Autor Wątek: ... co¶ na obiad  (Przeczytany 10456 razy)

Offline Sylwia

  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« dnia: Marzec 15, 2004, 10:38:51 »
ZUPA POMIDOROWA



sk³adniki:

du¿a puszka koncentartu pomidorowego 30% (15 dag), 2/3 szkl. ry¿u (10 dag), ¶rednia marchewka (10dag), ¶rednia pietruszka (5 dag), kawa³ek selera (5 dag), pó³ ma³ej cebuli (2 dag), 2 ³y¿eczki oliwy z oliwek (1 dag), 3 p³askie ³y¿eczki m±ki (1 dag), pó³ szkl. mleka 2%, 6 szkl. wody (1,3 l), sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki.



wykonanie:

Ry¿ ugotowaæ. Do wrz±cej wody wrzuciæ warzywa, pokrojone w grube plastry. Dodaæ oliwê, przyprawy i gotowaæ ok. 20 minut. Dodaæ koncentrat pomidorowy i chwilê jeszcze gotowaæ. Podprawiæ zawiesin± m±ki i mleka. Na talerzach roz³o¿yæ ry¿, wlaæ zupê wraz z warzywami, posypaæ natk± pietruszki.

(ca³o¶æ=4 porcje!!)

1 porcja dostarcza: energii 190 kcal, wêglowodanów 34g, t³uszczu 4g, bia³ka 5g.







WO£OWINA W SOSIE CHRZANOWYM



sk³adniki:

40 dag chudej wo³owiny, 6 p³askich ³y¿eczek chrzanu (5 dag), 6 p³askich ³y¿eczek m±ki (2 dag), 3 ³yzki jogurtu naturalnego 2% (5 dag), 2 szkl. wody, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie



wykonanie:

Miêso podzieliæ na plastry, lekko rozbiæ i gotowaæ z przyprawami. Ugotowane miêso wyj±æ z wywaru. Do wywaru dodaæ chrzan, zagotowaæ, zagê¶ciæ m±k± rozprowadzon± z ch³odnym wywarem i jogurtem. Do naczynia z sosem wrzuciæ kawa³ki miêsa i chwilê jeszcze gotowaæ.

(ca³o¶æ=4 porcje!!)

1 porcja dostarcza: energii 150 kcal, wêglowodanów 8g, t³uszczu 3g, bia³ka 22g





SA£ATKA Z KALAFIORA I GROSZKU



sk³adniki:

pó³ du¿ego lub opakowanie mro¿onego kalafiora (50 dag), 1,5 szkl. groszku konserwowego (15 dag), 3 p³askie ³y¿eczki majonezu niskot³uszczowego (2 dag), 4 ³y¿eczki jogurtu naturalnego (2 dag), natka pietruszki, sól, pieprz.



wykonanie:

kalafior wrzuciæ do osolonej, wrz±cej wody i ugotowaæ, ostudziæ podzieliæ na cz±stki, skropiæ sokiem z cytryny. U³o¿yæ w salaterce warstwê kalafiora i groszku, dodaj±c sos z jogurtu i majonezu z odrobin± pieprzu. Posypaæ pietruszk±.

(ca³o¶æ=4 porcje!!)

1 porcja dostarcza: energii 90 kcal, wêglowodanów 12g, t³uszczu 3g, bia³ka 5g.





SMACZNEGO   :D
imperare sibi maximum est imperium

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2005, 00:28:46 »
Pulpety z kury

20 dag piersi z kury
10 dag w³oszczyzny
jedno bia³ko
2 ³y¿ki m±ki
pó³ czerstwej bu³ki
1/3 szklanki mleka
³y¿eczka posiekanej natki pietruszki, sól

Z w³oszczyzny przygotowaæ s³aby wywar. Miêso dwukrotnie zemleæ z bu³k± namoczon± w mleku i odci¶niêt±. Do masy dodaæ sztywn± pianê z bia³ka, natkê, ca³o¶æ lekko osoliæ. Z wyrobionej masy uformowaæ ma³e kulki. Obtoczyæ je w m±ce, gotowaæ we wrz±cym wywarze przez 25 min. Podawaæ z ziemniakami z wody lub kasz± gryczan±.
***************************************************************************

Pulpety z ryby

30 dag filetów z dorsza
20 dag w³oszczyzny
bu³ka
pó³ szklanki mleka
jedno bia³ko, sól

Z w³oszczyzny przygotowaæ litr wywaru. Filety z dorsza wraz  zbu³k± namoczon± w mleku i odci¶niêt± przepu¶ciæ przez maszynke. Masê lekko osoliæ, wymieszaæ z bia³kiem ubitym na sztywn± pianê. Formowaæ ma³e pulpety owalne lub okr±g³e, gotowaæ przez 20 min w wywarze jarzynowym.
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline Aga

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 672
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2005, 11:13:37 »
Moja Weronika uwielbia kotlety mielone z serem  :D
Do miesa mielonego dodajemy jajko bu³kê namoczon± sól pieprz posiekan± drobno pdsma¿on± cebulkê (lub nie zalezy od smaku) i w srodek dodajemy sera ¿ó³tego (najlepiej twardszy) robimy pulpeta obtaczamy w bu³ce tartej i smazymy na oliwie podlewaj±c troszeczke wod±. Szybko i smacznie !!! Dla tych co lubi± paprykê i pieczarki mozna dodaæ pokrojone  w kostkê i wymieszaæ z miêsem i sma¿yæ :razz:  :razz:  :razz:  :razz:
Tylko mi³o¶æ jest wieczna i przekracza granice czasu
*****************

Offline monia

  • Mega Nałóg
  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1513
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 04, 2005, 13:10:23 »
Agu¶ kotlety z t± cebulk± i serem s± na prawdê super. Dzieci i m±¿ zajadaj± siê nimi, tak ¿e im siê uszy trzês±  :D  :D  :D
Pierwszym warunkiem szczê¶cia jest rozs±dek....

Offline glodkowski

  • Light
  • ***
  • Wiadomości: 189
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2006, 16:24:33 »
Robi³am pulpety z serem ale kotletów jeszcze nie . Musze spróbowac! Ju¿ sie zabieram do roboty tzn. do kotletów :grin:  :)  :grin:

Offline Lua

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2619
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 12, 2006, 00:45:21 »
Ja jeszcze robiê pulpety w sosie pieczarkowym. Podsma¿am pieczarki z cebul±, czosnkiem i przyprawami (sól, pieprz, pieprz zio³oy, kminek, papryka) zalewam wod± i jak zacznie siê gotowaæ to wrzucam pulpety obtoczone w m±ce (surowe, tzn. wcze¶niej ich nie sma¿ê, ale niektórzy tak) i gotujê razem. Mniam, mniam, pychotka.
Pompa Paradigm 722, wk³ucia Quick set 6mm i Easy set 6mm.
Pozdrawiam Lua

Offline agusiaa

  • Super light
  • **
  • Wiadomości: 48
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2007, 10:17:32 »
Pulpeciki w sosie borowikowym  :grin:
Miêsko mielone optoczyæ troszeczkê w bu³ce tartej
Potem uformowaæ kuleczki i na ma³ym ogniu podpiec (troszeczkê)
Zdj±æ z patelni i do gotuj±cej siê wody wrzuciæ klopsiki :)

Sos borowikowy to ja kupujê z torebki '' Knorr''
Przepis jak go siê robi to pisze na odwrocie opakowania  :P Ale ten sosik nie ma wymienników, z tego co obliczy³am dla siebie xD A teraz biegnijcie do sklepu i sprawdzcie ten sosik  :wink:  :wink:  :wink:  

SMACZNEGO  :o
Aga ;)

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6068
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 10, 2011, 14:04:54 »
polecam ch³opski garnek.... z pomys³u na....ja zrobi³am z bia³± kapust±  a mo¿na z pieczarkami.... bardzo dobre...
ACCU -CHEK  COMBO.... Flex Linki 8mm/60.... Humalog

Offline anitapa

  • Moderator Globalny
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 6068
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2011, 15:11:35 »
a dzisiaj pyszna zupka ogórkowa i takie k³adzione na wodzie kluski.....
ACCU -CHEK  COMBO.... Flex Linki 8mm/60.... Humalog

Offline joanna ostrowsk

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1658
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2011, 18:50:22 »
Uiwelbiamy ogórkow±,a zw³aszcza wg pomys³u mojej te¶ciowej -na ma¶le,bez miêsa.Najpierw gotujê warzywa-seler,por,petruszkê (wielko¶æ wg upodobania)ok.20min.Potem wrzucam pokrojone w kostkê ziemniaki,starta na tarce o duzych oczkach marchewkê i ogórki.Doprawiam ziarenkiem ziela ang.,pieprzu,wrzucam kopiast± ³y¿kê mas³a,sól wg upodobañ,koperek.Gotowe!
Pompy: Paradigm 722,wk³ucia Quick-set 6/60 i Paradigm 715
Glukometr Accu-Chek Performa Nano

Offline pansa1

  • Pełna Słodycz
  • *****
  • Wiadomości: 1468
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2011, 18:52:20 »
Nie sma¿ysz na ma¶le cebulki i ogórków?...ja tak robiê, nie wiedzia³am ¿e mo¿na inaczej :)
Pompa Paradigm 722 wk³ucia metalowe 6mm

Offline Mia

  • Mega Nałóg
  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2843
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 11, 2011, 20:16:52 »
Cytat: "pansa1"
Nie sma¿ysz na ma¶le cebulki i ogórków?...ja tak robiê, nie wiedzia³am ¿e mo¿na inaczej :)

Ja kiedy¶ nie podsma¿a³am, teraz podsma¿am ale razem ze starkowan± w³oszczyzn±. Zupka jest o niebo lepsza :D.
AC Spirit Combo, Rapid-D Link (metalowe) 6mm

Pozdrófka, Mia

Offline Lua

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2619
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 11, 2011, 22:51:32 »
A ja wolê z nieprzesma¿onych ogórków, jest kwa¶niejsza i mi bardziej smakuje.
Pompa Paradigm 722, wk³ucia Quick set 6mm i Easy set 6mm.
Pozdrawiam Lua

Offline kruszynka

  • Bardzo Słodki
  • *****
  • Wiadomości: 717
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 12, 2011, 00:27:06 »
Ogorkowa lubie na skrzydelku i z ogorkami nieprzesmazanymi,tylko kwaszonymi startymi na tarce.

A propos ogorkow,bardzo lubimy takie danie:

Piersi z kurczaka z ogórkiem

2 piersi z kurczaka
Ogórek zielony
Posiekany koper
3 ³y¿ki chudej ¶mietany
margaryna do sma¿enia
sól,pieprz


Piers kurczaka pokroiæ w kostkê.
Na rozgrzanym t³uszczu sma¿yæ na zloty kolor. Pokroiæ ogórka w takiej samej wielko¶ci kostkê. Wrzuciæ do miêsa i ca³y czas sma¿yæ , mieszaj±c; Posolic, popieprzyc i dodaæ koperek. Poddusiæ jeszcze chwile i zalaæ gêsta ¶mietan±.
Pozdrawiam serdecznie
  Dorota

Offline karioka

  • 100% cukru w cukrze
  • *****
  • Wiadomości: 2225
    • Zobacz profil
... co¶ na obiad
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 06, 2011, 20:46:43 »
Kotlety jajeczne

2 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
³y¿eczka posiekanej albo suszonej pietruszki lub szczypiorek
2-3 ³y¿ki startego ¿ó³tego sera
kajzerka albo bu³ka tarta
bu³ka tarta do panierowania
przyprawy: sól, pieprz do smaku
olej do sma¿enia

Mo¿na dodaæ:
podsma¿on± cebulkê z szynk±  i podwójn± ilo¶æ sera ¿ó³tego i jak kto lubi curry.

Wykonanie:
Jajka drobno posiekaæ lub rozgnie¶æ widelcem, dodaæ jajka surowe, drobno starty ser, przyprawy, zieleninê i namoczon± bu³kê (w mleku lub w wodzie- odcisn±æ trzeba). Zamiast kajzerki mo¿na daæ tyle bu³ki tartej, ¿eby z masy jajecznej da³o siê formowaæ kotlety.Uformowane kotleciki obtoczyæ w bu³ce tartej i sma¿yæ na rozgrzanym oleju na z³oty kolor.
Mo¿na podaæ do ziemniaków, pasuj± pieczarki w ka¿dej postaci lub frytki i jaka¶ surówka/zielona sa³ata.
Najpiêkniejszych chwil w ¿yciu nie zaplanujesz. One przyjd± same.