Autor Wątek: Pyzy, kopytka, kluchy itp. :)  (Przeczytany 13705 razy)

Listopad 22, 2007, 20:01:39
Odpowiedź #15

Aga

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
Pyzy, kopytka, kluchy itp. :)
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 22, 2007, 20:01:39 »
i... nie robi³am do wyjazdu do W³och tutaj kluski znów powróci³y do ³ask i o dziwo ale daje na oko i jest ok . Tutaj siê jada gniocchi malutkie kopytka (robi te¿ moja te¶ciowa) i jest to zazwyczaj tylko jedno danie z sosem pomidorowym lub miêsnym ragu i parmezanem pycha  :P
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************

Listopad 22, 2007, 22:18:49
Odpowiedź #16

Lua

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2615
    • Zobacz profil
Pyzy, kopytka, kluchy itp. :)
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 22, 2007, 22:18:49 »
Aga to wrzuæ przepis.  :D
Pompa Paradigm 722, wk³ucia Quick set 6mm i Easy set 6mm.
Pozdrawiam Lua

Listopad 23, 2007, 16:36:40
Odpowiedź #17

Aga

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
Pyzy, kopytka, kluchy itp. :)
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 23, 2007, 16:36:40 »
Cytat: "Lua"
Aga to wrzuæ przepis.  :D

Robi siê podobnie tak jak kluski czyli gotuje ziemniaki (z sol±) odcedza przeciska dodaje jajko, sól pieprz do smaku jak kto lubi i m±kê ( ja zawszê dodajê ziemniaczan± i troszkê pszennej 50/50) zazwyczaj na oko Nastênie wszystko siê wyrabia i formuje w ¶redniej grubo¶ci wa³eczek i tnie no¿em malutkie kluseczki Nastêpnie gotuje w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (aby siê nie skleja³y). Mozna je¶æ z mas³em ale ja lubiê z sosem pomidorowym takim jak do makaronu albo z ragu (sos miêsny z miêsa mielonego) i posypany parmezanem Pycha Talerz ok 120 gr liczê jako 4-5 ww
Tutaj podajê link który co prawda jest po w³osku ale s± zdjêcia wiêc mozna zrozumieæ i zobaczyæ mi³ego gotowania http://www.misya.info/index.php/2007/11/20/gnocchi-di-patate.htm
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************

Listopad 18, 2008, 14:16:08
Odpowiedź #18

marzenka

  • **
  • Information Offline
  • Super light
  • Wiadomości: 81
    • Zobacz profil
Pierogi z kapust± i grzybami :)
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 18, 2008, 14:16:08 »
Mam pytanko,jak przeliczacie pierogi z kapuch± i grzybami ( tylko takie moje s³odkie dzieciê wcina) ale z tym obliczaniem jest u mnie róznie :( czasami uda sie dobrze trafiæ na oko czasami ¿le :( w programie do przeliczania na pompce takich nie ma :( s± z miesem z serem ale kapuscianych nie ma,wkoncu zacze³am obliczac je jako ciacho nalesnikowe :) no i tez roznie to bywa..napiszcie prosze jak to u was wygl±da?

Styczeń 29, 2009, 13:56:36
Odpowiedź #19

agnieszka1975ka

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 774
    • Zobacz profil
RUSKIE PIEROGI
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 29, 2009, 13:56:36 »
MAM PYTANKO CZY KTO¦ MA DO¦WIADCZENIE Z RUSKIMI. MÓJ MA£Y JE UWIELBIA ALE ZAWSZE MA WYSOKI CUKIER PO NICH. WG TABELKI 2 PIEROGI TO WYMIENNIK (PIEROGI ZE SZKLANKI) . NORMALNIE DAJE 0,7 NA WYMIENNIK POD OBIAD. A W PRZYPADKU PIEROGÓW DAJE 1.2 KRÓTKIE I 0,8 NA DWIE GODZINY. I RAZ JEST OK A ZDARZA SIÊ, ¯E CUKIER PO 3 H JEST GRUBO PONAD 200. JAK WY ROZK£ADACIE DAWKE POD PIEROGI
Pompa ACCU-CHEK Spiryt, wk³ucia Rapid-D Link metalowe 6mm

Styczeń 29, 2009, 14:46:13
Odpowiedź #20

marzenka

  • **
  • Information Offline
  • Super light
  • Wiadomości: 81
    • Zobacz profil
Pyzy, kopytka, kluchy itp. :)
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 29, 2009, 14:46:13 »
Jak juz wczesniej pisalam u nas pierogi to tez niespodzianka za kazdym razem inna :) raz dobrze trafie a innym razem kosmos :( chociaz ostatnio nawet kilka razy sie uda³o dobrze trafiæ:) licze podobie jak moja poprzedniczja u nas na obaidek 0,8 j na 1 ww wychodzi:) tyle ¿e uczono nas  ze bolus zwyk³y sam rozklada sie 2h takze jesli daje z³o¿ony to nigdy nie mniej niz na 3h albo wiecej wtedy to ma sens...moze i u was trzeba podac z³ozony na 3 lub 4 h i wtedy byc moze bedzie ok :) pozdrawiam

Styczeń 30, 2009, 00:07:30
Odpowiedź #21

Becia

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2885
    • Zobacz profil
Pyzy, kopytka, kluchy itp. :)
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 30, 2009, 00:07:30 »
Mój Bartosz pierogi ruskie jada przynajmniej raz na dwa tygodnie a zdarza siê ¿e i czê¶ciej. 1 szt. liczê na 0.9 ww. Bartosz zjada 8 sztuk na obiad i lubi jak s± podsma¿one. Wiêc bolus przed³u¿ony liczê mu 1,5 j na 4-4,5h
Beata, mama  15 letniego Bartosza
Pompa ACCU-CHEK Combo od 30.01.2007r, wk³ucia Rapid-D Link metalowe 6mm

Luty 17, 2009, 09:54:37
Odpowiedź #22

Mama Cukiereczk

  • *
  • Information Offline
  • Bezcukrowy
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
Pyzy, kopytka, kluchy itp. :)
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 17, 2009, 09:54:37 »
Ja pierogi ruskie smama policzy³am na 100g 163 kcal 2,45 WW i dajemy na 4 godz. moje dziewczyny uwielbiaj± pierogi jak robie to 100sztuk  :roll:  z tym ¿e co¶ dajê do zamrarzarki :smile:
Mam te¿ ksi±¿kê ""LICZYMY KALORIE" Hanna Kunachowicz , Irena Nadolna , Beata Przygoda, Krystyna Iwanow jest to wydawnictwo lekarskie PZWL . Tam pierowi s± podobnie obliczone .
Beata mama cukiereczka

Marzec 13, 2009, 04:35:30
Odpowiedź #23

¶wistak

  • **
  • Information Offline
  • Super light
  • Wiadomości: 35
    • Zobacz profil
Re: Pyzy, kopytka, kluchy itp. :)
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 13, 2009, 04:35:30 »
Cytat: wo¶ka
Cytat: "monia"

- placki ziemniaczane 2 placki 140 g to 3,3 ww

Jaka szkoda.
sucharek2

Marzec 13, 2009, 21:11:11
Odpowiedź #24

Becia

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Wiadomości: 2885
    • Zobacz profil
Pyzy, kopytka, kluchy itp. :)
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 13, 2009, 21:11:11 »
¶wistak, ja Bartoszowi sma¿ê placki ziemniaczane bez m±ki i maj± o wiele mniej wymienników ni¿ sma¿one z m±k±  :grin:
Beata, mama  15 letniego Bartosza
Pompa ACCU-CHEK Combo od 30.01.2007r, wk³ucia Rapid-D Link metalowe 6mm