Autor Wątek: Czerwona fasolka:-)  (Przeczytany 6848 razy)

Offline Misioza

  • Administrator
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3861
    • Zobacz profil
Czerwona fasolka:-)
« dnia: Czerwiec 22, 2004, 00:18:59 »
Jest bardzo zdrowa i zawiera wiele b³onnika:-) Polecam s³atkê z czerwonej fasoli:-)

Puszka fasoli,sa³ata lodowa lub kapusta pekiñska,pomidor,ogórek ¶wierzy,papryka (kolor dowlony;)).Warzywka pokroic w kostkê lub plastry wg uznania:-) dodaæ fasolkê i wymieszaæ.Do tego sos jogurtowy: czyli: jogurt naturalny z odrobin± majonezu.Przyprawy:sól,pieprz.Jesli lubicie to mog± byæ zio³a prowansalskie :-) lub inne:-)

Informacja:

fasolka "bonduelle" zawiera w 100 g:

bia³ko              6,2 g
wêglowodany  14,35 g
tluszcze          0,2 g

Nie pozostaje mi nic innego,jak ¿yczyæ smacznego:-)
"Przeżywaj świat w skupieniu,uważnie czyniąc dobro..."

Pompa Paradigm 722,wkłucia Sure T, Care Sens N,

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
Czerwona fasolka:-)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2004, 22:32:48 »
No w³a¶nie ostatnio taki przepis z t± fasolk± znalaz³am w gazecie ale czy ona nie jest przypadkiem ostra??...
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline Misioza

  • Administrator
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3861
    • Zobacz profil
Czerwona fasolka:-)
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2004, 22:54:25 »
Nie moniu:-) To ³agodna i s³odka w smaku fasolka:-)Jest pyszna:D
"Przeżywaj świat w skupieniu,uważnie czyniąc dobro..."

Pompa Paradigm 722,wkłucia Sure T, Care Sens N,

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
Czerwona fasolka:-)
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2004, 14:05:33 »
No wiêc ja dzisiaj bêdê mia³a rissotto z pieczarkami i do tego sa³atkê z czerwonej fasolki...ju¿ mi ¶linka cieknie...:):):):)
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline JAjola

  • Słodki
  • ****
  • Wiadomości: 465
    • Zobacz profil
Czerwona fasolka:-)
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2007, 17:16:40 »
lubiê czerwona fasolkê i lubiê j± dodawaæ do ro¿nych sa³atek  :D  :D  :D smakuje wybornie  :grin: troszkê po niej ,,czadzê,,  :D   :D  :D
U¶miechnij siê ,jutro na pewno bêdzie lepiej.

Offline Becia

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2885
    • Zobacz profil
Czerwona fasolka:-)
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2007, 18:39:35 »
Ja równie¿ uwielbiam czerwon± fasolkê dodawaæ do sa³atek, a z ry¿em smakuje wybornie  :D A co po niej siê dzieje :P  hm... no trudno...wszystko co ludzkie nie jest nam obce  :lol:
Beata, mama  15 letniego Bartosza
Pompa ACCU-CHEK Combo od 30.01.2007r, wk³ucia Rapid-D Link metalowe 6mm

Offline kruszynka

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 717
    • Zobacz profil
Czerwona fasolka:-)
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2007, 22:43:25 »
Dodaje do salatek i do farszu meksykanskiego do nalesnikow :D
Pozdrawiam serdecznie
  Dorota

Offline Monika

  • Mega Nałóg
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 3016
    • Zobacz profil
Czerwona fasolka:-)
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 13, 2007, 06:20:59 »
a ja poprosze przepisik na takie nale¶niki :D
Pozdrawiam Monika  :smile:

Offline Lua

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2619
    • Zobacz profil
Czerwona fasolka:-)
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 13, 2007, 13:46:09 »
Ja te¿ poproszê o ten przepis.  :D
Pompa Paradigm 722, wk³ucia Quick set 6mm i Easy set 6mm.
Pozdrawiam Lua

Offline kruszynka

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 717
    • Zobacz profil
Czerwona fasolka:-)
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 13, 2007, 21:13:38 »
Oto przepis  na farsz meksykanski:

puszka czerwonej fasoli (20dag)
po str±ku czerwonej i zielonej papryki
cebula
4 ³odygi selera naciowego
40 dag miêsa mielonego
2 ³y¿ki oleju
15 dag startego ¿ó³tego sera
mas³o do formy
sól
pieprz


Fasolê os±czyæ z zalewy na sitku, przelaæ zimn± woda. Str±ki papryki oczy¶ciæ, op³ukaæ, pokroiæ w kostkê. Seler naciowy op³ukaæ, pokroiæ w kr±¿ki. Cebulê obraæ, posiekaæ.
Na patelni rozgrzaæ olej, w³o¿yæ mielone miêso, sma¿yæ 5 minut. Dodaæ cebulê i paprykê, wymieszaæ i chwilê sma¿yæ razem. Dorzuciæ fasolê i seler naciowy. Przyprawiæ sola i pieprzem. Ser ¿ó³ty zetrzeæ na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodaæ do farszu na patelni, wymieszaæ.
Z przygotowanego ciasta usma¿yæ na oleju cienkie nale¶niki. Na ka¿dym rozsmarowaæ porcjê farszu, zwin±æ. Nale¶niki u³o¿yæ w posmarowanej mas³em brytfance, posypaæ reszta startego sera. Zapiekaæ 15 minut w temp. 180 st. C.

A ja mi sie nie chce zapiekac to smaruje farsze ,zwijam i jemy:)
Pozdrawiam serdecznie
  Dorota