No dobra napiszê wszystko, skoro sam nie chcesz zdradziæ rozwi±zania

:lol:
Mam nadziejê, ¿e starczy miejsca na forum. Przyda³aby siê tablica z algorytmem.
Kulki dzielimy na 3 grupy po 4 kulki. Nazwijmy je A, B, i C. A tê inn± kulkê nazwijmy w skrócie jajem :smile:
[1] K³adziemy dwie grupy na szalkach : A i B.
Nie wiem czemu Ci siê, Werty, nie podoba moje "je¶li" - mimo to zmuszony jestem go u¿yæ.
Chyba, ¿e nie chcesz mieæ rozwi±zania.

No dobra troszkê je zmieniê :
Je¿eli szalki bêd± w równowadze A=B, to
[2a]zostawiamy dwie kulki, np A1 i A2, a na drug± szalkê k³adziemy C1 i C2.
Je¶li bêd± w równowadze, to
[3aa] porównujemy C3 z A1 i ju¿ wiemy czy jajo to C3 czy C4.
A je¶li nie bêd± - to
[3ab] porównujemy C1 z A1 i te¿ wiemy czy jajem jest C1 czy C2.
Teraz drugie je¿eli.
Je¿eli w pierwszym wa¿eniu A<B (przyk³adowo), to :
[2b] zamieniamy miejscami A1 i B1, zdejmujemy z szalek A4 i B4, a B3 zastêpujemy np. dobr± C3. Taki trick :DDD
Je¶li waga bêdzie w równowadze, to z³a kula jest w¶ród zdjêtych A4, B3, B4.
[3ba] Porównujemy A4+B4 z dobrymi C3+C4. Równowaga oznacza, ¿e jajo to pozosta³a B3,
je¶li C bêd± ciê¿sze, to jajem jest A4 (bo by³y l¿ejsze na pocz±tku), a je¶li C bêd± l¿ejsze, to B4.
Je¶li w drugim wa¿eniu B1+A2+A3>A1+B2+C3, to znaczy ¿e jajo jest w¶ród zamienionych A1, B1, bo zmieni³ siê uk³ad szalek.
[3bb] Porównujemy jedn± z nich z kulk± C i wiemy czy jajem jest A1 czy B1.
Je¶li uk³ad szalek siê nie zmieni³, to jajo jest w¶ród A2, A3, B2, bo zosta³y na miejscach.
[3bc] Wa¿ymy A2+B2 z dobrymi C3+C4 (jak w p. 3ba). Równowaga oznacza, ¿e jajo to pozosta³a A3,
je¶li C bêd± ciê¿sze, to jajem jest A2 (bo by³y l¿ejsze na pocz±tku), a je¶li C bêd± l¿ejsze, to B2.
Pewnie zagmatwa³em - ³atwiej to by³o wymy¶liæ ni¿ zapisaæ :evil:
Czy selekcjoner kulek - Werty zna prostszy sposób? Je¶li tak to proszê mnie o¶wieciæ
Idê wsadziæ ³eb pod prysznic – procek siê przegrza³ :571: i grozi reset :630:
:DDDDD
A propos wy³±czników i :510: - mysla³em ¿e chodzi po prostu o w³±czenie - gapa ze mnie :548:
A z tym zaj±cem to jakie¶ jaja chyba s±, co?
Raz bieg³em za takim, ale przed lasem przyspieszy³ i nie zauwa¿y³em jak daleko wlecia³, wiêc nie wiem z autopsji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: