6034
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 15, 2014, 21:40:15 »
Agnessj ... zakwas to pryszcz:)50 g m±ki ¿ytniej+50 g letniej wody...... i tak przez 4-5 dni jest zakwas...najlepiej w wiêkszym naczyniu bo ro¶nie i mieszaæ plastikow± lub drewniana ³y¿k±
ACCU -CHEK  COMBO.... Flex Linki 8mm/60.... Humalog

Kwiecień 16, 2014, 08:33:28
Odpowiedź #34

ania1975

  • **
  • Information Offline
  • Super light
  • Wiadomości: 77
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 16, 2014, 08:33:28 »
mam sporo przepisów, chleb piekê od 2 lat anitapa,
Chleb pszenno-¿ytni na zakwasie
Sk³adniki:
1/2 kg m±ki ¿ytniej razowej (najlepiej ale nie koniecznie)
1/2 kg m±ki pszennej
3/4 szklanki p³atków owsianych
3/4 szklanki otrêbów pszennych
1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego
1/2 szklanki pestek s³onecznika
1/2 szklanki pestek dynii
3 ³y¿eczki soli
zakwas
1 litr wody
Wszystkie sypkie sk³adniki umie¶ciæ w sporej misce, zakwas rozpu¶ciæ w letniej wodzie i dok³adnie wymieszaæ ca³o¶æ do otrzymania jednolitej masy. Brytfanny wysmarowaæ mas³em i posypaæ bu³k±. Ciasto na³o¿yæ do po³owy wysoko¶ci brytfanny (mo¿e byæ trochê wiêcej) i pozostawiæ na 8 - 12 godzin w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia (ja wieczorem wyrabiam ciasto, a rano piekê) Piec nale¿y w temperaturze ok. 180 st przez godzinê, nastêpnie zwil¿yæ powierzchniê chleba i piec jeszcze oko³o 15 min. Po upieczeniu chleb nale¿y wyj±æ z formy, by nie zaparowa³. Je¶æ z czym siê ma ochotê... np. ze smalcem :) Pychota!!!
UWAGA! Po wyrobieniu ciasta nale¿y oko³o pó³ kubka (mo¿na trochê wiêcej) od³o¿yæ jako zakwas do nastêpnego chleba. Powinien on wyrosn±æ przez np. 12 godzin, a nastêpnie nale¿y przechowywaæ go w lodówce raczej nie d³u¿ej ni¿ tydzieñ.
anitapa,

[ Dodano: Sro 16 Kwi, 2014 ]
Anitapa chcia³am do Ciebie napisaæ wiadomo¶æ, dlatego dwa razy jest Twoje imiê wymienione. Od rana jestem jaka¶ roztargniona. jak mi siê uda to do wiadomo¶ci za³±czê plik, mam 40 stron przepisów, je¶li chcesz to podaj maila to przepisy na chleb na zakwasie, dro¿dzach, bezglutynowy itp.
Ten chleb jest przepyszny, nasz ulubiony

Bezglutenowy chleb ¿ycia
 Czas przygotowania:  2 godz.
Czas pieczenia:  50 min.
Ca³kowity czas:  2 godz. 50 min.
Porcje: 1
 
Sk³adniki
•   140 g ziaren (s³onecznika, dyni)
•   100 g ziaren siemienia lnianego
•   140 g p³atków ry¿owych (w wersji bezglutenowej) lub p³atków owsianych
•   70 g orzechów (laskowe/migda³y/ziemne)
•   50 g suszonej ¿urawiny/rodzynek
•   4 ³y¿ki nasion babki p³esznik (psyllium)
•   ³y¿eczka soli
•   ³y¿ka miodu
•   3 ³y¿ki klarowanego mas³a/oleju rzepakowego
•   330-350 ml wody
Instrukcja
1.   Do misy wsypujemy ziarna, bakalie, p³atki, nasiona baby p³esznik. Dodajemy sól, cukier, t³uszcz. Mieszamy ze sob± sk³adniki i wlewamy wodê, kontroluj±c konsystencjê „ciasta”. Konsystencja powinna byæ zwarta i lekko wilgotna.
2.   Formê keksówkê smarujemy t³uszczem i wyk³adamy pergaminem. Przek³adamy do ¶rodka ciasto, ugniataj±c je ³y¿k± i wyrównuj±c wierzch przysz³ego chleba. Formê przykrywamy ¶ciereczk± i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciep³ym miejscu.
3.   Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formê wk³adamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Nastêpnie wysuwamy blachê piekarnika, odwracamy formê dnem do góry i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.
4.   Upieczony chleb cierpliwe studzimy przed krojeniem. W przeciwnym wypadku bêdzie siê kruszy³!
Anka

Kwiecień 16, 2014, 08:43:35
Odpowiedź #35

anitapa

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Moderator Globalny
  • Wiadomości: 6034
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 16, 2014, 08:43:35 »
ju¿ sobie kopiujê...wielkie dziêki :D maila poda³am na prive:)
ACCU -CHEK  COMBO.... Flex Linki 8mm/60.... Humalog

Kwiecień 16, 2014, 21:52:35
Odpowiedź #36

asiakrzysiek1

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 606
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 16, 2014, 21:52:35 »
mi siê podoba ten drugi przepis a gdzie kupujesz te nasiona babki ? one s± konieczne  jak bym nie dosta³a takich ?
A¶ka



Accu-chek Combo, Flex link 6/60, Novorapid

Kwiecień 17, 2014, 08:01:42
Odpowiedź #37

ania1975

  • **
  • Information Offline
  • Super light
  • Wiadomości: 77
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 17, 2014, 08:01:42 »
babkê p³esznik kupuje przez internet podajê link do strony
http://www.bliskonatury.pl/pl/p/Babka-plesznik-nasiona-100-g/155

je¶li nie mam to zamieniam na len mielony dostêpny w sklepie Netto.
Anka

Kwiecień 17, 2014, 11:02:15
Odpowiedź #38

asiakrzysiek1

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 606
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 17, 2014, 11:02:15 »
dzieki

[ Dodano: Czw 17 Kwi, 2014 ]
dziêki
A¶ka



Accu-chek Combo, Flex link 6/60, Novorapid

Kwiecień 27, 2014, 12:25:35
Odpowiedź #39

anitapa

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Moderator Globalny
  • Wiadomości: 6034
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 27, 2014, 12:25:35 »
chleb piekê co 3 dni....jest rewelacyjny na zakwasie.....z otrêbami ,p³atkami górskimi i s³onecznikiem.....z porcji mam dwa chleby lub chleb i bu³ki:) zajadamy siê
ACCU -CHEK  COMBO.... Flex Linki 8mm/60.... Humalog

Listopad 06, 2014, 22:06:15
Odpowiedź #40

asiakrzysiek1

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 606
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 06, 2014, 22:06:15 »
Dziewczyny podrzuccie jaki¶ prosty przepis na chleb z ciemnej m±ki na drozdzach, jesli macie na bu³ki to te¿ chêtnie
A¶ka



Accu-chek Combo, Flex link 6/60, Novorapid

Listopad 07, 2014, 10:54:44
Odpowiedź #41

Jasmin

  • **
  • Information Offline
  • Super light
  • Wiadomości: 94
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 07, 2014, 10:54:44 »
Polecam stronê mojewypieki.com
Robiê od nich bu³ki na dro¿d¿ach. Wszystkie co do tej pory jedli¶my s± pyszne. Nasze ulubione to na razie te na jogurcie jedzone na ciep³o najczê¶ciej na kolacjê :)
Paradigm 722, Quick-set 6/60, Humalog

Listopad 17, 2014, 19:33:14
Odpowiedź #42

ania1975

  • **
  • Information Offline
  • Super light
  • Wiadomości: 77
    • Zobacz profil
Pieczywo
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 17, 2014, 19:33:14 »
Dzisiaj zrobi³am zamieni³am m±kê orkiszow± na kukurydzian± i  1WW= 18 gram bu³ki

Przepis z bloga: http://www.3mamcukier.pl/index.php/blog/entry/proziaki

Tabelki z kaloryczno¶ci± dostêpne na blogu

Proziaki

Dodane    przez Bo¿ena Garbiñska     w niedziela, 16 listopad 2014      w domowe pieczywo    

Proste i szybkie - pieczywo sodowe, czyli proziaki. Jedna bu³eczka o wadze ok. 35g ma 2 wymienniki w tym 1,2WW i 0,8WBT. Mo¿na podawaæ na wytrawnie z twarogiem lub na s³odko, na przyk³ad z powid³ami ¶liwkowymi.  

Sk³adniki na 8 proziaków:  

• 115g ma¶lanki  

• 1 ¿ó³tko jaja kurzego  

• 180g m±ki orkiszowej  

• szczypta soli  

• 1/2 ³y¿eczki cukru  

• 3/4 ³y¿eczki sody    

 
Do miski wsypujemy m±kê (czê¶æ zostawiamy na podsypanie), sól, cukier, ¿ó³tko i ma¶lankê, wyrabiamy ³y¿k±. Dosypujemy sodê i nadal wyrabiamy. Ciasto musi byæ do¶æ lu¼ne, jednak takiej konsystencji by da³o siê przenie¶æ na stolnicê. Na stolnicy wysypujemy od³o¿on± wcze¶niej m±kê, przenosimy ciasto i chwilê delikatnie zagniatamy, zbieraj±c m±kê. Wyrobione ciasto rozwa³kowujemy na 1,5-2 cm. Wycinamy kó³eczka i odk³adamy je na oprószone m±k± miejsce, zostawiamy na 15 minut do wyro¶niêcia. Sma¿ymy na suchej, ¶rednio rozgrzanej patelni po 4 minuty z ka¿dej strony.

[ Dodano: Pon 17 Lis, 2014 ]
Przepis na chleb z samych ziaren, smaczny i ³atwy w wykonaniu.

Ca³y chlebek wa¿y 750 gram i zawiera tylko 50,3 wêglowodanów (5WW) i bardzo du¿o b³onnika.

Dodajê Marcinowi do ¶niadania lub kolacji nie wliczam WW tylko na 2 cienkie kromki 0,5 WBT.

Sk³adniki:
•150g ziaren s³onecznika - wêglowodany 27,9
•100g siemienia lnianego - wêglowodany 1,6
•100g pestek dyni- wêglowodany 12,7
•100g sezamu - wêglowodany 2,1
•50g orzechów laskowych- wêglowodany 6
•4 ¶rednie jajka
•50 ml oliwy z oliwek
•1 1/2 ³y¿eczki soli
•czarnuszka do posypania

Sposób przyrz±dzenia:

Wszystkie ziarna mieszamy ze sob±, dodajemy jajka, oliwê z oliwek. Dok³adnie mieszamy. Pieczemy w nat³uszczonej foremce (d³ugo¶æ 24 cm) do chleba w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Studzimy przed krojeniem.

Polecam:)
Anka