Autor Wątek: pycha cukinia  (Przeczytany 9909 razy)

Sierpień 25, 2008, 20:28:33
Odpowiedź #15

doroniuñka

  • ****
  • Information Offline
  • Słodki
  • Wiadomości: 371
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 25, 2008, 20:28:33 »
Robiê cukiniê Alibaby, dosta³am jakie¶ pó³ tony od Cioci. Dla mnie pycha, ale ma trochê wymienników ,bo na 5 kg cukinii bierze siê 1 kg cukru + dodatki...
Paradigm 715,quick-set 6/60,sure-t 6/60

Sierpień 26, 2008, 11:10:32
Odpowiedź #16

JAjola

  • ****
  • Information Offline
  • Słodki
  • Wiadomości: 465
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 26, 2008, 11:10:32 »
doroniuñka, no  i jak ten Alibaba jad³ tê cukiniê  :?: ,powiedz co¶ wiêcej na temat :wink:
U¶miechnij siê ,jutro na pewno bêdzie lepiej.

Sierpień 26, 2008, 12:07:20
Odpowiedź #17

anitapa

  • *****
  • Information Offline
  • 100% cukru w cukrze
  • Moderator Globalny
  • Wiadomości: 6067
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 26, 2008, 12:07:20 »
a ja robiê leczo z cukinii i z ry¿em... podsma¿am trochê kie³basy pokrojonej w plasterki, 4 pomidory bez skórki pokrojone w kostkê , przeciête na pó³ kr±¿ki cukinii,cebula, czerwona papryka te¿ obrana ze skórki, dodajê trochê koncentratu pomidorowego i kostkê roso³ow±.... polewam ry¿ i smacznego....
ACCU -CHEK  COMBO.... Flex Linki 8mm/60.... Humalog

Sierpień 26, 2008, 16:58:27
Odpowiedź #18

Bia³a

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 622
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 26, 2008, 16:58:27 »
My mamy na dzia³ce u nas posadzon± cukinie i w tym roku jest jej mnóstwo. Cieszy³am siê, bo uwielbiam cukinie, ale mama postanowi³a wykorzystaæ j± w inny sposób i zrobi³a z niej d¿em. I teraz wszystko jest z tym d¿emem- ciasto, nale¶niki... co¶ okropnego. Nie smakuje mi w ogóle, chocia¿ inni siê zachwycaj±.
"By³o mnie s³uchaæ" - raz zdrowie rzek³o.
Chcia³am odpowiedzieæ...
lecz zdrowie uciek³o

Sierpień 26, 2008, 16:59:06
Odpowiedź #19

doroniuñka

  • ****
  • Information Offline
  • Słodki
  • Wiadomości: 371
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 26, 2008, 16:59:06 »
Hm,z Alibab± to i ja wcinam! :razz:
przepis jest taki:   5 kg. cukinii
                           1 kg. cukru
                           1 szkl. octu 10%
                           16 go¿dzików
                           2 szkl. wody
                           cukier waniliowy
 Obran± ze skórki,wydr±¿on± ,pokrojon± cukiniê,cukier, ocet, wodê,go¿dziki i cukier waniliowy gotowaæ przez 30 minut. Gor±ce kawa³ki wk³adaæ do wyparzonych s³oików i zalaæ gor±c± zalew±. Ja zwiêkszam ilo¶æ wody bo z tej porcji,to w ka¿dym s³oiku zaledwie jest zakryte dno...
 
anitapa! Dziêki za przepis na leczo, tylko co ja teraz zrobiê???Ca³± cukiniê zjad³ ju¿ Alibaba! :wink:
Paradigm 715,quick-set 6/60,sure-t 6/60

Sierpień 26, 2008, 19:02:21
Odpowiedź #20

Kangoo

  • *****
  • Information Offline
  • Bardzo Słodki
  • Wiadomości: 641
  • słodki staż: tyle co WOŚP + kilka miechów ;-)
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 26, 2008, 19:02:21 »
Cytat: "doroniuñka"
5 kg. cukinii
1 kg. cukru
1 szkl. octu 10%
16 go¿dzików
2 szkl. wody

a to jest jedna porcja na obiad? :P

Sierpień 26, 2008, 23:02:51
Odpowiedź #21

doroniuñka

  • ****
  • Information Offline
  • Słodki
  • Wiadomości: 371
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 26, 2008, 23:02:51 »
Kangoo! Je¶li Ci tak apetyt dopisuje :P  :P  :P
Paradigm 715,quick-set 6/60,sure-t 6/60

Październik 09, 2008, 14:24:58
Odpowiedź #22

Anna1968

  • ****
  • Information Offline
  • Słodki
  • Wiadomości: 313
    • Zobacz profil
pycha cukinia
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 09, 2008, 14:24:58 »
To i ja dodam swój przepis na cukinie do miêsaka jako jarzynka lub sama do bu³eczki z mase³kiem.
Udusiæ cukinie razem z cebulka, ilo¶æ dowolna ile kto zje na bardzo ma³ej ilo¶ci oliwy,ona i tak pu¶ci du¿o soku. Doprawiæ sol± i koniecznie tymiankiem, Posypaæ upra¿onymi ziarenkami s³onecznika i dyni,wcinaæ najlepiej na ciep³o. Jak kto¶ lubi to mo¿na dodaæ troszkê czosnku.